Δικηγορικά μπερδέματα για υποθέσεις δισεκατομμυρίων

Η εμπλοκή δικηγορικών γραφείων στην υπόθεση της Λαϊκής πάει πίσω στο 2012 όταν το τελευταίο Συμβούλιο της τράπεζας ζήτησε από αγγλικό δικηγορικό οίκο και το γραφείο Χρύσης Δημητριάδης να εξετάσει την ενδεχόμενη διάπραξη ζημιογόνων πράξεων και παραλείψεων από πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο αγωγής για αξίωση εναντίον τους αποζημιώσεων.

Όταν η Λαϊκή τέθηκε υπό καθεστώς εξυγίανσης, η Διαχειρίστρια Άντρη Αντωνιάδου, επέλεξε το γραφείο Αντρέας Νεοκλέους διορίζοντας το ως επικεφαλής νομικό της σύμβουλου.

Πριν μερικές μέρες η Αρχή Εξυγίανσης αποφάσισε να επαναφέρει ως επικεφαλής της υπόθεσης το γραφείο Χρύσης Δημητριάδης κάτι που οδήγησε στην παραίτηση της διαχειρίστριας της Λαϊκής. 

Το σίριαλ

Στην παραίτηση της, η κ. Αντωνιάδου δήλωνε πως το γραφείο Χρύσης Δημητριάδης έχει εξασφαλίσει δάνειο από την Λαϊκή Τράπεζα ενόσω η Τράπεζα ήταν υπό τον πλήρη έλεγχο Βγενόπουλου, με πολύ ευνοϊκούς όρους (πολύ χαμηλό επιτόκιο, με περίοδο αποπληρωμής 30 χρόνια).

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews o επικεφαλής του γραφείου δήλωνε πως έλαβαν προσφορές από πέντε τράπεζες και επιλέγηκε η Λαϊκή αφού έκανε την καλύτερη προσφορά η οποία ήταν κατά 0.05% χαμηλότερη της αμέσως προηγούμενης.

Το σίριαλ συνεχίστηκε με ανακοίνωση της Αρχής Εξυγίανσης που κατηγορούσε  το γραφείο Νεοκλέους για αδυναμίες στο χειρισμό της υπόθεσης αλλά και αιχμές για σύγκρουση συμφέροντος λόγω υπόθεσης για συμψηφισμό δανείου, την ίδια στιγμή που υπερασπιζόταν την Λαϊκή Τράπεζα  για παρόμοιες υποθέσεις εναντίον της.
Το γραφείο Νεοκλέους απάντησε πως κατέστησε σαφές, ευθύς εξαρχής, στην ΑΕ ότι καμιά αγωγή δεν θα καταχωρείτο και πως μόνο σε περίπτωση που η Τράπεζα Κύπρου αποφάσιζε να κινηθεί νομικά εναντίον του θα υπερασπιζόμασταν την υπόθεση αυτή και μάλιστα με άλλους δικηγόρους.  Εξηγούσε πως  έχει επέλθει διακανονισμός του υπό αμφισβήτηση αυτού χρέους με την Τράπεζα Κύπρου, πράγμα το οποίο φέραμε εις γνώση της ΑΕ.  «Είναι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο που βρίσκουμε ακατανόητη την ενέργεια της ΑΕ να εγείρει ζήτημα εκ του μη όντως και ειδικά όταν αυτό το ζήτημα συζητήθηκε και έληξε οριστικά πριν από πέντε μήνες».

Ξέφυγε η κατάσταση

Την Πέμπτη στην Επιτροπή Θεσμών ο εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Στέλιος Κοιλιάρης έλυσε τη σιωπή του και όπως είπε, η Διοικήτρια ανέφερε στο ΔΣ της Κεντρικής πως θα έφερνε στοιχεία με βάση τα οποία το γραφείο Νεοκλέους είχε δωροδοκήσει τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου ώστε να παραμεριστεί υπόθεση που είχε κερδίσει εναντίον της Λαϊκής και αφορούσε συμψηφισμό δανείων με καταθέσεων. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε πανικό στην αίθουσα αλλά δεν διαψεύστηκε από κανένα μέλος του ΔΣ της Κεντρικής.
Ακολούθησε έντονη τοποθέτηση του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ο οποίος ζητά την παραίτηση της Διοικήτριας αν δεν επιβεβαιώσει τα όσα ανάφερε.

Με τη σειρά του το γραφείο Νεοκλέους μίλησε για ανέντιμες μεθόδους και λασπολογία από μέρους της Διοικήτριας αναφέροντας πως ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά εναντίον της.

Πανταχού παρόν ο Γιωρκάτζης;

Στην όλη υπόθεση, εμπλέκεται και το γραφείο Γιωρκάτζη, επικεφαλής του οποίου είναι ο εν διαστάσει συζύγου της Διοικήτριας και στο οποίο μέχρι πρόσφατα εργαζόταν η κόρη της.

Στην παραίτηση της η κ. Αντωνιάδου σχολίασε ότι: «είδα ότι ο δικηγόρος του Βγενόπουλου , ο κ. Γιωρκάτζης γνώριζε την απόφασή σας να διορίσετε τους κ.κ. Χρύσης Δημητριάδης & Σία πολύ πριν αυτή κοινοποιηθεί σε μένα». Σημειώνω, προσθέτει, ότι ο απερχόμενος επικεφαλής δικηγόρος για την υπόθεση , ο κ. Νεοκλέους μου τηλεφώνησε και μου το ανέφερε αυτό περίπου δέκα ημέρες πριν από τις 26 Φεβρουαρίου 2015, αλλά για να μη ληφθεί σοβαρά υπόψη.  Φαίνεται ότι ο δικηγόρος του Βγενόπουλου έχει καλύτερα κανάλια επικοινωνίας με εσάς από ότι εγώ.

«Επιπλέον , γνωρίζω καλά που εργαζόταν  η κόρη της Διοικήτριας πριν από τον διορισμό της και ποια είναι η σχέση του Βγενόπουλου και της MIG με την εν λόγω εταιρεία . Γνωρίζω πολύ καλά πού εργαζόταν μετά το διορισμό της Διοικήτριας ( στο δικηγορικό γραφείο του συζύγου της Διοικήτριας ) και , τέλος, γνωρίζω καλά ότι εξακολουθεί να εργάζεται εκεί , παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου».

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απέρριψε τους ισχυρισμούς ζητώντας να μην πυροβολούν την κόρη της. Ο παραιτηθείς εκτελεστικός σύμβουλος της Κεντρικής Στελιος Κοιλιάρης μίλησε για σύγκρουση συμφερόντων αναπόφευκτα ενώ το μέλος του ΔΣ Σταύρος Ζένιος ανέφερε πως η απόφαση της Διοικήτριας να μην λαμβάνει μέρος σε συζητήσεις που αφορούν το θέμα δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας της Αρχής Εξυγίανσης.

 

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Α. Βαφεάδης: Στις 16 Ιουνίου 2024 η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας-Πώς προχωρούν οι εργασίες(pics)
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Στην κυπριακή αγορά μέσω της Chestertons Cyprus Residential η Chestertons Global-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει
Ολοκληρώνεται η ανάπλαση του παλαιού ΓΣΠ-Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση του έργου των €20 εκατ.
Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα