Ελληνική έτοιμη για… ότι προκύψει

Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι τα δάνεια να φτάσουν στο 70% των καταθέσεων σε χρονικό ορίζοντα τριών με πέντε ετών, ήταν το σχόλιο της προέδρου της Ελληνικής Τράπεζας Ειρένας Γεωργιάδου σε συνέντευξη στο περιοδικό IN Business Φεβρουαρίου.

Σήμερα, τα δάνεια στην τράπεζα αντιστοιχούν στο 53% των καταθέσεων και ο δείκτης θεωρείται «υπερβολικά υγιής» αφού λειτουργεί σε ζημιά της τράπεζας.

Η κ. Γεωργιάδου σχολίασε ακόμα πως στα πλάνα μεγέθυνσης του δανειακού χαρτοφυλακίου περιλαμβάνεται και η αναχρηματοδότηση αλλά και εξαγορά δανείων ενώ μετά από πιέσεις η πρόεδρος του συγκροτήματος παραδέχεται πως θα μελετηθούν όλες οι ευκαιρίες περιλαμβανομένων και τυχόν εξαγορών που μπορεί να προκύψουν στον κλάδο.
Τέτοιες εξελίξεις όμως, στο παρόν δεν υπάρχουν. Αν προκύψουν θα είναι μέσω της ελληνικής τρόικας η οποία μπορεί να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να αποξενώσουν περαιτέρω εργασίες στο εξωτερικό.

Στο παρόν στάδιο, η Ελληνική αποσκοπεί στην αύξηση των δανείων μέσω νέου χαμηλότοκου δανεισμού –όσο χαμηλότερο το κόστος τόσο μικρότερος ο κίνδυνος αθέτησης- αλλά και μέσω refinancing δανείων άλλων τραπεζών με τέτοιους όρους που θα συμφέρει στους δανειολήπτες.

Με ρευστότητα 3.5δις ευρώ η τράπεζα όχι μόνο δεν επιδιώκει αύξηση των καταθέσεων αλλά κάποιες περιπτώσεις τις διώχνει … με τρόπο. Η τράπεζα ανακοίνωσε τις προθέσεις της από τη μέρα που εξήγγειλε την αύξηση κεφαλαίου αλλά και κατά την επιτυχή ολοκλήρωση της.

Ακόμα πιο ενδεικτική των προθέσεων της τράπεζας είναι η απόφαση του ΔΣ η οποία θα τεθεί ενώπιον των μετόχων της εταιρείας στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Συγκεκριμένα ζητείται εξουσιοδότηση προς το ΔΣ για έκδοση και παραχώρηση μέχρι και 18.77.000 συνήθων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ έκαστη. Η τιμή έκδοση ανά μετοχή δεν θα είναι μικρότερη του 1,875 ευρώ.

Το waiver για pre-emption rights θα ισχύει για περίοδο 12 μηνών και σκοπός του είναι να καταστήσει την εταιρεία «ικανή να εκμεταλλευθεί οποιεσδήποτε ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων που ήθελαν παρουσιαστούν».

Πάντως, παρά την στρατηγική απόφαση για να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, ένα υπερβολικά μεγάλο άνοιγμα πχ. Alpha Bank Κύπρου, πρέπει να αποκλείεται.

 

 

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ