Συνεργατισμός: Ύψιστος στόχος η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές

Ύψιστος στόχος είναι για τον Συνεργατισμό η απόκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στο πλαίσιο ειδικής γενικής συνέλευσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται επ` αυτού με την πρόσφατη κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΤ σε ψήφισμά της η γενική συνέλευση των μετόχων καλωσορίζει τον καθορισμό ορίων στον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας και καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ όπως εντός των δύο επόμενων μηνών προχωρήσει στην σύγκλιση νέας ειδικής γενικής συνέλευσης η οποία να ενημερωθεί και να κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ και μετέπειτα ενέργειες και χρονοδιαγράμματα, μέτρα και εισηγήσεις για ενίσχυση της κερδοφορίας του συνεργατισμού.

Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ο κ. Χατζηγιάννης ενημέρωσε «τους μετόχους για τη θετική απόκλιση που καταγράφεται τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σε σχέση με τα πιο πάνω, η οποία, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνεται και από τους εξωτερικούς θεσμούς».

Αναφορικά με την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, σημείωσε ότι «η συμμόρφωση με όλες τις δεσμεύσεις κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα της απόκτησης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, με την πρόσφατη κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου».

«Η εν λόγω διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Συνεργατισμό λόγω και του νέου Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες», προστίθεται.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων η δημιουργία πρόσθετων κεφαλαίων μέσω οργανικής κερδοφορίας η οποία ανεβάζει τον σχετικό δείκτη άνω του 16%, η αναμενόμενη ανακοίνωση κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, η σημαντική πρόοδος στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η διατήρηση της μεγάλης καταθετικής βάσης με €4 δις πλεονάζουσα ρευστότητα και η αύξηση των χορηγήσεων στη διάρκεια αυτού του χρόνου.

Προστίθεται ότι ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ «δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς και το ήδη επιβαρυμένο επιχειρησιακά, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ΜΕΧ, κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Το ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα «χαιρετίζει την μεγάλη πρόοδο που παρουσιάστηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης καθώς και στη βελτίωση της οικονομικής θέσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ να συνεχίσει τις προσπάθειες και να επιταχύνει όλες τις ενέργειες της».

Καλωσορίζει «τον καθορισμό ορίων στον έλεγχο της ελεγκτικής υπηρεσίας έτσι ώστε να μην έρχεται σε δυσμενέστερη θέση ο συνεργατικός πιστωτικός τομέας σε σχέση με τα άλλα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα».

Παράλληλα καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ όπως εντός των δύο επόμενων μηνών προχωρήσει στην σύγκλιση νέας ειδικής γενικής συνέλευσης.

Η γενική συνέλευση θα ενημερωθεί και θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή της ΣΚΤ στο ΧΑΚ και μετέπειτα ενέργειες και χρονοδιαγράμματα, για μέτρα και εισηγήσεις για περαιτέρω λειτουργική και οικονομική απόδοση και για μέτρα και εισηγήσεις για ενίσχυση της κερδοφορίας του συνεργατικού πιστωτικού τομέα.

Θα ενημερωθεί και θα κληθεί επίσης να πάρει αποφάσεις για μέτρα που θα μειώνουν το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Συγκεκριμένα, αύξηση του ρυθμού παραχώρησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων, λήψη μέτρων για αύξηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων και λήψη μέτρων και αξιοποίηση νέων εργαλείων για πιο αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Σε σχέση με τη μετοχική σύνθεση του οργανισμού αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κατέχει το 77,34% των μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, το Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης το 21,88% και η Συνεργατική Κεντρική Εταιρεία Συμμετοχών το 0,78%, εκπροσωπώντας τις Συνεργατικές Εταιρείες μέλη της.

Προστίθεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και ΑΤΜ στην Κύπρο και είναι η πρώτη τράπεζα σε καταθέσεις κατοίκων εσωτερικού. Εργοδοτεί συνολικά 2.700 άτομα.

Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούνιος 2016), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκεται στο 16,38%, τα ίδια κεφάλαια στο €1,32 δις και το σύνολο ενεργητικού στα €14,09 δις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά