Επί τάπητος η εναρμονιστική νομοθεσία για την Τραπεζική Ένωση

Ένα εναρμονιστικό νομοσχέδιο και κανονισμούς που αφορούν την Τραπεζική Ένωση και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων κάτω από €100.000, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα.

«Ως γνωστό από την 1/1/2016 οι κυπριακές τράπεζες θα υπάγονται στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΕ. Ιδιαίτερα οι συστημικές τράπεζες θα ελέγχονται απευθείας από το Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρός της Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Μέσα σ` αυτό το πλαίσιο η Κύπρος έχει την ευθύνη να υιοθετήσει στην εθνική της νομοθεσία τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που διέπουν τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας και Σταθερότητας των τραπεζικών συστημάτων της ευρωζώνης», είπε.

Χαιρέτισε το γεγονός ότι «τουλάχιστον ένα καλό έχει βγει από την κυπριακή περιπέτεια, ότι η ΕΕ μετά από την τραγωδία που έζησαν οι Κύπριοι καταθέτες αποφάσισε να προωθήσει σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες που θα ρυθμίζουν τα ζητήματα που αφορούν τη διάσωση τραπεζών με ίδια μέσα, με το γνωστό κούρεμα καταθέσεων».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «αυτή η ευρωπαϊκή οδηγία έρχεται πάρα πολύ αργά για να βοηθήσει και να προστατεύσει τους Κύπριους καταθέτες, αλλά ας ελπίσουμε ότι από το δικό μας πάθημα θα προστατευθούν άλλοι καταθέτες και ας ελπίσουμε ότι αυτές οι ευρωπαϊκές οδηγίες θα βοηθήσουν και το κυπριακό σύστημα να προστατευτεί στο μέλλον».

Ο κ. Παπαδόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «επί της ουσίας τίποτα σημαντικό δεν θ` αλλάξει σε ό,τι αφορά τη σημερινή προστασία και λειτουργία των καταθέσεων που υπάρχουν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα γιατί για να υπάρχει αυτή η προστασία χρειάζεται να λειτουργήσουν κάποια ταμεία όπως είναι για παράδειγμα το Ταμείο Εξυγίανσης, που σήμερα δεν υπάρχει, να υπάρχουν χρήματα μέσα που φυσικά, σήμερα σ` αυτό το ταμείο δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να υπάρχει στο άλλο Ταμείο Προστασίας και Εγγύησης των καταθέσεων, ένα ποσό το οποίο θα μπορεί να καλύπτει τις καταθέσεις κάτω των €100.000 τουλάχιστον για τις συστημικές τράπεζες, που τέτοια ποσά δεν υπάρχουν.

Σίγουρα, είπε, «θέλουμε να συμμετέχει η Κύπρος σ` αυτόν τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας και προστασίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, όμως δεν θεωρούμε ότι τα βασικά προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος που σήμερα ταλανίζουν και δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στις κυπριακές τράπεζες έχουν αντιμετωπιστεί».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «εξακολουθούμε να έχουμε ένα τεράστιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων το οποίο προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία και στα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών». Η δική μας θέση είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι «αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος καμία ευρωπαϊκή οδηγία, κανένα ταμείο προστασίας καταθέσεων δεν πρόκειται να μας επιλύσει το πρόβλημα».

Ανέφερε ακόμη ότι δεν επιλύεται το πρόβλημα του κουρέματος των ταμείων προνοίας. Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει μια καλύτερη προστασία σήμερα για κάποια ταμεία προνοίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπου θα προστατεύονται οι μερίδες των δικαιούχων, αλλά για μεγάλα ταμεία δεν υπάρχει τέτοια προστασία και οφείλουμε να το τονίσουμε».  Για παράδειγμα, είπε, «δεν θα υπήρχε ούτε και σήμερα προστασία για τα ταμεία των ημικρατικών οργανισμών ή και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που ήταν το μεγαλύτερο μας πρόβλημα την προηγούμενη φορά».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει η πολιτική βούληση να εγγυηθεί η ΕΕ τις καταθέσεις σ` αυτό το Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα». Αν για παράδειγμα, ανέφερε, «οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να χρειάζονται στήριξη και στο μέλλον, δεν σημαίνει ότι θα μας δοθούν χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Μπορεί, πρόσθεσε, «για ακόμη μια φορά να μας ζητηθεί να στηρίξουμε τις κυπριακές τράπεζες με ίδια μέσα, με κούρεμα καταθέσεων». Γιατί, είπε, η εισήγηση να υπάρχει ενιαίο σύστημα προστασίας αντιμετωπίζει την άρνηση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών χωρών μεταξύ των οποίων και η Γερμανία.

«Εμείς θα συνεχίσουμε την μελέτη και την ανάλυση αυτών των νομοσχεδίων, έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε κατ` άρθρον συζήτηση αυτών των πάρα πολύ σημαντικών νομοσχεδίων και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατόν να έρθει και το άλλο νομοσχέδιο που αφορά την εξυγίανση των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι δυστυχώς δεν έχει έρθει ακόμη και πρόσθεσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για το ότι δεν έχουν ψηφιστεί αυτά τα νομοσχέδια μέχρι στιγμής.

Σε δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ξεκινάει η Τραπεζική Ένωση από το 2016 και «μένει αυτός ο τρίτος πυλώνας που αφορά σύστημα εγγύησης καταθέσεων, οι εξασφαλισμένες καταθέσεις δηλαδή στις Τράπεζες της τραπεζικής ένωσης μέχρι του ποσού των €100.000 και η δημιουργία ταμείου εξυγίανσης».

Πρόσθεσε ότι «υπολείπεται βέβαια και άλλη νομοθεσία που πρέπει να κατατεθεί από την εκτελεστική εξουσία το συντομότερο δυνατόν για να καλύψουμε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οδηγία η συμμόρφωση απέναντι στην οποία δυστυχώς υπερημερεύει».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το συντομότερο η Επιτροπή θα ξεκινήσει την λεπτομερή συζήτηση του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο πλαίσιο της Τραπεζικής Ένωσης θα υπάρξει ένα σύστημα εγγυήσεως των καταθέσεων το οποίο θα είναι πανευρωπαϊκό». Τα ταμεία, πρόσθεσε, «που θα δημιουργηθούν σε κάθε χώρα με εισφορά των τραπεζών, ανάλογα με τις καταθέσεις που έχουν, θα μπορούν να δανείζονται μεταξύ τους, το ένα ταμείο δηλαδή από άλλα ταμεία στο πλαίσιο της ΕΕ, ούτως ώστε το σύστημα να παρέχει την ασφάλεια ότι οι καταθέσεις θα μπορούν να είναι καλύτερα εξασφαλισμένες, παρά προηγουμένως που υπήρχε απλώς στο επίπεδο των εθνικών εγγυήσεων».

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ συνέχισε λέγοντα ότι «έχουμε πληροφορηθεί ότι ήδη γίνονται εισφορές από τα τραπεζικά ιδρύματα οι οποίες θα πρέπει να εναρμονιστούν όμως τώρα με το συγκεκριμένο ποσοστό που θα απαιτείται και ταυτόχρονα έχουμε ενημερωθεί ότι ναι μεν υπάρχει ταμείο εξυγίανσης, το οποίο έχουμε θεσπίσει με προηγούμενες νομοθεσίες, αλλά δεν διαθέτει ακόμη κεφάλαια». Με την ενεργοποίηση αυτής της νομοθεσίας, είπε, «θα υπάρχουν κεφάλαια, όπως ήδη υπάρχουν κάποια σημαντικά κεφάλαια στο κυπριακό ταμείο εγγύησης των εξασφαλισμένων καταθέσεων».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η μεγάλη ευρωπαϊκού επιπέδου πλάνη περί εγγυημένων καταθέσεων τις οποίες δεν εγγυάται κανένας τελικά και αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι αυτό το σύστημα των λεγόμενων εγγυήσεων, αλλά και το σύστημα εξυγίανσης των τραπεζών είναι διάτρητο, άδικο και καταχρηστικό».

«Οι Κύπριοι καταθέτες έχουν ήδη νοιώσει στο πετσί τους την αδικία αυτού του συστήματος εξυγίανσης των τραπεζών με την απομείωση ή κατά το λαϊκότερο κούρεμα των καταθέσεων και με την ανάληψη ευθύνης από τους καταθέτες για τα λάθη άλλων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο σε ερώτηση που έθεσε «ξεκαθαρίστηκε ότι από αυτό το ταμείο θα γίνονται πληρωμές για να σώζονται οι τράπεζες αφού γίνει το `bail-in`, αφού πληρώσουν οι καταθέτες». Δηλαδή, είπε, «πρώτα πληρώνουν οι καταθέτες και μετά πληρώνουν τα περίφημα ταμεία διάσωσης των τραπεζών όπου καταθέτουν, υποτίθεται, οι τράπεζες το, ας πούμε, ασφάλιστρο τους έναντι καταστροφής». 

Αυτές οι διαδικασίες που θεσπίστηκαν, είπε ο κ. Περδίκης, «είναι ανεπαρκείς, δεν αποτελούν καμία σωτηρία ιδιαίτερα για τους καταθέτες και η μόνη ασφάλεια για την οικονομία είναι υγιείς, νούσιμες τράπεζες που δυστυχώς ακόμα αυτό δεν το έχουμε καταφέρει ούτε στην Κύπρο, ούτε στην ΕΕ, εν γένει».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου