Τι έκανες στην Κύπρο Euan Hamilton;

Μία από τις κύριες αιτιάσεις μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου κατά της αύξησης κεφαλαίου, ήταν πως δεν έγιναν αρκετά από μέρους της διεύθυνσης και συγκεκριμένα από το Τμήμα που διοικεί ο Euan Hamilton σε σχέση με την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων μεγάλων πελατών της τράπεζας.

Η κίνηση για διορισμό δύο αναπληρωτών CEO η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε μπορεί να εκληφθεί και ως μία προσπάθεια περιορισμού των αρμοδιοτήτων του E. Hamilton ο οποίος αποτέλεσε προσωπική επιλογή του CEO John Patrick Hourican.

Έχοντας εμπειρία από την RBS όπου ήταν υπεύθυνος για την διαχείριση και πώληση περιουσιακών στοιχείων αξίας 75δις λιρών, κλήθηκε να αναλάβει το σημαντικότερο πόστο στην τράπεζα δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ανοίγματα πέραν των 100εκ. ευρώ είτε εξυπηρετούνται είτε όχι.

Έτσι, στα χέρια του βρέθηκαν δάνεια 12δις ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας, από τον Δεκέμβρη που δημιουργήθηκε η μονάδα RRD (Restructuring and Recoveries Division) μέχρι τον Απρίλιο, προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις 1.9δις ευρώ δανείων σε καθυστέρηση ενώ αναδιάρθρωσε άλλα 1.2δις ευρώ που προέρχονταν από τα 30 μεγαλύτερα εταιρικά ανοίγματα της τράπεζας.

Παράλληλα, συνέλεξε 177εκ. μέσω νέων διαδικασιών που εισήχθησαν ενώ προχώρησε και στο διορισμό 12 Διαχειριστών-Παραληπτών για ανάληψη οφειλόμενων ποσών. Την προσπάθεια Hamilton ενισχύουν 472 υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης καθώς και ομάδα εξειδικευμένων στελεχών από την KPMG Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι λειτουργούν ως σύμβουλοι.

Η τράπεζα μέσω της μονάδας RRD προχώρησε στην πώληση του μεγαλύτερου μη εξυπηρετούμενου δανείου –σε ένα όνομα- που είχε, έναντι 165εκ. ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε η πώληση έγινε προς της Τράπεζα Πειραιώς και αφορούσε δάνειο προς την σερβική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Robne Kuce Beograd. Αποτέλεσμα ήταν η καταγραφή λογιστικού κέρδους 27εκ. ευρώ.

Σε σχέση με τα ανοίγματα σε επιχειρήσεις, δημιουργήθηκε από το τέλος Απριλίου, μονάδα 47 ατόμων η οποία χειρίζεται ανοίγματα πέραν των 6εκ. ευρώ ή εταιρείες με τζίρο μεγαλύτερο των 10εκ. ευρώ και οι οποίες παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 60 ημερών. Η μονάδα διαχειρίζεται συνολικά δάνεια 2.2δις ευρώ. Παράλληλα, η ανώτερη διεύθυνση της μονάδας, χειρίζεται μία προς μία όλες τις περιπτώσεις δανείων πέραν των 30εκ. ευρώ ενώ σχέδιο δράσης έχει καταρτιστεί για όλα τα ανοίγματα πέραν των 45εκ. ευρώ.

Η τράπεζα φαίνεται διατεθειμένη να προσφέρει τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες λύσεις όπως για παράδειγμα την καταβολή μόνο του επιτοκίου για ορισμένο διάστημα, μείωση των δόσεων, περίοδο χάριτος και μείωση των επιτοκίων.

Μακροπρόθεσμες λύσεις που προτείνει η τράπεζα αφορούν την επέκταση ωρίμανσης του δανείου, επιπλέον εξασφαλίσεις, ελαστικότητα στις ποινές για παραβίαση όρων, επανασχεδιασμό πληρωμών. Η τράπεζα εμφανίζεται διατεθειμένη ακόμα και για παραχώρηση νέου δανεισμού στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης.
Όσον αφορά τα μεγάλα ανοίγματα η τράπεζα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βλέποντας και λύσεις τύπου mezzanine financing αλλά και ανταλλαγής χρέους με κεφάλαιο.

Προφανώς η μεγάλη έμφαση δίδεται από τον E. Hamilton στα 20 μεγαλύτερα ανοίγματα της τράπεζας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκαν με την απορρόφηση εργασιών της Λαϊκής Τράπεζας, που ανέρχονται σε 4.4δις ευρώ. Για κάθε ένα από αυτά τα ανοίγματα έγιναν ξεχωριστά πλάνα διαχείρισης τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ανάλογα και της στάσης που τηρούν οι δανειολήπτες. Τα συγκεκριμένα σχέδια ενισχύει και η εννιαμελής ομάδα από την KPMG Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Euan Hamilton αναμένει με αγωνία την έκβαση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο J. Hourican πιστεύουν ότι θα αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο εναντίον όσων μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το πράττουν.

Το όνομα του Hamilton βρέθηκε στο επίκεντρο πριν μερικές βδομάδες με αφορμή τη διαδικασία πώλησης του Aphrodite Hills. Ο Hamilton πρότεινε στο Συμβούλιο προσφορά 35εκ. ευρώ, τη στιγμή που φαίνεται να είχε υποβληθεί άλλη προσφορά ύψους 105εκ. ευρώ. Η διαρροή του θέματος έγινε την περίοδο που η τράπεζα βρισκόταν στην καυτή περίοδο συζήτησης του θέματος αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 που προσλήφθηκε, ο Euan Hamilton πέρασε οκτώ καυτούς μήνες στην Τράπεζα Κύπρου και όχι μόνο λόγω της ζέστης. Κάποιοι θεωρούν πως δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα, κάποιοι ότι έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και κάνει ότι είναι εφικτό. Η πάροδος ακόμα μερικών μηνών ενδεχομένως να είναι ενδεικτικότερη για το έργο που έχει επιτελέσει.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά