Παστεριωτές:Διαφωνούν με το πλαφόν στο γάλα

Aνακοίνωση με την οποία εκφράζουν τη διαφωνία τους σχετικά με το πλαφόν που επέβαλε στις τιμές πώλησης του γάλακτος ο Σύνδεσμος Παστεριωτών Κύπρου, που ασχολείται με τη συσκευασία και πώληση του φρέσκου γάλακτος στην κυπριακή αγορά. Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι ουσιαστικά τη μείωση στην τιμή απορροφούν οι ίδιοι με αποτέλεσμα να επωμίζονται οικονομικό κόστος.

Ανακοίνωση του Συνδέσμου
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει εκδώσει διάταγμα με το οποίο καθορίζειμέγιστη χονδρική και λιανική τιμή στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα πλήρες, ελαφρύ και άπαχο,στις συσκευασίες του ενός, ενάμιση και δύο λίτρων. Το διάταγμα θα ισχύει για 45 μέρες με ημέρα έναρξης της ισχύος του, την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013.

Όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2013 οι αγελαδοτρόφοι έχουν αυξήσει την τιμή του νωπού αγελαδινού γάλακτοςκατά τέσσερα σεντ (€0,04)το λίτρο και θα επιβάλουν νέα αύξηση δύο σεντ (€0,02)ανά λίτρο από την 1η Απριλίου 2013.

Ως αποτέλεσμα της απόφασής του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει επιβάλει σε παστεριωτές και καταστήματα λιανικής πώλησης να αναλάβουν το βάρος της αύξησης της τιμής των αγελαδοτρόφων, επιπρόσθετα των διαρκών αυξήσεωνπου σημειώνονται σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, νερό, μισθολόγιο κλπ.

Ο Σύνδεσμος μας είναι αντίθετος με την επιβολή πλαφόν, καθώς θεωρεί πως τέτοιες πρακτικές στρεβλώνουν και περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Στην αγορά σήμερα υπάρχουν καταστήματα τα οποία διαθέτουν γάλα σε χαμηλές  τιμές, κατ’ επιλογήν και χωρίς την επιβολή πλαφόν.Οιτιμές  αυτών των καταστημάτων είναι γνωστές στους καταναλωτές οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από ποια καταστήματα προμηθεύονται γάλα, γνωρίζονταςτόσο τα σημεία πώλησης με χαμηλές τιμές, όσο και αυτά που διαθέτουν το προϊόν σε ψηλότερες τιμές.

Δεν θεωρούμε πως με το πλαφόνθα μειωθούν οι τιμές για τον καταναλωτή. Αντίθετα καταστήματα από τα οποία ψωνίζει η μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών, τα οποία μέχρι τώρα πωλούν το γάλα σε χαμηλές τιμές,θα υποχρεωθούν να τις αυξήσουν. Η μείωση τιμών θα παρατηρηθεί μόνο σε μερικά  καταστήματα που πωλούσαν σε ψηλές τιμές,τα οποία ωστόσο είναι μικρότερης σημασίας για τους καταναλωτές.

Η αντίθεση μας στην απόφαση του Υπουργού θα εκδηλωθεί με τις πιο κάτω ενέργειες:

1. Έχουμε ζητήσει από τους νομικούς μας συμβούλους όπως υποβάλουν καταγγελία στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, καθώς η παρέμβαση στην αγορά με το διάταγμα επιβολής πλαφόν, αντίκειται στη νομοθεσία και στους κανόνες του ανταγωνισμού.

2. Θα ζητήσουμε από όλους τους αγελαδοτρόφους, είτε ανεξάρτητους, είτε μέλη του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων, κατά την περίοδο που θα ισχύει το διάταγμα για το πλαφόν, να περιορίσουν την αύξηση στην τιμή του νωπού αγελαδινού γάλακτος. Ευελπιστούμε να έχουμε την κατανόηση και θετική τους ανταπόκριση, έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις για όλο τον κλάδο.

3. Με την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και λιανικής ο κάθεπαστεριωτής ξεχωριστά αναγκάζεται, εκ των πραγμάτων, να διαφοροποιήσει την εμπορική πολιτική του.

Λυπούμαστε πραγματικά,  γιατί  όπως έχουμε ήδη προειδοποιήσει τον Υπουργό, αυτή η στρέβλωση της αγοράς θα αποδειχθεί ότι θα δημιουργήσει αναστάτωση στην αγοράχωρίς ωστόσο να υπάρξει πραγματικό όφελος για τον καταναλωτή.

Παρότι οι ευθύνες θα βαραίνουν άλλους, εμείς νοιώθουμε την ανάγκη να απολογηθούμε εκ των προτέρων στους καταναλωτές μας.

Βιομηχανίες παστερίωσης,
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ ΛΤΔ
ΑΦΟΙ ΛΑΝΙΤΗ ΛΤΔ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ ΚΑΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΖΥΜΑΡΑΣ ΛΤΔ
 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση