Ελληνική: Εγκρίθηκαν τα ψηφίσματα από μετόχους

Εγκρίθηκαν από τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας τα ψηφίσματα που τέθηκαν στα πλαίσια Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Τα ψηφίσματα αφορούν αλλαγές στο καταστατικό για διαίρεση του μετοχικού κεφαλαίου (reverse split) 1:50, παραχωρηση 200χιλ. μετοχών στον Bert Pijls CEO της τράπεζας ανά έτος ως μέρος των μεταβλητών του αποδοχών, εξουσιοδότηση στο ΔΣ να διαθέσει μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, εγκρίθηκε το ειδικό ψήφισμα για αύξηση των αμοιβών του ΔΣ.  

Προηγουμένως, το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιάννος Χαριλάου εκπροσωπόντας την Εκκλησία σχολίασε πως συμφωνεί με την απόφαση για reverse split των μετοχών ωστόσο, θεωρεί πως με βάση τα δεδομένα στην Κύπρο είναι υπερβολικά ψηλό το 50:1 που προτείνεται. Το μελετήσαμε και θεωρούμε πως είναι υπερβολικά ψηλό, πρόσθεσε. Θα μπορούσε να ήταν πολύ χαμηλότερο και εισηγήθηκε 25:1 ώστε να υπάρχουν περίπου 350εκ. μετοχές.

Ο Οικονομικός Διευθυντής της τράπεζας Αντώνης Ρούβας σχολίασε πως η τιμή της τράπεζας σήμερα είναι τόσο χαμηλή που μία μικρή πράξη επηρεάζει σημαντικά την αυξομείωση. Θέλαμε η τιμή της μετοχής της τράπεζας να μην αρχίζει από 0 αλλά από 1, σχολίασε. Η διαπραγμάτευση με τη νέα τιμή θα επαναρχίσει στις 4 Μαρτίου.
Άλλος μέτοχος χαρακτήρισε λανθασμένη την προσέγγιση προιδεάζοντως για πίεση στην τιμή από την οποία θα ζημιωθούν οι μικρμέτοχοι. Εισηγήθηκε reverse split 10:1.

Σε σχέση με το δικαίωμα του ΔΣ να διαθέσει κατά την κρίση του μετοχές που αντιστοιχούν στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ο κ.Χαριλάου σχολίασε πως είναι υπερβολικά ψηλό για μία δημόσια εταιρεία και τράπεζα. «Πιστεύω πως για τόσο ψηλά ποσοστά θα πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία έκδοσης κεφαλαίου. Αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να είναι μέχρι 5% κάτι που είναι και η εισήγησή τους».

Ο Αντώνης Ρούβας απάντησε πως αποφασίστηκε το 10% ώστε να υπάρχει ευελιξία. Δεν χρειάζεται κάποια έγκριση αν δεν είναι πάνω από 10%. Άλλος μέτοχος εισηγήθηκε όπως σε περίπτωση διάθεσης του 10%, αυτό να εγκριθεί και πάλι από τους μετόχους. Ο CEO της τράπεζας Bert Pijls χαρακτήρισε σημαντική την ύπαρξη ευελιξίας σε σχέση με το θέμα. «Υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέροτναι για την Κύπρο αλλά οι σημαντικοί επενδυτές ενδιαφέρονται για σημαντικά ποσοστά και όχι μικρά. Δεν θα είχε σημασία να προχωρήσουμε με ένα μεγάλο όγκο εργασίας για κάτι που δεν θα προσέλκυε ενδαφέρον», σχολίασε χαρακτηριστικά. Τελικά το ψήφισμα εγκρίθηκε μετά από μυστική ψηφοφορία.

Σε σχέση με την αύξηση στις αμοιβές των Διοικητικών Συμβούλων ο Γιάννος Χαριλάου ανέφερε πως εκ πείρας γνωρίζει πως  είναι τεράστιος ο φόρτος εργασίας και οι ώρες που πρέπει να αφιερώσει κάποιος. Οι αμοιβές που δίδονταν, όπως είπε, ήταν καταθλιπτικές ωστόσο αποφασίσαμε πως υπό τις δεδομένες συνθήκες έπρεπε να είμασταν κι εμείς παράδειγμα. «Κακώς υπήρχαν εκείνες οι αμοιβές και πρέπει να αυξηθούν αλλά θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά ψηλές υπό τα νέα δεδομένα. Είναι κάτι που λέμε έχοντας υπόψη τα δεδομένα. Εισήγηση μας είναι οι αμοιβές αυτές να είναι κατά 25-30% χαμηλότερες».  

Το 2013 υπήρξαν 113 συνεδρίες του ΔΣ και των επιτροπών με την κάθεμία να διαρκεί 3-4 ώρες εξαιρουμένης της προετοιμασίας, εξήγησε το μέλος του ΔΣ κ. Πολυκάρπου. Παράλληλα, εξήγησε, αφιερώθηκε χρόνος και για επαφές με τους εξωτερικούς συμβούλους και για στρατηγικές αλλαγές. «Θεωρώ πως από τη στιγμή που αναλώνεται αυτός ο χρόνος και η προσπάθεια πρέπει οι σύμβουλοι να αμοίβονται αλλά και οι μέτοχοι να μπορούν να έχουν απαιτήσεις για αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο. Η σχετική απόφαση έγινε μετά από πολλή σκέψη και μελέτη και θεωρώ πως είναι δίκαιη».

Μετά από ερώτηση μετόχου, η Ειρένα Γεωργιάδου σχολίασε πως οι 200χιλ. μετοχές που θα δοθούν στον CEO για το 2015 θα μπορούν να πωληθούν το 2024 και το ίδιο ισχύει αναλογικά για τις μετοχες που θα δίδονται για κάθε έτος. Οι ετήσιες αμοιβές του B. Pijls είναι στα 480χιλ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα τα έξοδα. Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου ειναι στα ίδια επίπεδα με αυτές του κ. Κεραυνού.

Ο κ. Ρούβας απαντώντας σε ερώτηση μετόχου ανέφερε πως λόγω αρνητικών αποθεματικών δεν μπορεί να πληρωθεί μέρισμα για τα Μετατρέψιμα Αξιόγραφα.

Ο Βαρνάβας Ειρήναρχος εκπροσωπώντας τη Δήμητρα συμφώνησε με την αύξηση στις αμοιβές όσο και με το reverse split. Έθεσε θέμα ποσοστού παρουσίας μετόχων κατά τη Γενική Συνέλευση ώστε να υπάρχει απαρτία. Εκ μέρους της τράπεζας, δόθηκε η απάντηση πως είναι ένα θέμα που θα μελετηθεί και πιθανόν αν χρειαστεί να τροποποιηθεί το καταστατικό αφού δεν υπάρχει σχετική πρόνοιαστο καταστατικό.   

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ