Χατζηγιάννης: Αντιμέτωπες με χαμηλά επιτόκια οι τράπεζες της ευρωζώνης

Διάλεξη με θέμα «Το μέλλον των παραδοσιακών τραπεζών στην Ευρωζώνη» έδωσε ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης στο 8ο «City of London Biennial Meeting» που πραγματοποιείται την Πέμπτη και την Παρασκευή 17 και 18 Νοεμβρίου στο Λονδίνο. 

Το 8ο «City of London Biennial Meeting», με θέμα «Αγώνας για σταθερότητα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο κόσμο», στο οποίο προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν ηγετικές προσωπικότητες από διάφορους τομείς της οικονομίας, διοργανώνει το Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας  ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις όπως τα χαμηλά επιτόκια και η χαμηλή κερδοφορία, οι συνεχείς αναθεωρήσεις του κανονιστικού πλαισίου που πρέπει να εφαρμόζεται, η απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διατήρηση του δείκτη κόστος προς έσοδα σε ψηλά επίπεδα και η ανάγκη για ταχεία ανάπτυξη και εφαρμογή της καινοτομίας. 

Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για τις τράπεζες να αυξήσουν ή τουλάχιστον να διατηρήσουν το καθαρό επιτοκιακό τους περιθώριο  με το να επικεντρωθούν σε ψηλότερης απόδοσης στοιχεία ενεργητικού,  σε συνδυασμό με φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης. 

Θα πρέπει, σημείωσε, να αυξήσουν τα μη επιτοκιακά έσοδα και να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μείωσης του δείκτη κόστους προς έσοδα μέσω της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης.

Στο φετινό City of London Biennial Meeting, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και συμμετέχουν γύρω στα 600 άτομα, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την παγκόσμια οικονομία, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια και τη ναυτιλία καθώς επίσης και την καινοτομία.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου