BOCY: Επανεξετάζει προβλέψεις με οδηγίες ΕΕΜ

Ορατό είναι το ενδεχόμενο η Τράπεζα Κύπρου να καταγράψει σημαντική αύξηση προβλέψεων στο τέλος του 2014 μετά από σχετική παρέμβαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
 
Η πρώτη σημαντική παρέμβαση του νέου Επόπτη των μεγάλων τραπεζών ήρθε με αφορμή τα ευρήματα των AQRs της τράπεζας τα οποία κατέδειξαν πιθανή επίπτωση στα βασικά κεφάλαια της τάξης των 731εκ. ευρώ. Αν και η τράπεζα θεωρεί πως δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη αφού για τα AQRs χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του 2013 εντούτοις μια αύξηση στις προβλέψεις είναι πιθανή.

Όπως εξηγεί η Τράπεζα Κύπρου, μετά την ολοκλήρωση της Συνολικής του Αξιολόγησης (Comprehensive Assessment), η οποία ήταν μια εποπτική άσκηση, ο ΕΕΜ έχει ζητήσει από το Συγκρότημα να επισκοπήσει ορισμένες από τις λογιστικές του εκτιμήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις στα πλαίσια του ψηλότερου βαθμού συντηρητισμού που χρησιμοποιήθηκε στο AQR. «Αν χρειαστεί, οποιεσδήποτε τέτοιες αλλαγές σε εκτιμήσεις θα αντικατοπτριστούν στις οικονομικές καταστάσεις του Συγκροτήματος για το έτος 2 014. Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι το ΑQR και η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν κατέδειξαν  οποιοδήποτε κεφαλαιακό έλλειμμα για το Συγκρότημα μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ο ΕΕΜ, ζήτησε, σε σχέση με το AQR, από την Τράπεζα να επισκοπήσει, σε μελλοντική βάση, ορισμένες από τις λογιστικές εκτιμήσεις τις οποίες προβαίνει, όπως αυτές που αφορούν τις προβλέψεις. Το γεγονός αυτό δύναται να επηρεάσει δυσμενώς την κεφαλαιακή βάση και τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας στο μέλλον.

Κατά την 30η Ιουνίου 2014, τα δάνεια και οι απαιτήσεις του Συγκροτήματος προς εταιρικούς δανειολήπτες στον τομέα ακινήτων και τον κατασκευαστικό τομέα αποτελούσαν το 40,2% και 30,7%, αντίστοιχα του μικτού δανειακού χαρτοφυλακίου του Συγκροτήματος. «Η δυνατότητα του Συγκροτήματος να ανακτήσει τα δάνεια αυτά παραμένει περιορισμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ύφεσης στην Κυπριακή αγορά ακινήτων λόγω της χαμηλής ζήτησης και τιμής», σχολιάζει η εταιρεία.

Το συνολικό επίπεδο πρόβλεψης βασίζεται στην αξιολόγηση της παρελθούσας  εμπειρίας ζημιών, τον όγκο και το είδος του δανεισμού που χορηγείται, τα πρότυπα του τραπεζικού τομέα, τα δάνεια σε καθυστέρηση, τις οικονομικές συνθήκες και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την ανακτησιμότητα των διαφόρων δανείων.

Από τα AQRs, προέκυπταν αυξημένες συλλογικές προβλέψεις 454εκ. ευρώ με αντίκτυπο 731εκ. ευρώ στα βασικά κεφάλαια.

Χαρτοφυλάκιο

Προσαρμογή στις προβλέψεις

Επιπτώσεις στα κεφάλαια

Λιανική

240εκ

240εκ.

Εταιρική

214εκ

491εκ.

Σύνολο

454

731εκ.

 

 

 

Το ποσοστό κάλυψης των δανείων με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών ανήλθε στις 30 Σεπτεμβρίου στο 38% ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στα 4.9δις και αντιστοιχούσαν στο 20% των συνολικών δανείων. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας είναι το ποσοστό κάλυψης μέχρι το 2017 να ξεπεράσει το 50%.   

 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου