Με κερδοφόρο 2022, άρχισαν τις εκπτώσεις τα καταστήματα

Θετικά κινήθηκε η προηγούμενη χρονιά για το λιανικό εμπόριο, με τους καταστηματάρχες να εξαργυρώνουν τον Δεκέμβριο την ανοδική πορεία του τομέα με αυξημένους τζίρους που θύμισαν επίπεδα προ πανδημίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Κατά την περίοδο των γιορτών η επισκεψιμότητα, σε υπεραγορές, εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα μεταφράστηκε σε κύκλο εργασιών για τα καταστήματα, τα οποία έχουν ήδη μπει σε περίοδο εκπτώσεων.

Για άλλη μία χρονιά η πιο εμπορική μέρα του χρόνου ήταν η Παραμονή Χριστουγέννων, με τους καταναλωτές να τρέχουν την τελευταία στιγμή για τα δώρα των γιορτών, με σύμμαχο τον 13ο μισθό.

Διαβάστε εδώ: Σημαντική ετήσια αύξηση στην αξία των εργασιών του λιανεμπορίου

Τιμητική για ρούχα και παπούτσια

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν δώρα, παιχνίδια, ένδυση και υπόδηση, ενώ αυτή η τάση, ειδικά για την ένδυση και την υπόδηση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Διαβάστε ακόμα: 

«Την τιμητική τους έχουν αυτές τις μέρες η ένδυση και η υπόδηση, καθώς έχει εντυπωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών ότι κατά την επαναλειτουργία των καταστημάτων στις 3 Ιανουαρίου αρχίζουν ουσιαστικά τα ξεπουλήματα», επεσήμανε σχετικά, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει πλέον θεσμοθετημένη περίοδος εκπτώσεων.

Εκπτώσεις μέχρι 35%

Οι εκπτώσεις, οι οποίες άρχισαν από τις 27 Δεκεμβρίου 2022 και έχουν εντατικοποιηθεί από τις 3 Ιανουαρίου 2023, κυμαίνονται μεταξύ 20% και 35%, ενώ μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων αφορούν κυρίως παλιό στοκ ή συγκεκριμένα τεμάχια, τα οποία θέλουν να διαθέσουν οι καταστηματάρχες.

Τα ξεπουλήματα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Γενάρη, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τους καταστηματάρχες να διαθέσουν προς πώληση το υφιστάμενο χειμερινό στοκ προτού ανανεώσουν τις συλλογές τους.

Τσουχτερά πρόστιμα για παράβαση νομοθεσίας

Τα καταστήματα, τα οποία εφάρμοσαν την πολιτική των εκπτώσεων, είναι υποχρεωμένα βάσει νομοθεσίας να αναγράφουν την προηγούμενη τιμή πώλησης του προϊόντος και στη συνέχεια τη νέα τιμή ή το ποσοστό της έκπτωσης.

Ο ΠΑΣΥΛΕ κάλεσε τους λιανεμπόρους να ακολουθούν και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, καθώς τυχόν παράβασή της επιφέρει σοβαρά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία έχουν ήδη επιβληθεί.

«Ήδη ορισμένα πρόστιμα ύψους €50.000 - €60.000 έχουν επιβληθεί για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οφείλουμε να εφαρμόζουμε τη νομοθεσία ως ένδειξη σεβασμού προς τον καταναλωτή, αλλά και για σκοπούς ίσου και θεμιτού ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Μάριος Αντωνίου.

Κερδισμένο το λιανεμπόριο το 2022

Κόντρα στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό, οι δείκτες του λιανικού εμπορίου σημείωσαν σημαντική άνοδο, όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τους πρώτους 11 μήνες του 2022. Πιο αναλυτικά, για την περίοδο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2022, ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου κατέγραψε αύξηση 11,3% και ο δείκτης όγκου άνοδο 2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η αύξηση του δείκτη αξίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις έντονες πληθωριστικές τάσεις, καθώς και στο γεγονός ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2021 βρίσκονταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Η πλέον σημαντική τάση της χρονιάς, η οποία συνεχίζεται και κατά το 2023, είναι ότι ο καταναλωτής είναι πιο υποψιασμένος και μελετημένος από ποτέ, γνωρίζοντας επακριβώς που διοχετεύεται το τελευταίο σεντ που ξοδεύει στις αγορές του.

Δειτε Επισης

Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»