Αύξηση 17% για το private banking της Τρ. Κύπρου

Στα 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα κεφάλαια  (assets under management) που διαχειρίζεται ο τομέας της διαχείρισης κεφαλαίων (wealth management) στην Κύπρο. Ένα μεγάλο κομμάτι του κατέχει η Τράπεζα Κύπρου που το τελευταίο εξάμηνο (πρώτο εξάμηνο 2015) κατέγραψε άνοδο 17% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η άνοδος οφείλεται τόσο στην απόδοση της αγοράς, όσο και στους νέους πελάτες της τράπεζας. 

Ο τομέας της  Διαχείρισης  Κεφαλαίων του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου έχει  παρουσία στο χώροπάνω  από 20 χρόνια. Το πελατολόγιο σήμερα περιλαμβάνει κυρίως φυσικά πρόσωπα υψηλής οικονομικής επιφάνειας  αλλά και συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία κι επενδυτικές εταιρείες ή και και  νομικές οντότητες ειδικού σκοπού (special purpose vehicles). Μάλιστα, ο αριθμός των Κυπρίων υπερτερεί των ξένων πελατών. 

Επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες
Όπως εξήγησε στο InBusinessNews ο Head of Strategy and Business Development της Τράπεζας Κύπρου Τάσος Χατζηνικολάου, «δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας να επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών κατηγοριών όπως μετοχές, ομόλογα, FX, εμπορεύματα, αμοιβαία κεφάλαια, hedge funds, και δομημένα προϊόντα με κύρια μας δέσμευση την κατανόηση των αναγκών και του επενδυτικού προφίλ του πελάτη».

Επενδυτική στρατηγική και έρευνα
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ του πελάτη (συντηρητικό, ισορροπημένο ή επιθετικό) επιλέγεται το αντίστοιχο μοντέλο χαρτοφυλακίου σε διάφορα νομίσματα. Τα χαρτοφυλάκια αυτά παρακολουθούνται συνεχώς από την ομάδα Επενδυτικής Στρατηγικής και αναπροσαρμόζονται με στόχο τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων.

Η επενδυτική φιλοσοφία
Η επενδυτική φιλοσοφία της Τράπεζας Κύπρου είναι δομημένη σε τρεις πυλώνες:
α)Χρηματοοικονομικά δεδομένα του πελάτη
β) Ανοχή ρίσκου του πελάτη, γνώση αγοράς και επενδυτικοί στόχοι
γ) Μεταβαλλόμενες συνθήκες αγοράς και επενδυτική στρατηγική

Τα κύρια χαρακτηριστικά της Διαχείρισης Κεφαλαίων
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου, εξειδικευμένοι Σύμβουλοι κάνουν σχεδιασμό ενός χαρτοφυλακίου  με ευρεία επενδυτική διασπορά, μέρος του οποίου αποσκοπεί στη διασφάλιση εισοδήματος ενώ μέρος του μπορεί να επενδυθεί για δημιουργία υπεραξίας κεφαλαίου με απώτερο σκοπό την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής απόδοσης δεδομένης της ανοχής επενδυτικού κινδύνου και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε πελάτη. 

«Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η διαχείριση κεφαλαίων από προσοντούχο προσωπικό με σημαντική εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε έρευνα υψηλής ποιότητας τόσο εσωτερικά σε επίπεδο Συγκροτήματος, εντός της διεύθυνσης   Διαχείρισης Κεφαλαίων και Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών μέσω  του Τμήματος Επενδυτικής Στρατηγικής του Συγκροτήματος αλλά και από εξωτερικές πηγές, από διεθνώς αναγνωρισμένους οίκους παροχής έρευνας και επενδυτικές τράπεζες οι οποίες συνεργάζονται με το Συγκρότημα». 

Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι «πιστεύουμε στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων εμπιστοσύνης και γι’ αυτό τον λόγο οι πελάτες του Private Banking έχουν τον δικό τους Τραπεζικό Σύμβουλο ο οποίος φροντίζει με απόλυτη εμπιστευτικότητα τις επενδυτικές και τραπεζικές τους ανάγκες». 

Κατέληξε ότι η Τράπεζα Κύπρου  είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, πέρασε τα τεστ αντοχής με επιτυχία, έχει νέα ηγεσία και πιο διαφανείς διαδικασίες, στοιχεία που έχουν οδηγήσει τους πελάτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα.

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά