Το δίλημμα των κουρεμένων στην Τρ. Κύπρου

Μεταξύ 11.4-19 σεντς ανά μετοχή υπολογίζει την δίκαιη αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Exito Capital. Σημειώνοντας πως οι φήμες θέλουν την τιμή της αύξησης του 1δις μεταξύ 25-30 σεντ, ο οίκος υπολογίζει πως  στην τιμή των 30σεντ θα χρειαστεί η έκδοση τριών δις νέων μετοχών.

Ως αποτέλεσμα προστίθεται, η τράπεζα θα έχει 7.8δις εκδομένες μετοχές και ονομαστικό κεφάλαιο γύρω στα 3.5δις ευρώ σε σύγκριση με 4.8δις μετοχές και κεφάλαιο 2.5δις ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014. «Συνεπώς, η ονομαστική αξία της μετοχής θα μειωθεί από 52σεντς σε 45σεντς ανά μετοχή.

Ωστόσο, η Exito θεωρεί πως το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τράπεζα είναι χαμηλό ενώ και τα NPLS θα συνεχίσουν να αυξάνονται. «Το πραγματικό κεφάλαιο της τράπεζας πιθανότερα θα είναι πιο κοντά στα 3δις ευρώ μετά την αύξηση κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί με ονομαστική αξία 38σεντ τη μετοχή». Η εταιρεία υπολογίζει πως οι μετοχές μίας τράπεζας στην κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου, διαπραγματεύονται συνήθως 30-50% χαμηλότερα της ονομαστικής αξίας κάτι που θα έδινε δίκαιη τιμή στα 11.4-19σεντ.

Σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς για είσοδο της μετοχής της τράπεζας στα Χρηματιστήρια Λευκωσίας και Αθηνών, σημειώνει πως αυτό ενδεχομένως να γίνει τον Σεπτέμβρη. Όταν οι εταιρείες είναι εκ νέου διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση μπορούν μεν να τύχουν εμπορίας ελεύθερα, ωστόσο, οι καταθέσεις θα περιορίζονται ακόμα από διασυνοριακούς περιορισμούς.

Η Exito υποστηρίζει πως ναι μεν θα είναι θετική η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ωστόσο, από την άλλη θα περιορίσει σημαντικά την τιμή στην οποία θα γίνονται πωλήσεις δεσμευμένων καταθέσεων.

Αναφέροντας τα δεδομένα για τα ψηλά NPLs στην τράπεζα, η εταιρεία θεωρεί πως οι μοναδικοί που μπορεί να ενδιαφέρονται πλέον για αγορά καταθέσεων είναι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης με στόχο να συμψηφίσουν τις καταθέσεις με δάνεια.    

Παράλληλα, θεωρεί πως δύσκολα θα αρθούν όλοι οι εξωτερικοί περιορισμοί μέχρι το τέλος του έτους και φέρει ως παράδειγμα το 1δις καταθέσεων που έχασε η Τράπεζα Κύπρου το πρώτο τρίμηνο του 2014. «Είναι πιο πιθανόν να γίνει σταδιακή άρση των περιορισμών εξωτερικού αρχίζοντας με μικρά ποσά σε μηνιαία βάση.  Σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί ( π.χ. γεωπολιτικές συνθήκες), είναι πολύ πιθανόν οι περιορισμοί να παραμείνουν για περισσότερο διάστημα».  

 Το δίλημμα, καταλήγει η Exito, είναι κατά πόσο ένα κουρεμένος καταθέτης θα περιμένει την είσοδο της μετοχικής στο Χρηματιστήριο ευελπιστώντας σε τιμή ψηλότερη της ονομαστικής αλλά με τον κίνδυνο οι καταθέσεις του να μείνουν δεσμευμένες εντός Κύπρου ή κατά πόσο θα προτιμήσει να πουλήσει πακέτο μετοχές/καταθέσεις σήμερα έναντι ενός εφάπαξ ποσού και χωρίς περιορισμούς στη μεταφορά. «Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας αποφασίζει με βάση τα δικά τους δεδομένα», καταλήγει η εταιρεία.

 

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία