Ολοκληρωμένη ψηφιακή υποδομή ετοιμάζει ο Συνεργατισμός

Ψηφιακή Ημερίδα στην οποία συμμετείχαν Διευθύνοντες Σύμβουλοι, Εκτελεστικοί Διευθυντές και Επικεφαλής  των Τμημάτων Καινοτομίας διοργάνωσε η  Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεργατικών Τραπεζών.
 
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, έγινε ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο θέμα της καινοτομίας για το συνεργατικό τραπεζικό μοντέλο. 

Ο CEO της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης παρουσίασε την μετάβαση της χώρας και οικονομίας από τη κρίση του 2013 σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη καθώς και το μεγάλο έργο μεταρρύθμισης του Συνεργατισμού. Ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο κάνοντας ανάλυση χάσματος με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις και τις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.
   
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μετάβαση στη ψηφιακή  τραπεζική δεν είναι μια επιλογή, αλλά ένα γεγονός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είτε θα προσαρμοστούμε σε αυτή είτε θα μας προσπεράσουν οι εξελίξεις έχοντας την τύχη παραδοσιακών οικονομικών τομέων που παρήκμασαν. 

Οι δύο μεγάλες τάσεις που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Τραπεζική – δημογραφικές αλλαγές και η τεχνολογική εφευρετικότητα – επιβάλλουν αναγνώριση της πρόκλησης και άμεσες ενέργειες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεργατισμού.

Η υλοποίηση της ψηφιακής μετατροπής, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση ως έργο αλλά και μια ευκαιρία διαμόρφωσης κουλτούρας.  

Η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζας σχεδιάζει μία ολοκληρωμένη ψηφιακή υποδομή στη βάση ενεργειών που αυτή τη στιγμή υλοποιεί, προστίθεται. Έχει επίσης μόλις συμφωνήσει την εφαρμογή ενός 3ετούς πλαισίου διευρυμένης τεχνικής συνεργασίας επί τραπεζικών θεμάτων με μεγάλη Συνεργατιστική Τράπεζα της Ευρώπης, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ προστίθεται ότι «η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει στη διάχυση εμπειριών και πληροφοριών από μία πιο προηγμένη χώρα, οικονομία και αγορά σε τραπεζικά και τεχνολογικά θέματα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί τάχιστα στη δημιουργία της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και οι Συνεργατιστικές Τράπεζες χρειάζεται να αποτελούν μέρος αυτής, χωρίς να απωλέσουν το μέγεθος και σημασία τους έναντι των πελατών τους. Η επένδυση σε τεχνολογία είναι μονόδρομος και είναι πρόκληση να πραγματοποιηθεί εντός ενός κλίματος πιέσεων τόσο στην πλευρά του εισοδήματος αλλά και των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών. Το θέμα, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Χατζηγιάννης, είναι δομικό και μόνιμο, απαιτώντας ανασχεδιασμό στο παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο. 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά