BOCY: Αισιοδοξία για έγκριση αύξησης

INBusinessNews  23/08/2014 20:15
BOCY: Αισιοδοξία για έγκριση αύξησης

BOCY: Αισιοδοξία για έγκριση αύξησης

INBusinessNews  23/08/2014 20:15

Αισιοδοξία επικρατεί στα ανώτερα δώματα της Τράπεζας Κύπρου ότι τα ψηφίσματα που θα τεθούν ενώπιον των μετόχων την Πέμπτη 28/8 θα εγκριθούν και η διαδικασία αύξησης κεφαλαίου θα προχωρήσει.

Ως γνωστό, για να εγκριθεί το ψήφισμα θα πρέπει να λάβει έγκριση από τα τρία τέταρτα των παρόντων μετόχων (προσωπικά είτε μέσω πληρεξούσιου). Ήδη είναι ξεκάθαρο πως θετικά θα ψηφίσει το 18% της Laiki Legacy το οποίο ελέγχει η Επιτροπή Εξυγίανσης αλλά και κάποια δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν Ρώσους κουρεμένους καταθέτες ενώ κάποια άλλα έχουν ήδη ταχθεί εναντίον.  Για παράδειγμα τα γραφεία Βασιλειάδης και Νεοκλέους φαίνεται πως θα δώσουν θετική ψήφο εκ μέρους των πελατών που θα αντιστοιχεί σε περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Τράπεζας, στις 29 Νοεμβρίου, κατά την οποία εξετάστηκαν τα αποτελέσματα για το 2012 παρέστη μόλις το 10.7% των μετόχων ενώ στην αμέσως προηγούμενη, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και κατά την οποία εξελέγησαν τα μέλη του ΔΣ παρέστη απευθείας ή διά αντιπροσώπου το 53.6% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.

Η έγκριση των ψηφισμάτων που θα τεθούν, θα γίνει με ανάταση χεριών εκτός κι αν ζητηθεί, υπό προϋποθέσεις, μυστική ψηφοφορία.

Ως γνωστό, με την έγκριση των ψηφισμάτων, οι υφιστάμενοι μέτοχοι, θα χάσουν περίπου το 47% της συμμετοχής τους, αναλόγως της στάσης που ακολούθησαν στη δεύτερη φάση. Όπως ανακοινώθηκε, η συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων ήταν στα 104εκ. ενώ πολύ λίγοι εξάσκησαν το δικαίωμα απόκτησης επιπρόσθετων μετοχών πάντα στα όρια του 20%.

Εάν εγκριθούν τα ψηφίσματα, η τράπεζα προβλέπεται να έχει μετοχικό κεφάλαιο 4,767,759,272.00 ευρώ διαιρεμένο σε 47,677,592,720 μετοχές ονομαστικής αξίας 0.10 ευρώ. Από τη μείωση κεφαλαίου που θα προηγηθεί, 2.3δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για απόσβεση συσσωρευμένων ζημιών και 1.9δις θα χρησιμοποιηθούν για δημιουργία αποθεματικού από μείωση κεφαλαίου.

Το 1δις που επιχειρεί να συγκεντρώσει η τράπεζα, αντιστοιχεί με 4.3% στα Κεφάλαια με βάση της Βασιλεία 3 και λαμβάνοντας υπόψιν και κάποιες άλλες παραμέτρους ο σχετικός δείκτης θα ανέλθει στο 15.1% αν και η τράπεζα θέτει ως στόχο ο δείκτης να βρίσκεται γύρω στο 12% μεσοπρόθεσμα.

Τις τελευταίες μέρες, αρκετές εισηγήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την αντιμετώπιση των υφιστάμενων μετόχων. Το δικηγορικό γραφείο Σκορδής Παπαπέτρου, το οποίο θα ψηφίσει αρνητικά εισηγήθηκε στους πελάτες του να ζητήσουν από την τράπεζα αλλά και την Κεντρική την έκδοση μπόνους-μετοχών ίσων με τα κεφαλαιακά αποθέματα (περίπου 2δις ευρώ).

Ιδιώτης μέτοχος, προτείνει με επιστολή του στις αρμόδιες Αρχές όπως  από τις υφιστάμενες μετοχές π.χ. 4,6 δις, να ‘αγοραστούν’ από τη τράπεζα υπό μορφή προγράμματος buy-back τα 2 δις τα οποία δεν θα πληρωθούν με χρήματα αλλά θα ανταλλαγούν με NPLs/Δάνεια. Δηλ. θα διαγραφούν λογιστικά 2 δις NPLs και το ΔΣ της Τρ. Κύπρου θα έχει στα χέρια του 2 δις μετοχές (44% των μετοχών της τράπεζας) για να τις αξιοποιήσει διαθέτοντας τις σε στρατηγικούς επενδυτές ώστε να αντλήσει το 1δις.

Σε ένα άλλο επίπεδο, την Τρίτη το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας θα αποφασίσει για την έκδοση προσωρινού διατάγματος το οποίο θα μπλοκάρει την αύξηση κεφαλαίου μετά από σχετική προσφυγή παλαιών μετόχων της τράπεζας. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας