ΕFG International: Υπηρεσίες θεματοφυλακής από τον Ιανουάριο του 2017

Στη διαδικασία επέκτασης των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο, παρέχοντας υπηρεσίες θεματοφυλακής (custodian/depository) σε επενδυτικά ταμεία, βρίσκεται η EFG International η οποία από το Μάιο του 2015 λειτουργεί στην Κύπρο σαν advisory branch του Λουξεμβούργου. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που εδρεύει στη Ζυρίχη, αναμένεται να ληφθεί η σχετική άδεια από το ESSF στο Λουξεμβούργο, κάτι το οποίο είναι καθαρά διαδικαστικό, και στη συνέχεια αναμένεται να γίνει η αδειοδότηση για επέκταση των δραστηριοτήτων της από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Μιλώντας στο InBusinessNews, o Director Business Development & Branch Manager της EFG στην Κύπρο, Κώστας Στυλιανού επισήμανε πως «μας έχει ζητηθεί από την τοπική επιχειρηματική κοινότητα να επισπεύσουμε τις διαδικασίες και να φέρουμε στην Κύπρο υπηρεσίες custody και depository λόγω του υψηλού βαθμού αξιολόγησης που συγκεντρώνει η Τράπεζα (Α2 από τον Οίκο αξιολόγησης Moody’s) στην προσπάθεια να προσελκυστούν στην Κύπρο ξένοι επενδυτές».

Πρόσθεσε πως μεγάλοι επενδυτές επιθυμούν μια τράπεζα με υψηλό βαθμό αξιολόγησης, ενώ σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των διαδικαστικών θεμάτων και λειτουργίας των νέων υπηρεσιών της EFG στην Κύπρο, ο κ. Στυλιανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. 

Αξίζει να σημειωθεί πως από το Μάιο του 2015, η EFG με δύο καταστήματα, σε Λευκωσία και Λεμεσό, προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων και άλλες συναφείς υπηρεσίες ως advisory branch του Λουξεμβούργου. Παρέχονται, δηλαδή, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών διαμέσου της Κύπρου σε 30  διαφορετικές χώρες όπου η EFG διαθέτει παρουσία όπως Λονδίνο, Ελβετία, Μονακό, Ισπανία, Σιγκαπούρη κλπ. 

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες θεματοφυλακής, ο κ. Στυλιανού έφερε ως παράδειγμα την εγγραφή ενός μεγάλου shipping fund ή κάποιου άλλου μεγάλου fund το οποίο θα προσελκύσει επενδυτές οι οποίοι, όπως είπε, θα θέλουν ο θεματοφύλακας τους να τυγχάνει υψηλής αξιολόγησης, κάτι το οποίο η EFG θα τους το προσφέρει. 

Σημειώνεται, επίσης, πως η EFG International είναι όμιλος παγκόσμιας ιδιωτικής τραπεζικής και διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα τη Ζυρίχη και με παρουσία σε περίπου 30 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ενώ το προσωπικό της ανέρχεται στις 2.000. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας εισηγμένη στο χρηματιστήριο της χώρας από το 2015, ενώ η απόφαση της το Φεβρουάριο του 2015 να προχωρήσει στην εξαγορά της BSI, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2016, θα δημιουργήσει την πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελβετία η οποία θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας πέραν των 170 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κύπρο με την παροχή υπηρεσιών θεματοφυλακής αναμένεται να προσδώσει στα επενδυτικά ταμεία, που θα επιλέξουν να εγγραφούν στην Κύπρο, αξιόπιστη επενδυτική διαβάθμιση, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά