ΚΤΚ: Αναθεωρημένη οδηγία για τη χορήγηση δανείων

Η Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε την Παρασκευή (16 Σεπτεμβρίου) την αναθεωρημένη Οδηγία περί των Διαδικασιών Χορήγησης και Αναθεώρησης Πιστωτικών Διευκολύνσεων του 2016, η οποία κυρίως απλοποιεί κάποιες από τις διαδικασίες για χορήγηση δανείων προς επιχειρήσεις.

Η αναθεωρημένη οδηγία, την οποία ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤΚ κατόπιν αιτημάτων από τις τράπεζες, στην ουσία εξαιρεί τις τράπεζες από την παραχώρηση προσυμβατικής ενημέρωσης, για περιπτώσεις παραχώρησης δανείων σε επιχειρήσεις και εταιρείες, εξαιρουμένων των πολύ μικρών επιχειρήσεων, κοινοπρακτικά δάνεια και εγγυητικές.

Η προσυμβατική ενημέρωση δίνεται έτσι ώστε ο αιτητής να έχει την ευκαιρία «να αξιολογεί ενδελεχώς σε ένα συνοπτικό έγγραφο, τις απαιτήσεις, τους κινδύνους και τις συνέπειες από τις νέες πιστωτικές διευκολύνσεις που προτίθεται να αναλάβει προκειμένου να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση ότι θα είναι σε θέση να τις εξυπηρετεί», όπως αναφέρεται στην οδηγία. Μετά την επίδοση της προσυμβατικής ενημέρωσης, ο αιτητής είχε στη διάθεσή του πέντε εργάσιμες για μελέτη του προσυμβατικής ενημέρωσης πριν τη σύναψη της σύμβασης.

Από την υποχρέωση της προσυμβατικής ενημέρωσης εξαιρούνται επίσης και τα δάνεια μέχρι €5.000, για τα οποία τα πιστωτικά ιδρύματα δύνανται να προχωρούν απευθείας με επιστολή προσφοράς.

Η οδηγία τίθεται σε εφαρμογή σε ένα μήνα, δίνοντας χρόνο για την ενημέρωση και εξοικείωση των τραπεζών με τις νέες πρόνοιες, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσε και αίτημα των τραπεζών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ