Όταν η Τρ. Κύπρου συνάντησε τους μεγάλους πελάτες της

Συζητήσεις, πηγαδάκια και αρκετές ερωτήσεις περιελάμβανε το μενού του συνεδρίου που έφτιαξε η Τράπεζα Κύπρου για μεγάλους πελάτες της, ενώ σεφ του «κυρίως μενού» των παρουσιάσεων ήταν ο Τζον Χούρικαν, ο οποίος για άλλη μια φορά σε δημόσια παρουσία του έκλεψε τις εντυπώσεις. Ιδιαίτερο σημείο του συνεδρίου αποτέλεσε και η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος για άλλη μια φορά απέδειξε πως είναι σπουδαίος ρήτορας.

Το συνέδριο με θέμα: «Μαθαίνοντας από την κρίση» είχε ως σκοπό –προφανώς- να παρουσιάσει την οπτική της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την οικονομική κρίση και την κατάσταση των επιχειρήσεων στη χώρα μέσα από τα μάτια στελεχών της. Στο συνέδριο μίλησε ο CEO, Τζον Χούρικαν, ο επικεφαλή του τμήματος αναδιαρθρώσεων, Γιούαν Χάμιλτον, ο διευθυντής του τμήματος επιχειρήσεων, Νικόλας Σπαρσής αλλά και το μέλος του ΔΣ Μάικ Σπανός.

Στα πλαίσια του συνεδρίου υπήρχαν και διαστήματα για ερωτήσεις προς του ομιλητές, με κύριο αποδέχτη των ερωτήσεων τον CEO της Τράπεζας Κύπρου. Ξεκάθαρη ήταν η απάντηση του Τζον Χούρικαν όταν ρωτήθηκε για πιθανές επιπτώσεις του Grexit αλλά και της σχέσης των περιπτώσεων Ελλάδας και Κύπρου. «Η Κύπρος δεν είναι Ελλάδα, οι δύο ώρες διαφέρουν πάρα πολύ σε θέμα υποδομών, διάρθρωσης, φορολογίας, πορείας τους μέσα σε μνημόνια και ευρύτερα ως αγορές έχουν μεγάλες διαφορές. Δεν θα είναι ευχάριστη η εξέλιξη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Θα επηρεάσει ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να προκύψουν δραστικές επιπτώσεις για την Κύπρο. Πλέον οι δύο οικονομίες είναι σαφώς λιγότερο αλληλεξαρτώμενες σε σχέση με μερικά χρόνια προηγουμένως».

Κληθείς να απαντήσει με ποιους τρόπους η κυπριακή οικονομία θα μπει σε πορεία ανάκαμψης, ο Τζόν Χούρικαν στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, έναν κλάδο τον οποίο προφανώς παρατηρεί στενά, αφού συχνά αναπτύσσει τις ιδέες και τις θέσεις αναφορικά με την τουριστική βιομηχανία. «Πρέπει να αυξήσουμε τις εταιρείες που έρχονται στην Κύπρο, τον αριθμό των επιβατών και κυρίως τους μήνες κατά τους οποίους προσελκύουμε τουρίστες. Είναι αδιανόητο να μην μπορείς να ταξιδέψεις οπουδήποτε στην περιοχή, έχοντας πολλές επιλογές πτήσεων αλλά και φθηνά εισιτήρια» τόνισε ο CEO της Τράπεζας Κύπρου.

Βασιλείου: Να πιστέψουμε στην Κύπρο
Προς το τέλος του συνεδρίου και ενώ ομιλητές δέχονταν ερωτήσεις από το κοινό που αποτελείτο από επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, τον λόγο πήρε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.
Ο κ. Βασιλείου, γνωστός για την ξεκάθαρη τοποθέτησή του όταν πρόκειται για οικονομικά θέματα πήρε το μικρόφωνο και μίλησε σχεδόν ένα τέταρτο. Κανείς δεν δυσανασχέτησε και αντίθετα όλοι άκουσαν με προσοχή όσα ο κ. Βασιλείου είχε να πει.

Αρχικά είπε χαριτολογώντας πως βλέποντας του περισσότερους στην αίθουσα διαπίστωσε πως δεν γνώριζε παρά μόνο ελάχιστους επειδή προφανώς ξέρει του γονείς ή τους παππούδες τους. Η εναρκτήρια τοποθέτηση έφερε γέλια στην αίθουσα κάτι που έδωσε το έναυσμα στον κ. Βασιλείου να τοποθετηθεί επί της ουσίας της συζήτησης. «Η Κύπρος πιθανόν να έχει ύφεση 2% με 3% φέτος λόγω κυρίως των εξελίξεων σε Ρωσία και Ουκρανία. Πολλοί τουρίστες αλλά και πελάτες επιχειρήσεων που παρέχουν professional services προέρχονται από τις εν λόγω χώρες και φέτος είτε δεν θα έρθουν για διακοπές, είτε θα περιορίσουν τις εργασίες τους στην Κύπρο είτε ακόμη θα ζητήσουν χαμηλότερες χρεώσεις. Άρα κι εμείς έχουμε πολλά να κάνουμε από μόνοι μας. Πρέπει να ξαναβάλουμε διαδικασίες, να θέσουμε εκ νέου τις βάσεις για ανάπτυξη, προκειμένου να στήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Τζον (σ.σ. Χούρικαν) να αναφέρεται σε δάνεια προς κυπριακά start-ups και έχω να του πω ότι και να χάσει κάποια χρήματα θα τα κερδίσει από αυτούς που θα πετύχουν γιατί υπάρχουν πολλε΄ς και σοβαρές προοπτικές» τόνισε ο Γιώργος Βασιλείου.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή ο προεδρεύων του συνεδρίου, Ν. Σπαρσής, φροντίζοντας προφανώς για την οικονομία του χρόνου είπε στον κ. Βασιλείου ότι μετά από την τοποθέτησή του δεν θα χρειαστεί να κάνει επίλογο και ευθύς αμέσως ο πρώην Πρόεδρος του απάντησε: «Είδες; Σε έβγαλα από τον κόπο!». Ο ετοιμόλογος Γιώργος Βασιλείου κέρδισε θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα, στους οποίους είπε: «Μην με χειροκροτείτε, δεν είμαι υποψήφιος. Θέλω απλώς να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τα παιδιά μας και τον τόπο και ξέρω ότι μπορούμε».

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά