Στα... recoveries οι Μικρομεσαίες

Σημαντικός αριθμός δανείων της Τράπεζας Κύπρου μεταφέρθηκε στο Τμήμα Ανάκτησης οφειλών το τρίτο τρίμηνο του 2014 καταδεικνύοντας τις πιέσεις που υπάρχουν στις επιχειρήσεις και κυρίως σε Μικρομεσαίες Εταιρείες.

Τα δάνεια που τυγχάνουν χειρισμού από τη Μονάδα αυξήθηκαν κατά 350εκ. μέσα σε ένα τρίμηνο και σύμφωνα με τα διευθυντικά στελέχη της τράπεζα Χριστάκη Πατσαλίδη και Μιχάλη Αθανασίου πρόκειται κυρίως για δάνεια Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για τον τομέα που δέχεται τις περισσότερες πιέσεις από το πελατολόγιο της τράπεζας. Τα δάνεια που τυγχάνουν χειρισμού από το Τμήμα Recoveries αυξήθηκαν από 4δις σε 4.4δις ευρώ μέσα σε ένα τρίμηνο.

Αναλύοντας τα αποτελέσματα εννιαμήνου της τράπεζας, Μ. Αθανασίου σχολίασε πως τα δάνεια των 30 μεγαλύτερων οφειλετών της τράπεζας μειώθηκαν από 6δις σε 5.3δις τους τελευταίους μήνες. Τα δάνεια αντιστοιχούν στο 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες εξακολουθούν να αποτελούν τον πλέον προβληματικό κλάδο με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να φτάνουν το 78.3% ενώ στον τομέα των ξενοδοχείων και εστίασης το ποσοστό ανήλθε στο 59.8%.

Σταδιακή μείωση επιτοκίων

Ο οικονομικό διευθυντής και μέλος του συμβουλίου της τράπεζας Χριστάκης Πατσαλίδης ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για σταδιακή μείωση των δανειστικών επιτοκίων και για το σκοπό αυτό γίνονται επαφές με τη Κεντρική Τράπεζα. Στόχος της τράπεζας, είναι το επιτοκιακό περιθώριο να είναι γύρω στο 5% τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 το επιτοκιακό περιθώριο ήταν στο 4.03%.

Βγαίνει στις αγορές

Ο Χρ. Πατσαλίδης σημείωσε πως το επόμενο βήμα είναι η έξοδος της τράπεζας στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τον ακριβή τρόπο που θα γίνει τέτοια κίνηση με το ποσό να προορίζεται για περαιτέρω μείωση του ELA ο οποίος στις 30 Σεπτεμβρίου περιορίστηκε σε 7,68δις ευρώ.


 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά