Νέα προϊόντα λιανικής τραπεζικής από Συνεργατισμό

Ο Συνεργατισμός έχει τα κεφάλαια και την ρευστότητα για να προχωρήσει πάνω σε υγιείς χρηματοδοτήσεις και να βοηθήσει στην επόμενη μέρα της κυπριακής οικονομίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία σε σχέση με “κάποια καλύτερα αποτελέσματα” στο θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων.

“Ο Συνεργατισμός έχει τα κεφάλαια και την ρευστότητα για να προχωρήσει πάνω σε υγιείς χρηματοδοτήσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να βοηθήσει στην επόμενη μέρα της κυπριακής οικονομίας”, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης σε δηλώσεις πριν από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα στα γραφεία της ΟΕΒ με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Μάριος Κληρίδης.

Αυτό είναι εφικτό καθώς ο Συνεργατισμός έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο με τις πρόσφατες ριζικές μειώσεις των επιτοκίων που οδηγεί σε σύγκλιση με τα ευρωπαϊκά επιτόκια, σημείωσε. Είπε ακόμη ότι ο Συνεργατισμός έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην κυπριακή οικονομία και βρίσκεται σε μια καλή βάση.

Ο κ. Χατζηγιάννης, αφού εξέφρασε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές, είπε ότι ο Συνεργατισμός με τις μειώσεις των επιτοκίων θέτει στη διάθεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το εργαλείο του ανταγωνιστικού επιτοκίου έτσι ώστε να γίνουν και νέες βιώσιμες χρηματοδοτήσεις που τις χρειάζεται ο τόπος και αναδιαρθρώσεις καθώς υπάρχει και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Πρόεδρος της ΣΚΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με την ΟΕΒ γιατί, όπως εξήγησε, “είναι συλλογική η προσπάθεια για να δούμε την επόμενη καλύτερη ημέρα”.

Σε σχέση με τις αναδιαρθρώσεις, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι αυτές έχουν επιταχυνθεί και “έχουμε πάρει τολμηρές αποφάσεις”, προσθέτοντας ότι “βλέπουμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα και είμαστε αισιόδοξοι”.

Νέα προϊόντα λιανικής τραπεζικής

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι σύντομα ο Συνεργατισμός θα εξαγγείλει νέα προϊόντα λιανικής τραπεζικής, ενώ σε σχέση με τις επιχειρήσεις είπε ότι δεν είναι θέμα προϊόντων γιατί η κάθε επιχείρηση έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

“Είναι ανοικτές οι πόρτες του Συνεργατισμού και εμείς κτίζουμε μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε θέματα  επιχειρηματικής τραπεζικής”, πρόσθεσε.

Από τα αλώνια στα σαλόνια της Φρανκφούρτης

Εξάλλου, μιλώντας ενώπιον των μελών του ΔΣ της ΟΕΒ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, υπάρχει αυστηρότερη και περισσότερη εποπτεία, ενώ εξετάζουν συνεχώς κατά πόσον είναι αρκετή η κεφαλαιακή επάρκεια του Συνεργατισμού παρά το γεγονός ότι ανέρχεται στο υψηλό 14% και στο παρελθόν ανερχόταν στο 8%.

Παρά το γεγονός ότι είμαστε μικρή χώρα και μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μας έχουν θέσει τις ίδιες απαιτήσεις που έχουν για τις γερμανικές τράπεζες, είπε, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ψηλό είναι και το κόστος αυξημένης εποπτείας που καταβάλει ο Συνεργατισμός και το οποίο ανέρχεται γύρω στα 5 με 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάπου αλλού.

Ο κ. Χατζηγιάννης παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν δεν υπήρχε εποπτεία στα συνεργατικά ιδρύματα και “βρεθήκαμε μέσα σε ένα διάστημα 12 μηνών από τα αλώνια στα σαλόνια της Φρανκφούρτης” και έγινε η εποπτεία μιας επαρχιακής συνεργατικής ίδια με αυτή της Deutsche Bank.

Αναφέρθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη απομόχλευσης καθώς ο ιδιωτικός δανεισμός ανέρχεται περίπου σε τέσσερις φορές το κυπριακό ΑΕΠ και έκανε λόγο για υπεύθυνη στρατηγική δανεισμού, ενώ  παραδέχθηκε ότι υπάρχει μια ευθυνοφοβία στο προσωπικό του Συνεργατισμού που δεν γνωρίζει που οφείλεται και εξέφρασε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και εκπαίδευση.

Μέλη της ΟΕΒ τα 18 συνεργατικά ιδρύματα

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, αφού σημείωσε ότι η ΣΚΤ ήταν πάντα μέλος της ΟΕΒ, ζήτησε από τους επικεφαλής της ΣΚΤ να εξετάσουν το ενδεχόμενο τα 18 Συνεργατικά Ιδρύματα να γίνουν μέλη της ΟΕΒ, με την καταβολή και μιας “πολύ συγκαταβατικής συνδρομής”. 

Η σχέση θα βοηθήσει πάρα πολύ και εμάς και εσάς και τον επιχειρηματία, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στην ΟΕΒ “υπάρχει μια συσσωρευμένη εμπειρία και είμαστε έτοιμοι να την δώσουμε όποτε την χρειαστείτε”. 

Επιπλέον, ο κ. Πήλικος αναφέρθηκε σε χρονοβόρες διαδικασίες που υπάρχουν για εξυπηρέτηση του επιχειρηματία και σε ευθυνοφοβία που επικρατεί σε κάποιους υπαλλήλους του Συνεργατισμού όπως και σε κάποιους υπαλλήλους των τραπεζών.

“Υποβάλλεις μια (επιχειρηματική) ιδέα στον Συνεργατισμό και μπορεί να περάσουν μήνες και να μην ακούσεις τίποτε”, τη στιγμή που “όλοι μιλάμε για την πολυπόθητη ανάπτυξη”, ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά