Τράπεζα Κύπρου: Ξεφορτώθηκε ΜΕΔ ύψους πέραν των €550 εκατομμυρίων

Την ολοκλήρωση του Project Helix 3, το οποίο αφορά στην πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με μεικτή λογιστική αξία ύψους €555 εκατ. (εκ των οποίων €551 εκατ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια), καθώς και ακινήτων με λογιστική αξία ύψους €88 εκατ. σε επενδυτικά ταμεία τα οποία διαχειρίζεται η Pacific Investment Management Company LLC («PIMCO»), η οποία είχε ανακοινωθεί στις 15 Νοεμβρίου 2021, ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου.

Διαβάστε εδώ: Τρ. Κύπρου: Νωρίτερα κάτω από 5% τα ΜΕΔ, μείωση κόστους προς έσοδα

Κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής εισπράχθηκε τίμημα πώλησης ύψους περίπου €350 εκατ., αντικατοπτρίζοντας αναπροσαρμογές που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τις αποπληρωμές δανείων που εισπράχθηκαν επί του Χαρτοφυλακίου από την ημερομηνία αναφοράς την 31 Μαΐου 2021.

Συνολικά, η Συναλλαγή έχει καθαρή θετική επίδραση ύψους περίπου 50 μ.β. στους κεφαλαιακούς δείκτες του Συγκροτήματος. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του Συγκροτήματος και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος ανήλθαν σε 14.7% και 19.8% αντίστοιχα, αναπροσαρμοσμένοι για το Helix 3.

Διαβάστε εδώ: Πανίκος Νικολάου: Εκθέτουμε τη χώρα με την αναστολή των εκποιήσεων

Η συναλλαγή αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους του Συγκροτήματος για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ. Το Project Helix 3 μειώνει το ποσοστό ΜΕΔ προς δάνεια κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από 9.3%1 σε 4.5% (αναπροσαρμοσμένο για Helix 3), πετυχαίνοντας νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν τον στόχο για μείωση του ποσοστού ΜΕΔ σε κάτω από 5% το 2022.

Συνολικά, από το ανώτατό τους επίπεδο το 2014 και αναπροσαρμοσμένα για το Helix 3, τα ΜΕΔ έχουν μειωθεί κατά €14.5 δις ή 97%1 και ο δείκτης ΜΕΔ προς δάνεια κατά περισσότερο από 58 ποσοστιαίες μονάδες, από 63% σε λιγότερο από 5%1, στην ίδια βάση.

Δειτε Επισης

Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης