Τράπεζα Κύπρου: Εστιάζει στην ενίσχυση της κυπριακής Οικονομίας

Τους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου για το προσεχές μέλλον ανέλυσαν ο πρόεδρος και o CEO της Τράπεζας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, αναγνωρίζοντας ότι παραμένουν οι προκλήσεις και τα προβλήματα παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες 1000 μέρες, οι οποίες ακολούθησαν την εξυγίανση της Τράπεζας το 2013.

Από τις τοποθετήσεις των Josef Ackermann και John Hourican προέκυψε ότι αφενός παραμένει αβέβαιος ο χρόνος εισαγωγής της μετοχής της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και αφετέρου εξετάζεται η πιθανότητα έκδοσης δευτεροβάθμιου κεφαλαίου με στόχο την ενίσχυση της ευρωστίας του ισολογισμού και της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας.

Πλέον, όπως αναφέρθηκε, η Τράπεζα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της δυνατότητάς της για στήριξη  της κυπριακής Οικονομίας και στην υποστήριξη επαγγελματιών μέσω της θυγατρικής της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η στρατηγική επικεντρώνεται ξεχωριστά στην Κύπρο και στις κατά πολύ μικρότερες κεφαλαιακά αυτόνομες δραστηριότητές της στην Βρετανία.

Στην στρατηγική της Τράπεζας Κύπρου, στην οποία αναφέρθηκε ο CEO της Τράπεζας, John Hourican, συμπεριλαμβάνεται η αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πελατών και των επενδυτών της, η παροχή της καλύτερης εξυπηρέτησης, η βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στα καταστήματα, η αναβάθμιση της τεχνολογίας, η μείωση της γραφειοκρατίας και η διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης των προτύπων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Hourican, η Τράπεζα θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο που της αναλογεί στην ανάκαμψη της κυπριακής Οικονομίας, στηρίζοντας την πραγματική οικονομία με νέο δανεισμό που ξεπερνά τα €650 εκατ. μέχρι στιγμής εντός του 2016 και χρηματοδοτώντας κάποιες από τις νέες αναπτύξεις και νέα έργα στην Κύπρο, τα οποία στηρίζονται εν μέρει από ξένα κεφάλαια.

Δεν χρειάζεται κεφάλαια, αλλά…
Πάντως, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο CEO της Τράπεζας, επεσήμαναν ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες εισαγωγής της μετοχής στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και οι διαβουλεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές, εξηγώντας, όμως, ότι παραμένει αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα της πιθανής εισαγωγής και ότι ανακοινώσεις αναφορικά με τα πλάνα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί θα γίνουν σε εύθετο χρόνο, μόλις υπάρξουν σαφείς εξελίξεις.

Όσον αφορά για την κεφαλαιακή επάρκεια, ο  John Hourican σημείωσε ότι «η Τράπεζα Κύπρου διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαίου κοινών μετοχών για να στηρίξει τη στρατηγική της» και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να προκύψει ανάγκη άντλησης επιπρόσθετων κεφαλαίων. 

Εντούτοις, όπως είπε, εξετάζονται συνεχώς τρόποι βελτίωσης της απόδοσης των κεφαλαίων των μετόχων της Τράπεζας, καθώς και η χρηματοδότηση του ισολογισμού.« Για τον σκοπό αυτό, και καθώς η Τράπεζα επιστρέφει στην ομαλότητα, εξετάζουμε προσεχτικά την πιθανότητα έκδοσης δευτεροβάθμιου κεφαλαίου για να ενισχύσουμε την ευρωστία του ισολογισμού μας και την κεφαλαιακή μας βάση», τόνισε ο κ. Hourican, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για άλλη μια θετική και στοχευμένη ενέργεια στην πορεία ανάκαμψης της Τράπεζας.

Μπαλάκι σε Κυβέρνηση και Βουλή για NPLs
Ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της Τράπεζας παραμένει η αντιμετώπιση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Όπως είπε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου θα συνεχιστεί η ενθάρρυνση της κυβέρνησης και των νομοθετών ούτως ώστε να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου, όπως ανέφερε, «να ξεπεραστεί ταχύτερα το τελευταίο μεγάλο εμπόδιο για να θεωρηθεί ως ένα βαθμό το τέλος της πιο σοβαρής οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Κύπρος τα τελευταία χρόνια». 

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυπριακή κοινωνία να καταστήσει μη κοινωνικά αποδεκτή τη μη εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, προστατεύοντας, όμως, τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Μεταρρυθμίσεις και όχι εφησυχασμός
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, Josef Ackermann ανέφερε ότι η Τράπεζα επικεντρώνεται στην περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ για τη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της Τράπεζας, αλλά και την ολοκλήρωση της αποπληρωμής του ELA το συντομότερο δυνατό. 

Παράλληλα, κύριοι πυλώνες της στρατηγικής είναι επίσης η ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής δομής και των υποχρεώσεων της Τράπεζας, η διατήρηση της κατάλληλης κεφαλαιακής επάρκειας με εσωτερική δημιουργία κεφαλαιακών πόρων, η περαιτέρω επικέντρωση στην κυπριακή αγορά ως τη βασική αγορά και στις εργασίες του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ackermann κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τον εφησυχασμό σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως, τονίζοντας την ανάγκη επανάκτησης της δυναμικής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την υποστήριξη των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.

Το α’ εξάμηνο σε αριθμούς
• Κέρδη €56 εκατ. για το α’ εξάμηνο του 2016.
• Στο €1 δισ. ο ELA, ενώ στόχος η αποπληρωμή του το 2017.
• Στο 14,4% ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET 1 ratio).
• Αύξηση καταθέσεων κατά €566 εκατ. ή 4% κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου, με αύξηση του μεριδίου αγοράς επί των καταθέσεων της Τράπεζας κατοίκων Κύπρου και κατοίκων εξωτερικού στο 28,6% και 33,8% αντίστοιχα στα τέλη Αυγούστου 2016.
• Μείωση 18% ή €2 δισ. στα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών το α’ εξάμηνο του 2016. 
•  Εφαρμογή Σχεδίων Εθελούσιας Αποχώρησης με αποτέλεσμα την αποχώρηση 432 ατόμων, που αναμένεται να επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση €22 εκατ. στα έξοδα προσωπικού.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου