ΕΚΤ: Τέλη στις εποπτευόμενες τράπεζες

Τον κανονισμό για τα ετήσια εποπτικά τέλη που θα επιβάλει με την ανάληψη στις 4 Νοεμβρίου της εποπτείας του τραπεζικού τομέα της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ), δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). 

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ που διέπει τη λειτουργία του ΕΕΜ (κανονισμός για τον ΕΕΜ), η ΕΚΤ θα επιβάλλει ετήσιο εποπτικό τέλος σε όλες τις εποπτευόμενες τράπεζες προκειμένου να ανακτά τις εποπτικές δαπάνες με τις οποίες βαρύνεται.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΚΤ, ο κανονισμός σχετικά με τα εποπτικά τέλη εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο μετά από δημόσια διαβούλευση που περιλάμβανε και δημόσια συζήτηση. Στον κανονισμό έχουν ληφθεί υπόψη τα σχόλια που υπέβαλαν τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης.

Η ΕΚΤ θα αναλάβει στις 4 Νοεμβρίου την άμεση εποπτεία 120 σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 85% του συνολικού τραπεζικού ενεργητικού της Ευρωζώνης.

Η αξιολόγηση των τραπεζών στηρίχθηκε σε στοιχεία στο τέλος του 2013, στην συνολική αξία των στοιχείων του ενεργητικού τους, στη σημασία που έχει ένα πιστωτικό ίδρυμα για την οικονομία της χώρας στην οποία βρίσκεται και της ΕΕ στο σύνολό της, στην κλίμακα των διασυνοριακών δραστηριοτήτων του και εάν έχει ζητήσει ή λάβει δημόσια οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) ή τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά