Γυναικεία ισχύς στον τομέα των fintech–Το παράδειγμα της ECOMMBX

Έξι δυναμικές γυναίκες πίσω από τη βραβευμένη εταιρεία, ECOMMBX, μιλούν στο InBusinessNews για την επαγγελματική τους πορεία και αποδεικνύουν ότι το γυναίκειο φύλο κατακτά ακόμα και τις fintech επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue» που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business, οι Γεωργία Πίττα, chief financial officer, Φωτεινή Τσικκού, chief Operations Officer, Βίκυ Χριστοφίδου, anti-money laundering compliance officer (AMLCO), Μαρία Ιωάννου, head of business development unit, Ναταλία Μασουρή, finance senior manager και Μαίρη Χατζηαθανασίου, compliance junior director/DPO, σκιαγραφούν την καριέρα τους και τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν στον τομέα του fintech.


Διαβάστε ακόμα:

Τρέχουν και δεν φτάνουν για ΠΟΠ χαλλούμια οι υπεραγορές


Με φουλ ρυθμούς η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ (photos)



Γεωργία Πίττα, Chief financial officer, ECOMMBX

Αμέσως μετά τις σπουδές μου το 2004 εργάστηκα σε ελεγκτικό γραφείο. Από τότε μέχρι και σήμερα κατάλαβα πως σε όλους τους τομείς, για να πετύχει κανείς, χρειάζεται σκληρή δουλειά, αφοσίωση αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες, όπως για παράδειγμα να βρεθούν στον δρόμο σου άνθρωποι, που θα σου δώσουν την ευκαιρία να εξελιχθείς.

Δεν έλειψαν φυσικά και οι προκλήσεις, με μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων να αποτελεί αυτή της πανδημίας, με όλες τις αποφάσεις που έπρεπε να παρθούν μετά την ανακοίνωση της, αφού αναμφίβολα επηρέασε και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Καθώς και οι αλλαγές που έπρεπε να γίνουν άμεσα στον οργανισμό, ούτως ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες κανονικά, όπως η προσαρμογή στην τηλεργασία.

Όσον αφορά το φύλο μου, δεν νιώθω ότι έπαιξε ρόλο στην ανέλιξή μου. Ίσως και να φάνηκα τυχερή, να βρεθώ σε εταιρείες που, κατά κύριο λόγο, κρίνουν με βάση τις ικανότητες και όχι το φύλο. Πλέον στις μέρες μας, υπάρχει σημαντική βελτίωση στις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες, ωστόσο, θεωρώ ότι έχουμε ακόμη πολλά να καταφέρουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να μην συζητάμε ακόμα για διακρίσεις που γίνονται στο γυναικείο φύλο γενικότερα. Ας μην ξεχνάμε, η γυναίκες έχουν πάντα το χάρισμα και την ικανότητά να εξισορροπούν την οικογένεια και την καριέρα. Είναι ευλογημένες με δύναμη, ευαισθησία και ένστικτο, που τις καθιστά ικανές να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πάντα.             

Αν θα μπορούσα να δώσω μια συμβουλή και σε άλλες γυναίκες που επιθυμούν μια επαγγελματική πορεία ανάλογη με τη δική μου, θα ήταν να είναι αφοσιωμένες, να δουλεύουν σκληρά αλλά και να επιδιώκουν την ισορροπία μεταξύ καριέρας και οικογένειας. Τώρα, για τους δικούς μου στόχους, η διαδρομή συνεχίζεται και η προσπάθεια επίτευξής τους είναι καθημερινή και συνεχής. Καμιά φορά χρειάζεται να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεις τους στόχους σου, ανάλογα με τις συνθήκες της εποχή, ώστε κανένας στόχος σου να μην μείνει ανεκπλήρωτος. Και την επόμενη πενταετία στοχεύω να είμαι ακόμα εδώ, με σταθερότητα και ισορροπία, έτοιμη να αντιμετωπίσω καινούργιες προκλήσεις και ευκαιρίες. 


Φωτεινή Τσικκού, Chief Operations Officer, ECOMMBX

Ξεκινώντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία σε νεαρή ηλικία, παράλληλα με τις σπουδές μου σε συναφές αντικείμενο, είχα την ευχέρεια να αφομοιώσω καλύτερα τη θεωρία, να αντιληφθώ πώς αυτή εφαρμόζεται στην πράξη και ταυτόχρονα να αποκτήσω «hands on experience» σε μια εταιρεία διεθνούς επιπέδου. Μερικά χρόνια μετά και βλέποντας πίσω, νιώθω ευλογημένη για το νεαρό ξεκίνημα της καριέρας μου, καθότι με βοήθησε να ζυμωθώ μέσα στη δουλειά και να διευρύνω τους ορίζοντές μου, αποκτώντας εμπειρίες και μαζεύοντας γνώσεις.

Ως νεαρή γυναίκα επαγγελματίας φέρεις ένα ειδικό φορτίο, που σε βάζει σε θέση να αποδεικνύεις τον εαυτό σου καθημερινά για το ότι δικαιωματικά κατέχεις μια διευθυντική θέση στο οργανόγραμμα μιας εταιρείας και πως «yes, we can do it». Όμως, στο τέλος της ημέρας, ο πιο σκληρός κριτής είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Σε αυτόν είσαι πραγματικά υπόλογος, σε εκείνη τη φωνούλα μέσα σου, που σε ωθεί κάθε μέρα να μην ξεχάσεις από που ξεκίνησες, τι έχεις καταφέρει και πού μπορείς να πας, χωρίς να αλλοιώνεις έστω και στο ελάχιστο τις αξίες και τα ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκες και που είναι η βάση σου.

Αυτή είναι και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που έχουμε εμείς οι γυναίκες σε μια κοινωνία, όπου η αλήθεια είναι πως έχει αρχίσει σιγά σιγά να αποδέχεται τις γυναίκες σε νευραλγικά πόστα. Η μεγαλύτερη πρόκληση δε, είναι να βρεις τη χρυσή τομή μεταξύ εργασίας και οικογένειας και να επιτύχεις την ισορροπία στη ζωή σου, επιτελώντας όσο το δυνατόν καλύτερα και με αφοσίωση τους πολλαπλούς ρόλους, που έχει η σύγχρονη γυναίκα. Μετά από δώδεκα, σχεδόν, χρόνια επαγγελματικής σταδιοδρομίας έχω διαπιστώσει πως οι γυναίκες φέρουν χαρίσματα, που τους επιτρέπουν να αναλύσουν τα δεδομένα υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες, θέτοντας σταθερούς και επιτεύξιμους στόχους.

Αυτό, σε συνδυασμό με την ανεπτυγμένη συναισθηματική τους νοημοσύνη, τις καθιστά ένα δυναμικό κομμάτι στο ανθρώπινο δυναμικό κάθε οργανισμού ανεξαιρέτως τομέα.


Βίκυ Χριστοφίδου, Anti-money laundering compliance officer (AMLCO), ECOMMBX

Ξεκίνησα την καριέρα μου το 2006 σε έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, με στόχο κάποια στιγμή να βρεθώ κι εγώ στο boardroom. Τα μηνύματα που λάμβανα, κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, ήταν συνήθως πολύ ενθαρρυντικά, όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε το «είσαι γυναίκα», που με έκανε να σκέφτομαι αν αυτά που έκανα ήταν αρκετά. Και ίσως αυτό το «είμαι αρκετά καλή;» και η κάποτε σκληρή κριτική, που άκουγα από καιρού εις καιρόν και η οποία ήταν επακόλουθο της δυναμικής μου στάσης, ήταν που διαμόρφωσαν μια επαγγελματία, που κατάφερε να έχει την εκτίμηση των πελατών άλλα και των συναδέλφων της.

Από το 2006 μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι γυναίκες αρχίζουν δειλά - δειλά να παίρνουν μια άλλη θέση. Χρειάζεται όμως περισσότερη προσπάθεια και ίσως με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή στις «καρέκλες», οι γυναίκες να μπορέσουν να αναγνωριστούν στο boardroom.

Αναμφισβήτητα η πορεία προς την κορυφή χρειάζεται αφοσίωση, σκληρή δουλεία, θυσίες και ανθρώπους που βλέπουν σε εσένα περισσότερα από το φύλο σου και από τις δικές τους ανασφάλειες για το ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι πιο ικανή από αυτούς. Στην πορεία αυτή χρειάζεται επίσης να έχεις τη στήριξη των δικών σου ανθρώπων, της οικογένειας, του συντρόφου και των φίλων σου, γιατί είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν και στα δύσκολα και στα ευχάριστα.

Είμαι ευγνώμων που η εξέλιξή μου διαμορφώθηκε μέσω των δυσκολιών του να είσαι γυναίκα και εύχομαι όλες να γίνουμε και να φτάσουμε αυτό ακριβώς που επιθυμούμε.


Μαρία Ιωάννου, Head of business development unit, ECOMMBX

Τίποτα δεν μας χαρίζεται πάρα μόνο αν δουλέψουμε πολύ σκληρά γι’ αυτό, τουλάχιστον έτσι έμαθα μέσα από την πορεία μου. Επίσης, διδάχθηκα πώς να καταλαβαίνω τις ποικίλες προσωπικότητες των ανθρώπων, να αναγνωρίζω τις προθέσεις του κόσμου για την κοινωνία και το σύνολο και να μπορώ να αντιμετωπίζω κάθε κατάσταση που έρχεται στη ζωή μου με ψυχραιμία, ωριμότητα και αγάπη. Κανένας δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και σίγουρα δεν ήταν ούτε και ο δικός μου.

Όμως, είχα την τύχη να γνωρίσω και να επιλέξω να συνεργαστώ με ανθρώπους που πίστεψαν και επένδυσαν σε μένα από την πρώτη στιγμή.

Καθώς ήμουν, από την ίδρυση της εταιρείας, στον τομέα της ανάπτυξης επιχειρήσεων, μια μεγάλη πρόκληση για μένα ήταν να συμβάλω στην αναγνωρισιμότητά της. Σε ένα τομέα, όπως ο χρηματοπιστωτικός, που πολλοί προσπαθούν να διαφοροποιηθούν, είναι σημαντικό να ξεχωρίζεις και να σε προτιμάνε. Εξάλλου, ήταν ανέκαθεν ο πρωταρχικός μας στόχος να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση και υποστήριξη στους πελάτες μας. Ειδικά σε ένα κόσμο που αλλάζει, όπως και ο ρόλος της γυναίκας. Παλιότερα, ήταν υποχρεωμένη να μένει στο σπίτι και να μην είναι οικονομικά ανεξάρτητη, να ασχολείται αποκλειστικά με την ανατροφή των παιδιών και με το νοικοκυριό. Πλέον, έχει τη δυνατότητα να εργάζεται και να βγάζει τα δικά της χρήματα. Μπορεί να βρει τις ισορροπίες της ανάμεσα στην οικογένεια, την οικονομική ανεξαρτησία και την επαγγελματική καταξίωση.

Ειδικότερα στον δικό μας τομέα, δεν θυμάμαι να υπήρχαν ποτέ τόσες γυναίκες και αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι η εικόνα της γυναίκας, τα τελευταία χρόνια, έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό.

Έτσι κι εγώ, πάντα είχα μεγάλα όνειρα και φιλοδοξίες. Ένα από αυτά ήταν να είμαι ανεξάρτητη, να μπορώ να ορθοποδήσω και να ζήσω μια άνετη ζωή. Αν και πιστεύω πως μέχρι ένα σημείο το έχω κατορθώσει, sky is the limit and this is only the beginning.

Όποια θα ήθελε να κάνει καριέρα, πρέπει να αγαπά αυτό που κάνει και να αφοσιωθεί σε αυτό. Η επιτυχία θέλει κατάθεση ψυχής και πολλή θετική ενέργεια. Εξάλλου, ο καθένας μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Το πιο πολύτιμο αγαθό που έχουμε είναι το μυαλό μας και αν ο άνθρωπος έχει την όρεξη και το μεράκι να το χρησιμοποιήσει σωστά, μπορεί να καταφέρει σπουδαία πράγματα.


Ναταλία Μασουρή, Finance senior manager, ECOMMBX

Οι περισσότεροι χώροι, που αφορούν τον τομέα εξειδίκευσης και εργασίας μου, είναι κυρίως ανδροκρατούμενοι. Θεωρώ, όπως το βιώνω κι εγώ πλέον, ότι η αντίληψη που τείνει να επικρατήσει είναι ότι οι ικανότητες ενός επαγγελματία δεν έχουν σχέση με το φύλο του. Το σημαντικότερο πράγμα, που έχω μάθει μέχρι τώρα μέσω της καριέρας μου, είναι ότι συστατικά για την επιτυχία αποτελούν η υπομονή, η θέληση, καθώς και το σωστό timing. Μέσα στην τελευταία δεκαετία υπήρξε επίσης το σωστό timing, για να αποδείξει η γυναίκα ότι είναι ικανή - πάντα ήταν - να συνδυάσει ταυτόχρονα με επιτυχία τους διάφορους τομείς - εργασία, οικογένεια, κοινωνική ζωή. Επίσης, έμαθα από πρώτο χέρι πως τα αγαθά κόποις κτώνται.

Στόχος μου είναι η ικανοποίηση τόσο των μετόχων όσο και της ομάδας γενικότερα σε στιγμές πίεσης. Από την άλλη, η μεγαλύτερη πρόκληση στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι η συνεχής γνώση και μάθηση, για να μπορείς να είσαι πρωτοπόρος, ανταγωνιστικός και καινοτόμος. Αυτή είναι η επιδίωξή μου, αν και οι στόχοι γενικότερα δεν είναι κάτι το οποίο είναι σταθερό για μένα. Είναι μεταβλητοί και αλλάζουν αναλόγως των περιστάσεων, των συνθηκών και των εκάστοτε πλάνων.

Στο μέλλον φαντάζομαι τον εαυτό μου, να συνεχίζει να εργάζεται σκληρά, σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον δημιουργικότητας και καινοτομίας.

Γι’ αυτό, η συμβουλή μου στις γυναίκες που τώρα ξεκινούν την καριέρα τους και προσανατολίζονται να ασχοληθούν με τον τομέα μου, είναι να παραμένουν δεκτικές σε συμβουλές και γνώσεις, που προέρχονται από πιο έμπειρους από αυτές επαγγελματίες και ταυτόχρονα με τις γνώσεις που θα λαμβάνουν, να χτίζουν μέσα από τις εμπειρίες τους την προσωπικότητά τους. δεν ξέρω αν μια γυναίκα από μόνη της μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όπως ούτε και ένας άνδρας, σίγουρα όμως η κάθε μία από εμάς έχει να διαδραματίσει τον ρόλο της σε οποιαδήποτε αλλαγή από μικρή μέχρι μεγάλη.


Μαίρη Χατζηαθανασίου, Compliance junior director/DPO, ECOMMBX

Τελειώνοντας τις σπουδές μου, ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία ως μάχιμη δικηγόρος, εργαζόμενη σε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο. Η μετάβασή μου στην εταιρεία που είμαι σήμερα έγινε το 2018, όταν είδα την ευκαιρία και αποφάσισα να τολμήσω την αλλαγή.

Ο ρόλος μου σχετίζεται με τη συμμόρφωση της εταιρείας με τους νόμους και τους κανονισμούς. Ένας ρόλος γεμάτος προκλήσεις και ευθύνες, καθώς στον τομέα μας αλλάζουν πράγματα με ταχύτατους ρυθμούς και επιβάλλεται να παρακολουθείς συνεχώς τις εξελίξεις.

Κάνοντας μια αναδρομή από το ξεκίνημά μου μέχρι σήμερα, διαπιστώνω ότι πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, όταν το αγαπάς το κάνεις καλύτερα. Για τον δρόμο προς την επιτυχία όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να έχεις επιμονή και αφοσίωση στους στόχους που βάζεις, να βελτιώνεσαι διαρκώς,  να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες σαν προκλήσεις και τις αποτυχίες σαν εμπειρίες. Να είσαι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του εαυτού σου αλλά ταυτόχρονα και αυστηρότερος κριτής του.

Πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις - κλειδιά. Η ιστορία έχει δείξει μέχρι στιγμής πως οι γυναίκες τα καταφέρνουν εξίσου καλά, φτάνει να δούμε το πόσο έχουν συμβάλει στις τέχνες, τα γράμματα, τις επιστήμες.

Ωστόσο, η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στη σημερινή εποχή, λόγω των πολλαπλών ρόλων που μπορεί να έχει, είναι να βρει τις ισορροπίες μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Ως γυναίκες πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας και από τη θέση επιρροής, που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα, να δίνουμε το παράδειγμα ότι το φύλο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για κανένα τομέα της ζωής μας.

Δειτε Επισης

Κομψή Κληρονομιά - Εκδήλωση: Φύση - Μόδα - Μουσική
Ρεκόρ παραγγελιών λουλουδιών μέσω Wolt για την Ημέρα της Μητέρας
Το Hope For Children τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γραμμών Βοηθείας για Παιδιά
ΙδΕΚ: Κουπόνια καινοτομίας - €10.000 ανά επιχείρηση
Σε εξέλιξη το live link στην Αθηένου… Cyta και Super FM γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (pics)
Τo Andrey & Julia Dashin’s Foundation παρουσιάζει το έργο «Reclaimed Waters: A Reflection on Sea Pollution»
Τέλος στο σίριαλ γενικού διευθυντή στον ΟΑΥ-Διόρισε Ανδρέα Παπακωνσταντίνου το Δ.Σ. του οργανισμού
3η διάλεξη για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία-«Αδειοδοτήσεις και βασικές απαιτήσεις για τη λειτουργία υποστατικών»
V. Aharonson: Οι μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των ασθενών μετασχηματίζουν την υγεία
Cyta και Super FM γιορτάζουν με ολοήμερο live link στην Αθηένου την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών