Οι «δικαιούχοι» της Λαϊκής

Στις 30 Ιουλίου, η Κεντρική Τράπεζα εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να εκδώσει μετοχές Τάξης Α’, ώστε η Λαϊκή Τράπεζα να κατέχει το 18% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου.

Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο που απέμενε στους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας που δεν ήταν άλλοι από τους κουρεμένους καταθέτες της. Το 18% δόθηκε στη Λαϊκή επειδή σύμφωνα με έκθεση αποτίμησης η τελική αξία των περιουσιακών δανείων που μεταβιβάστηκαν στην Τράπεζα Κύπρου υπερέβαινε κατά αντίστοιχο ποσό την αξία των υποχρεώσεων που μεταβιβάστηκαν.

Με την απόφαση του Eurogroup οι κουρεμένοι καταθέτες κατέστησαν οι πρώτοι δικαιούχοι αποζημιώσεων ή αλλιώς οι πρώτοι που δικαιούνταν να πάρουν λεφτά από την πώληση του όποιου περιουσιακού στοιχείου. Υπολογίζεται πως το 95% των πιστωτών της Λαϊκής είναι οι κουρεμένοι καταθέτες αφού ως άτομα που δάνεισαν τις καταθέσεις τους στην τράπεζα έχουν τον πρώτο λόγο. Ακολουθούν οι εμπορικοί πιστωτές και η καταβολή οφειλών στο κράτος. Αφού ικανοποιηθούν οι πιο πάνω, που με βάση τα δεδομένα δεν θα ικανοποιηθούν παρά σε ελάχιστο ποσοστό, οι επόμενοι που δικαιούνται αποζημίωση είναι οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι. Εφόσον βέβαια κάποιος καταφέρει να εξασφαλίσει δικαστική απόφαση για πληρωμή αποζημιώσεων, πρέπει να εκτελεστεί άμεσα.   

Ο λογαριασμός του bail-in για τη Λαϊκή ανήλθε σε συνολικά 4.9δις ευρώ εκ των οποίων τα 4δις αφορούσαν μη εξασφαλισμένες καταθέσεις. Ωστόσο, 300εκ περίπου δόθηκαν ως αποζημίωση σε Ταμεία Προνοίας από το κράτος.  Οι 15χιλ. περίπου κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής ήλπιζαν και ελπίζουν ακόμα να πάρουν πίσω μέρος των 3.7δις ευρώ που έχασαν μέσω των περιουσιακών στοιχείων που απέμειναν και συνοψίζονται στο 18% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο μειώθηκε σε 9% μετά την αύξηση κεφαλαίου. Άλλα περιουσιακά στοιχεία αφορούν την Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας στην οποία η Laiki Legacy κατέχει 97% και θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα καλό περιουσιακό στοιχείο. Στο τέλος του 2013 τα περιουσιακά στοιχεία της IBG ανέρχονταν σε 152εκ. ευρώ. Άλλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν πλειοψηφική συμμετοχή σε τράπεζες στη Μάλτα (49.8% στη Lombard) και τη Ρωσία (Rosprombank). Tα παραρτήματα σε Σερβία και Ουκρανία δεν υπολογίζεται να έχουν σημαντική αξία, ενδεχομένως και να έχουν αρνητική.

Είναι αντιληπτό πως τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία δεν καλύπτουν ούτε σε ελάχιστο βαθμό τα 4δις ευρώ κουρεμένων καταθέσεων. Υπολογίζεται πως σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία που αναλογούν στους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής ανέρχονται έχουν συνολική αξία 350εκ. κάτι που σημαίνει πως πέραν των καταθετών κανένας άλλος πιστωτής της Λαϊκής δεν πρόκειται να λάβει οποιοδήποτε ποσό έστω κι αν τυπικά δικαιούται.   
Ελπίδα για να αυξηθεί το συγκεκριμένο ποσό αποτέλεσε η αγωγή από πλευράς της τράπεζας κατά του Ανδρέα Βγενόπουλου κι άλλων σε σχέση με την οποία εκδόθηκαν οριστικά διατάγματος παγοποίησης περιουσιακών στοιχείων αλλά και προσφυγή σε διαιτησία κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας. Μέσω των δύο διαδικασιών διεκδικούνται δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά