Επ. Θεσμών: Παρουσία Γιωρκάτζη η συζήτηση για κουρεμένους Λαϊκής

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα συνεχίσει να συζητά το θέμα της διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της Λαϊκής Τράπεζας και σε προσεχή συνεδρία θα καλέσει τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για ενημέρωση και για να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Αρχής Εξυγίανσης, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος του σώματος Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Μέλη της Επιτροπής Θεσμών δήλωσαν ότι διαπιστώθηκε εκ νέου η απομείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής από τα δικηγορικά έξοδα, τα διαχειριστικά έξοδα και τη διολίσθηση της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στη περίοδο από το κούρεμα του 2013 μέχρι σήμερα.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ακόμα πως ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί με τη Διοικητή είναι το ότι η Αρχή Εξυγίανση δεν μπορεί να είναι ελεγκτής και ταυτόχρονα να είναι μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και λόγω της σύγκρουσης αυτής οι κουρεμένοι της Λαϊκής δεν εκπροσωπούνται στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Διερωτήθηκε γιατί η Αρχή Εξυγίανσης δεν μεταβίβασε στο Διαχειριστή, μαζί με τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής και τις μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου και ο Διαχειριστής να εκπροσωπεί τους πιστωτές στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Ζαχαρίου στη δήλωση μετά τη συνεδρία είπε ότι από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι ο διαχειριστής έχει εισπράξει, μέχρι στιγμής, 27.649.000 ευρώ όχι από πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά από είσπραξη οφειλομένων όπως τα 5,2 εκ από την CNP ασφαλιστική, επιστροφές φόρων από την Ελλάδα και άλλα συγκεκριμένα στοιχεία.

Πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η Αρχή Εξυγίανσης έχει στοιχίσει 17,7 εκ, και ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής, έχει κλείσει η συμφωνία με τα υποκαταστήματα Ρουμανίας και αναμένεται πολύ σύντομα η έγκριση της πώλησης από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Είπε πως με τα υποκαταστήματα στη Ρωσία είναι γνωστό ότι ανακλήθηκε η άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και απομένουν η τράπεζα στη Μάλτα που θεωρείται θετικό στοιχείο, η Τράπεζα στην Ελλάδα που παρουσιάζει κέρδη και οι μετοχές στην Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα τον κ. Ζαχαρίου τίθεται ένα μείζον ερώτημα, πότε σταματά ο ρόλος της Αρχής Εξυγίανσης, που πρέπει να συζητηθεί με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ρόλος της Αρχής θα τερματιστεί με την πώληση των πάντων ή, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει περιουσιακό στοιχείο, του οποίου η αξία μπορεί να ανέλθει και να δώσει περισσότερες αποζημιώσεις στους πιστωτές, θα διατηρηθεί, ανέφερε.

Η απόφαση μας, είπε, είναι να συνεχίσουμε τη συζήτηση επειδή κυρίαρχος στόχος είναι ότι όλοι αυτοί που πλήρωσαν για εμάς να πάρουν όσο το δυνατό περισσότερα λεφτά πίσω.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι οι κουρεμένοι της Λαϊκής, στην αρχή είχαν πάρει 19,5% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, όταν η Λαϊκή ενώθηκε με την Τράπεζα Κύπρου, όμως μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου, το ποσοστό των μετοχών των πιστωτών της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου έπεσε στο 9,5%.

Συνεχίζοντας είπε ότι η αξία των μετοχών το 2013 ήταν 382 εκ. και σήμερα όπως κινείται η μετοχή της τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο η αξία είναι 112 εκ.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου είναι χαμηλή, καθώς η Τράπεζα βρίσκεται στο στάδιο της επανεκκίνησης, είπε αναφέροντας πως εάν το εξετάσει κάποιος σε απόλυτο χάθηκαν 250 εκ στις μετοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε πως τα όποια έξοδα γίνονται από το Διαχειριστή για να επανακτήσουν λεφτά οι πιστωτές, γίνονται με δικά τους λεφτά.

Τα δικηγορικά και τα ελεγκτικά έξοδα είναι τεράστια, όμως, χωρίς να έχει επηρεαστεί το όποιο περιουσιακό στοιχείο, έχουν καλυφθεί, κατέληξε ο κ. Ζαχαρίου και ανέφερε πως παρά τα ψηλά κόστη το ζητούμενο είναι να υπάρξει αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου