Ελληνική: Προετοιμάζεται για δυνατό μπάσιμο το 2015

Την αύξηση των μεριδίων της στην τραπεζική αγορά, όπως παραδέχεται και η ίδια, θα επιδιώξει το 2015 η Ελληνική Τράπεζα θωρακισμένη με τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσει από την έκδοση rights προς τους υφιστάμενους μετόχους.

Άλλωστε, η συνεχής στήριξη των δύο μεγαλομετόχων της τράπεζας Wargaming και Third Point, θα πρέπει σε κάποιο στάδιο να αποφέρει και τα ανάλογα αποτελέσματα. «Μέσω της έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης, η Ελληνική Τράπεζα αποσκοπεί στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης και την άντληση κεφαλαίων που θα της επιτρέψουν να επιδιώξει επιχειρηματικές ευκαιρίες με την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας και να εκμεταλλευθεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, αναπτύσσοντας την πελατειακή της βάση, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της και τα μερίδια αγοράς».

Πέραν από την εξάσκηση των δικαιωμάτων που τους αναλογούν (με γραπτή δέσμευση), οι δύο μεγαλομέτοχοι της τράπεζας εμφανίζονται διατεθειμένοι να αγοράσουν και δικαιώματα προτίμησης που δεν θα ασκηθούν από άλλους μετόχους με την Κεντρική να θέτει ως ανώτατο όριο το 30% στην παρουσία τους στη μετοχική δομή της τράπεζας. Παράλληλα, σύντομα η τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει και το όνομα του ατόμου που θα κληθεί να καλύψει τη θέση του CEO που εκτός απροόπτου θα είναι ξένος.

Την Παρασκευή η τράπεζα ανακοίνωσε πως  το ΔΣαποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά €220 εκατ. περίπου μέσω έκδοσης Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights) προς τους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας κατόπιν λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα:
-    Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εκδοθούν σε αναλογία ένα Δικαίωμα Προτίμησης για κάθε μία υφιστάμενη μετοχή
-    Τα Δικαιώματα Προτίμησης θα εισαχθούν για διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατόπιν λήψης σχετικής έγκρισης από τις αρμόδιες αρχές
-    Κάθε δύο (2) Δικαιώματα Προτίμησης που θα ασκηθούν θα μετατρέπονται σε τρεις (3) νέες συνήθεις μετοχές ονομαστικής αξίας €0,01 με τιμή εξάσκησης τα €0,0375 για κάθε νέα συνήθη μετοχή. Η τιμή εξάσκησης αντιπροσωπεύει 27.5% έκπτωση περίπου στη θεωρητική τιμή άνευ δικαιωμάτων βάσει της τιμής κλεισίματος των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις 31 Οκτωβρίου 2014
-    Έκδοση 5.905 εκατ. νέων συνήθων μετοχών
-    Οι κάτοχοι Δικαιωμάτων Προτίμησης θα έχουν το δικαίωμα Προεγγραφής για απόκτηση επιπλέον μετοχών που ενδεχομένως προκύψουν από μη ασκηθέντα Δικαιώματα Προτίμησης

Οι δυο κύριοι μέτοχοι της Τράπεζας, Third Point Hellenic Recovery Fund, L.P. και Wargaming Public Company Ltd, που κατέχουν έκαστος από 20,3% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας υποστηρίζουν τις ενέργειες για αύξηση κεφαλαίου και δεσμεύτηκαν, υπογράφοντας γραπτή δέσμευση, να εξασκήσουν τα Δικαιώματα Προτίμησης που αναλογούν στη συμμετοχή τους.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η Ελληνική Τράπεζα διόρισε την Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου ως Αποκλειστικό Διεθνή Συντονιστή (Sole Global Coordinator) και από κοινού Ανάδοχο Έκδοσης (Joint Placement Agent)  και την Axia Ventures Group Ltd ως από κοινού Ανάδοχο Έκδοσης (Joint Placement Agent) με Σύμβουλο Έκδοσης τον οίκο N. M. Rothschild & Sons Limited.  Η Ελληνική Τράπεζα (Επενδύσεις) Λτδ έχει διοριστεί από την Τράπεζα ως Ανάδοχος Υπεύθυνος Σύνταξης για την ετοιμασία και υποβολή των απαιτούμενων Ενημερωτικών Δελτίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου.
Συγκεκριμένα, η έκδοση Δικαιωμάτων Προτίμησης προσβλέπει:
-    Να υπερκαλύψει την ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου κατά €105 εκατ. που κατέδειξε το «Ακραίο Σενάριο» της  Συνολικής Αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών βάσει του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων Ενεργητικού (AQR) και της Άσκησης Προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (Stress Tests)
-    Να ενισχύσει περαιτέρω την κεφαλαιακή της θέση. Με την ολοκλήρωση της έκδοσης των Δικαιωμάτων Προτίμησης ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων του Ομίλου διαμορφώνεται σε 13,2% βάσει του ισχύοντος κεφαλαιακού πλαισίου και 12,4% βάσει του CRR χωρίς μεταβατικές διατάξεις (30 Σεπτεμβρίου 2014, λαμβάνοντας υπόψη και το κεφάλαιο που προκύπτει από τη μετατροπή των Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Κεφαλαίου ύψους €24 εκατ. σε μετοχές όπως ανακοινώθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2014)
-    Να διευρύνει τη μετοχική της βάση και την ελεύθερη διασπορά των μετοχών (free float)
-    Να είναι σε θέση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της και να συμβάλει στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας

Η Ελληνική Τράπεζα αποσκοπεί στην έναρξη της έκδοσης το συντομότερο δυνατό κατόπιν λήψεως των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά