BOCY: Θωρακίζεται με κεφαλαιακό μαξιλάρι €1,6 δισ.

Κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους €1,6 δισεκατομμυρίων αποκτά η Τράπεζα Κύπρου μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης του Συγκροτήματος, Χριστάκης Πατσαλίδης, ο οποίος προσθέτει πως τα χρήματα που θα αντληθούν από την τυχόν έκδοση καλυμμένου ομολόγου θα διατεθούν για αποπληρωμή της έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕLA).

Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Συγκροτήματος σημειώνει ότι μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα κατέχουν πλέον το 53%, ενώ οι νέοι μέτοχοι το υπόλοιπο 47%. Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλίδη, το ποσοστό της Λαϊκής Τράπεζας προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 10% περίπου, ενώ οι διεθνείς επενδυτές που προσελκύστηκαν από το δισεκατομμυριούχο Wilbur Ross θα κατέχουν μερίδιο της τάξης του 19%.

Ο Χριστάκης Πατσαλίδης τονίζει πως η αύξηση κεφαλαίου παρέχει στην τράπεζα σειρά στρατηγικών πλεονεκτημάτων, αφού της επιτρέπει να ανταποκριθεί στις εποπτικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των επερχόμενων stress-test και, ίσως το σημαντικότερο, ανοίγει το δρόμο στην τράπεζα στις αγορές χρέους, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην αντικατάσταση του ELA με συνήθη χρηματοληπτικά εργαλεία, όπως είναι τα ομόλογα και οι καταθέσεις.

Εξάλλου, η αύξηση κεφαλαίου επιτρέπει στην τράπεζα να μειώσει τον ELA «πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπει το σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Πάντως, ο Οικονομικός Διευθυντής του Συγκροτήματος υπογραμμίζει ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν θα επηρεάσει την πολιτική της τράπεζας για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Τονίζει δε πως αναμένεται το νέο νομικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις να δώσει στην τράπεζα τα κατάλληλα εφόδια για αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους, σύμφωνα πάντα με τον κώδικα συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ. Πώς διαγράφονται οι προοπτικές του Συγκροτήματος μετά την αύξηση κεφαλαίου και ιδιαίτερα ενόψει και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών;

Απ. Πέραν της ενίσχυσης της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας, η αύξηση κεφαλαίου παρέχει μια σειρά επιπρόσθετων στρατηγικών πλεονεκτημάτων. Αυξάνει προληπτικά, για παράδειγμα, τη δυνατότητα της τράπεζας να ανταποκριθεί θετικά σε εποπτικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, ενώ βελτιώνει την εμπιστοσύνη των καταθετών προς την τράπεζα. Επίσης, βελτιώνει τις επιλογές χρηματοδότησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση της τράπεζας στις διεθνείς αγορές και ενισχύει τη θέση της τόσο για να τονώσει την οικονομία, όσο και να επωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψή της. Δεν είναι τυχαίο που οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης βλέπουν θετικά την αύξηση και αναμένεται ότι σταδιακά θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της Τράπεζας, που μειώνει και το κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Τέλος, η επένδυση αυτή αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ της κυπριακής οικονομίας και αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό αναμένεται να επιδράσει θετικά στην εγχώρια οικονομία και θα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ερ. Πώς διαμορφώνεται το μετοχολόγιο του Συγκροτήματος και το ποσοστό του κάθε μετόχου και τι σημαίνει για την τράπεζα η παρουσία θεσμικών επενδυτών όπως η WL Ross and Co LLC και η EBRD;

Απ. Μετά την αύξηση του κεφαλαίου και την ολοκλήρωση της Φάσης 1 οι σημερινοί μέτοχοι της Τράπεζας θα κατέχουν το 53% και νέοι μέτοχοι θα έχουν το υπόλοιπο 47%. Το ποσοστό της Λαϊκής αναμένεται να μειωθεί περίπου στο 10%, ενώ οι διεθνείς επενδυτές που προσελκύστηκαν από την παρουσία του WL Ross αναμένεται θα έχουν 19%. Τα ποσοστά αυτά αναμένεται να διαφοροποιηθούν με την ολοκλήρωση της Φάσης 2, όπου μέχρι 20% των μετοχών της Φάσης 1 θα παραχωρηθούν στους υφιστάμενους μετόχους (μέσω του clawback).

Ερ. Πόσο αυξάνεται η ικανότητα της τράπεζας να απορροφήσει ζημιές ή κραδασμούς (loss absorption capacity);

Απ. Με το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών κατηγορίας 1 να ανέρχεται σε 15,1% (CRD IV/CRR– χωρίς μεταβατικές διατάξεις) σε σχέση με το ελάχιστο απαιτούμενο από τις εποπτικές αρχές 8%, έχουμε δημιουργήσει κεφαλαιακό περιθώριο (capital buffer) ύψους €1,6 δισεκατομμυρίων. Λαμβάνοντας υπόψη το σημερινό προφίλ ρίσκου της Τράπεζας, την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου και την έκθεση της τράπεζας σε διάφορες χώρες του εξωτερικού πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα σημαντικό κεφαλαιακό περιθώριο για να απορροφήσουμε απρόβλεπτες ζημιές ή κραδασμούς (unexpected loss or shocks).

Ερ. Μετά και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, πώς διαμορφώνεται η ρευστότητα του Συγκροτήματος και πώς διαμορφώνονται τα περιθώρια για τη διαχείριση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση; Μπορεί η τράπεζα να είναι πιο ελαστική και πιο «υπομονετική» στην αναφορικά με την εξυπηρέτηση των δανείων;

Απ. Όπως φαίνεται και στην παρουσίαση της διοίκησης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος, τα ποσά που θα αντληθούν από το κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του δανεισμού από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Όσο μειώνεται ο δανεισμός από τον ELA, τόσο αυξάνεται το ποσό του περιθωρίου της ρευστότητας (liquidity buffer), που μπορεί να δανειστεί το Συγκρότημα σε περίπτωση ανάγκης. Περαιτέρω, η αύξηση κεφαλαίου θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταθετών της τράπεζας γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη σταθερότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην καταθετική βάση της. Επίσης, η έκδοση κεφαλαίου, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας, ενισχύει τις δυνατότητες πρόσβασης στις αγορές χρέους για έκδοση ομολόγων με στόχο την ομαλοποίηση των στοιχείων παθητικού του ισολογισμού μέσω της αντικατάστασης του ELA με συνήθη χρηματοληπτικά εργαλεία, όπως είναι τα ομόλογα και οι καταθέσεις.

Η πολιτική μας για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων δεν θα επηρεαστεί από την αύξηση κεφαλαίου. Τα προβληματικά δάνεια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή και αναμένουμε, με την εισαγωγή της νέας νομοθεσίας, να παρέχονται τα κατάλληλα εφόδια για την αποτελεσματική διαχείρισή τους, σύμφωνα πάντα με τον κώδικα συμπεριφοράς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η κρισιμότητα του θέματος των προβληματικών δανείων φαίνεται και από την πρόσφατη επίσκεψη της Τρόικας στο νησί και της επιμονής της στη ψήφιση του νομοσχεδίου για την εκποίηση ακινήτων.

Ερ. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Τζον Πάτρικ Χούρικαν εξήγγειλε και την έκδοση καλυμμένου ομολόγου μέχρι και €1,0 δις τον Σεπτέμβριο. Πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που θα αντληθούν από την έκδοση του ομολόγου; Για παράδειγμα, θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του ELA;

Απ. Το 2011 η Τράπεζα έκδωσε καλυμμένα ομόλογα ύψους €1 δις για τα οποία ενημερωτικό δελτίο καθώς και άλλη σχετική πληροφόρηση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συγκροτήματος. Τα συγκεκριμένα ομόλογα κρατούνται (retained) από την τράπεζα και χρησιμοποιούνται ως εξασφάλιση για δανεισμό από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Μετά και την αύξηση κεφαλαίου, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο ομόλογο από διεθνείς επενδυτές. Αφού αξιολογηθεί το ενδιαφέρον και καταλήξουμε ότι είναι προς το συμφέρον του Συγκροτήματος θα προχωρήσουμε στη διάθεσή του. Είναι φυσικό να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για αποπληρωμή του ELA. Για την ώρα δεν υπάρχει οποιαδήποτε ειλημμένη απόφαση για διάθεση του ομολόγου.

Ερ. Μετά την ολοκλήρωση των κινήσεων αυτών, πώς θα διαμορφωθεί η ικανότητα της τράπεζας να συνεχίσει τις κύριες τραπεζικές της εργασίες, όπως την παραχώρηση πίστωσης στην πραγματική οικονομία;

Απ. Η ενίσχυση του κεφαλαίου και της ρευστότητας αναμένεται να βελτιώσει τη δυνατότητα της τράπεζας για παραχώρηση δανείων στην οικονομία. Βέβαια, αυτό θα γίνεται με συνετό τρόπο, θα λαμβάνει υπόψη τα νέα πιστωτικά κριτήρια της Τράπεζας, καθώς και το πόσο αξιόχρεοι είναι οι πελάτες αυτοί. Σας θυμίζω ότι υπάρχουν αρκετά προγράμματα δανεισμού από την τράπεζα ή μέσω συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως το πρόγραμμα Jeremie, τα οποία στοχεύουν στην παροχή πιστώσεων στην οικονομία.

Ερ. Ο κ. Χούρικαν δήλωσε ότι μετά την επιτυχημένη τοποθέτηση παρουσιάζονται ευκαιρίες για επίσπευση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας. Μπορείτε να επεκταθείτε περαιτέρω για τα επόμενα βήματα;

Απ. Αυτό είναι σωστό. Η αύξηση κεφαλαίου μας βοηθά να ενισχύσουμε την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας ενωρίτερα από ό,τι προβλέπει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης. Επίσης, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα προσφέρει επιλογές χρηματοδότησης από τις αγορές.  Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον ELA πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπει το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης. Τέλος, ενισχύει τη διαπραγματευτική μας θέση και μας προσφέρει περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην απομόχλευση και την πώληση των μη κύριων δραστηριοτήτων.

Ερ. Γιατί κρίνατε σκόπιμο, πέραν από την ιδιωτική τοποθέτηση και τη δημόσια προσφορά, να προχωρήσετε σε μια τρίτη φάση για να αντλήσετε €100 εκατομμύρια;

Απ. Η Φάση 3 απευθύνεται σε μικρομετόχους (retail investors) και τους παρέχει τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, αφού πιθανόν να μην πληρούσαν τα απαιτούμενα κριτήρια για συμμετοχή στην Ιδιωτική Τοποθέτηση (Φάση 1) και Ανοικτή Προσφορά (Φάση 2). Οι μικρομέτοχοι (με αριθμό μετοχών λιγότερο από 100.000 μετοχές) αποτελούν πέραν του 90% του μετοχολογίου σε αριθμό μετόχων αλλά συνολικά κατέχουν λιγότερο του 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Θεωρήσαμε όπως αναφέρεται και στην Εγκύκλιο προς τους Μετόχους ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2014 (Shareholders’ Circular) ότι θα έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα και στους μικρομετόχους να συμμετέχουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, και γι’ αυτό θα προχωρήσουμε στην Φάση 3.

Ερ. Μετά την αύξηση κεφαλαίου ανακοινώσατε μείωση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25%. Ποια είναι η επίπτωση στα έσοδα της τράπεζας από αυτή τη μείωση;

Απ. Δεν θα ήταν ορθό να σχολιάσω το πώς θα επηρεαστούν τα έσοδα της τράπεζας.  Η μείωση των βασικών επιτοκίων εμπίπτει στη προσπάθεια της τράπεζας για μείωση του κόστους δανεισμού των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας. Στην απόφαση αυτή λήφθηκε υπόψη και η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής κι ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να προβούμε σε περαιτέρω μειώσεις στο εγγύς μέλλον.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ