ΣΚΤ: Αναγνώριση προσπαθειών ο καθορισμός ίδιου δείκτη κεφαλαίων

Στο ίδιο ποσοστό με τις άλλες κυπριακές συστημικές τράπεζες, στο 14,25%, καθορίζει πλέον ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαίων που πρέπει να διατηρεί ο Συνεργατισμός για το 2017, με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη να χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη ως “σημαντική επιβεβαίωση και αναγνώριση της μεγάλης προσπάθειας” που έχει γίνει από τον οργανισμό εντός του 2016.

Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2015 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαιτούσε από το Συνεργατισμό να διαθέτει ελάχιστο δείκτη κεφαλαίων ύψους 12,25%, σε αντίθεση με τις άλλες συστημικές κυπριακές τράπεζες, από τις οποίες η ΕΚΤ απαιτούσε χαμηλότερο εποπτικό δείκτη κεφαλαίων, που ανερχόταν στο 11,75%. Για το 2017, ο SSM απαιτεί ελάχιστο εποπτικό δείκτη κεφαλαίων 14,25% τόσο από τον Συνεργατισμό όσο και από τις υπόλοιπες κυπριακές συστημικές τράπεζες.

“Είναι μια αναγνώριση των προσπαθειών μας, αλλά αυτό μας γεμίζει με περισσότερη ευθύνη και θέληση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια βελτίωσης του Συνεργατισμού, που είναι ένας νεαρός οργανισμός ο οποίος διαμορφώνεται σε ένα έντονα ανταγωνιστικό κυπριακό και ευρωπαϊκό τραπεζικό περιβάλλον με ιδιαίτερες προκλήσεις”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηγιάννης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αφορούν το νέο ελάχιστο δείκτη κεφαλαίων ύψους 14,25% που θα ισχύσει τους επόμενους 12 μήνες για τις κυπριακές τράπεζες αλλά και για το Συνεργατισμό.

Ανέφερε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση πέρσι των €175 εκατομμυρίων, ο Συνεργατισμός είχε εγγράψει κεφαλαιακό δείκτη 14%, ενώ ένα χρόνο αργότερα τα εποπτικά κεφάλαια ξεπερνούν το 16% και υπογράμμισε ότι με εξ΄ ιδίων ενέργειες ο Συνεργατισμός έχει προσθέσει πέραν του 2% στο δείκτη κεφαλαίων του.

Είπε ότι εντός του Συνεργατισμού τρέχουν τουλάχιστον τρεις δράσεις την ίδια στιγμή, οι οποίες αυξάνουν τα κεφάλαια και εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση “από το γεγονός ότι έχουμε δημιουργήσει από μόνοι μας ένα σημαντικό μαξιλαράκι κεφαλαίου”.

“Η ενίσχυση των κεφαλαίων επιτεύχθηκε μέσω οργανικής κερδοφορίας, προόδου στη διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, δηλαδή με τον μεγάλο αριθμό αναδιαρθρώσεων που έχουν γίνει και οι οποίες ξεπερνούν το €1 δισεκατομμύριο το 2015 και πλησιάζουν €1,3 δισ. το 2016 και συνεχής βελτιστοποίηση του ισολογισμού μας”, τόνισε ο ΓΔ της ΣΚΤ.

Επιστολή από SSM
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου έχει ληφθεί στο Συνεργατισμό μια προκαταρκτική επιστολή από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό που αυξάνει τον ελάχιστο δείκτη κεφαλαίων στο 14,25% και από ό,τι έχουμε αντιληφθεί, όπως είπε, το 14,25% θα ισχύει για όλες τις κυπριακές συστημικές τράπεζες.

“Για μας το ζητούμενο ήταν σε σχέση με πέρσι να μην είναι ο Συνεργατισμός σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τις κυπριακές εμπορικές συστημικές τράπεζες”, επισήμανε.

Εξήγησε ότι η διαφορά που είχε καθορίσει το 2015 ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στο ύψος του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίων μεταξύ Συνεργατισμού και τραπεζών οφειλόταν στο ότι “ο Συνεργατισμός ως ένας νεαρός οργανισμός που βρισκόταν υπό διαμόρφωση κρίθηκε ότι χρειαζόταν πολύ περισσότερη προσπάθεια για το πως να λειτουργήσει και να κυβερνηθεί”.

Αυτή η διαφορά, σύμφωνα με τον ΓΔ της ΣΚΤ, “είχε να κάνει με το πλαίσιο λειτουργίας του Συνεργατισμού, σε θέματα διακυβέρνησης και παρακολούθησης και για αυτό το λόγο τους πρώτους 10 μήνες του 2016 που έτρεξαν οι διάφορες επιτόπου έλεγχοι από την ΕΚΤ ήταν να τεκμηριωθεί η μεγάλη βελτίωση που έχει κάνει ο Συνεργατισμός.

Αυτή η βελτίωση διαφαίνεται πλέον με τον καθορισμό του ελάχιστου δείκτη κεφαλαίων στο 14,25% όπως έχει καθοριστεί και για τις υπόλοιπες συστημικές κυπριακές τράπεζες, τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πιο επίσημη επιβεβαίωση για τη βελτίωση του οργανισμούς σε θέματα λειτουργίας, διακυβέρνησης και διαφάνειας από τη συγκεκριμένη αφαίρεση της διαφοράς του 0,50% που υπήρχε σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

“Αυτή τη στιγμή ο Συνεργατισμός δεν έχει οποιαδήποτε αρνητική διαφοροποίηση σε σχέση με τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες είναι συμπαγείς οργανισμοί που τρέχουν με συγκεκριμένο μοντέλο για 10ετίες", σημείωσε.

Ο ΓΔ της ΣΚΤ τόνισε ότι είναι σημαντικό αυτό το επίτευγμα να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, δηλαδή, όπως εξήγησε, “να συνεχίσουμε να κτίζουμε πάνω σε αυτή την επιβεβαίωση ή την αναγνώριση, συνεχίζοντας με τον ίδιο και αυξημένο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στον Συνεργατισμό για να καταστεί ένας ανταγωνιστικός, τοπογενής κυπριακός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με βάση την κουλτούρα και την φιλοσοφία του”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου