Σε τροχιά stress test οι κυπριακές τράπεζες

INBusinessNews  07/10/2014 07:40
Σε τροχιά stress test οι κυπριακές τράπεζες

Σε τροχιά stress test οι κυπριακές τράπεζες

INBusinessNews  07/10/2014 07:40

Αρχίζει σήμερα, Tρίτη 7 Οκτωβρίου, στη Φρανκφούρτη ο διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των κυπριακών τραπεζών και Συνεργατισμού για τα τελικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), που διενεργεί η ΕΚΤ σε 124 τράπεζες της Ευρωζώνης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ).

Από κυπριακής πλευράς στα τεστ αντοχής, τα οποία θα ολοκληρωθούν στο τέλος Οκτωβρίου του 2014, συμμετέχουν η Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και RCB (Russian Commercial Bank), οι οποίες καλύπτουν τουλάχιστον το 50% του εθνικού τραπεζικού συστήματος, όπως απαιτείται από την άσκηση. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Τον διάλογο σήμερα με χωριστές συναντήσεις εκπρόσωποι της Τράπεζας Κύπρου και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Θα ακολουθήσουν αύριο, 8 Οκτωβρίου, χωριστές συναντήσεις της ΕΚΤ με εκπροσώπους της Ελληνικής Τράπεζας και της RCB.

Οι συναντήσεις θα είναι διάρκειας τριών ωρών η κάθε μια και σε αυτή θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Η διαδικασία αξιολόγησης των ευρωπαϊκών τραπεζών περιλαμβάνει την αξιολόγησης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (Asset Quality Review), που έχει ήδη ολοκληρωθεί και τα τεστ αντοχής τα οποία διενεργούνται από την ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Ο διάλογος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα τελικά αποτελέσματα της άσκησης.

Όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, κατά το διάλογο θα συμφωνηθούν κάποια θέματα που παραμένουν ανοικτά για να ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί από την αρχή, δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου.

Με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θα χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια θα πρέπει να παραδώσουν στην ΕΚΤ μέσα σε 15 ημέρες τα σχέδια τους για ενίσχυση των κεφαλαίων τους και θα έχουν έξι με εννιά μήνες για να συγκεντρώσουν τα χρήματα.

Οι τράπεζες που θα παρουσιάσουν κεφαλαιακό κενό στο βασικό σενάριο θα έχουν έξι μήνες στη διάθεσή τους για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και οι τράπεζες που θα παρουσιάσουν κεφαλαιακά ελλείμματα στο ακραίο σενάριο θα έχουν εννέα μήνες για να εξασφαλίσουν τα χρήματα.

Τα κύρια ιδία βασικά κεφάλαια των τραπεζών που συμμετέχουν στην άσκηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 8%, με βάση το βασικό σενάριο των τεστ αντοχής, και τουλάχιστον στο 5,5% με βάση το ακραίο σενάριο.

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας