ΕΕ: Ζητά την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε την Πέμπτη το τελευταίο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, ζητώντας να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία 2013/36/ΕΕ σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

Οι απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για ιδρύματα που εδρεύουν στην ΕΕ καθορίζονται στον κανονισμό 575/2013  (γνωστός και ως κανονισμός κεφαλαιακών απαιτήσεων ή ΚΚΑ) και στην οδηγία 3013/36/ΕΕ (γνωστή και ως οδηγία κεφαλαιακών απαιτήσεων ή ΟΚΑ). Ο ΚΚΑ καθορίζει τους κανόνες σχετικά με το ποσό κεφαλαίου που πρέπει να έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα για να καλύψουν πιθανές απώλειες λόγω των κινδύνων στους οποίους βρίσκονται εκτεθειμένα όσον αφορά τη ρευστότητα, τη μόχλευση και τη δημοσιοποίηση στοιχείων. Η ΟΚΑ καθορίζει τους κανόνες για την αδειοδότηση των ιδρυμάτων, την εποπτεία αυτών, την εποπτευόμενη συνεργασία, τη διαχείριση των κινδύνων, την εταιρική διακυβέρνηση (συμπεριλαμβανομένων των αποδοχών) και τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας.

Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2013. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η Κύπρος, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία δεν έχουν έως σήμερα κοινοποιήσει τα μέτρα εφαρμογής στην Επιτροπή.

Η απόφαση έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης - το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας παράβασης της ΕΕ. Εάν δεν κοινοποιηθούν εντός δύο μηνών τα μέτρα για την πλήρη μεταφορά της οδηγίας 2013/36/ΕΕ στο εθνικό δίκαιο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις παραπάνω χώρες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου