Ξεπουλάνε για τα καλά τα καταστήματα, εκπτώσεις έως 50%

Καλύτερα και από τις προσδοκίες των λιανεμπόρων κινείται η καλοκαιρινή περίοδος των ξεπουλημάτων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο, επικρατούσε το αδιαχώρητο από πλευράς κίνησης, ιδιαίτερα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και ορισμένους εμπορικούς δρόμους.

Για τρεις εβδομάδες
Παρόλο που πλέον δεν υφίσταται νομοθεσία που να καθορίζει συγκεκριμένη περίοδο εκπτώσεων, παρά μόνο την υποχρεωτική διπλή αναγραφή τιμών (αρχική και τελική τιμή), εντούτοις αρκετοί καταστηματάρχες προχωρούν σε εκπτώσεις για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.

Διαβάστε ακόμα:

Ολοκληρώθηκε και γίνεται… κόμβος τεχνολογίας το Nicosia City Center

Δήμητρα Ελευθερίου: Σπούδαζα και εργαζόμουν 40 ώρες τη βδομάδα

AstroBank: Ακίνητα ιδανικά για επένδυση σε τιμές κάτω των €100.000

Τα ξεπουλήματα αφορούν κυρίως τον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης, με τα καταστήματα να υποδέχονται τους καταναλωτές με μειωμένες τιμές, προκειμένου να διαθέσουν το καλοκαιρινό στοκ ή να ξεφορτωθούν τις παλαιότερες συλλογές.

Καλύτερα από τις προσδοκίες
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου (ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου ανέφερε ότι η αγορά κινείται καλύτερα και από το αναμενόμενο, με αρκετά μεγάλη επισκεψιμότητα, παρά την πίεση και την επιφυλακτικότητα που επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών λόγω της ευρύτερης ακρίβειας.

Ελπίδα των καταστηματαρχών είναι να ικανοποιηθούν οι καταναλωτές από το εύρος των εκπτώσεων και να προχωρήσουν σε αγορές, σε μία περίοδο που το λιανικό εμπόριο αναζητεί τονωτικές ενέσεις και ανάσες προκειμένου να επιβιώσει.

Από 20% έως 50%
Οι εκπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%, ενώ η άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας και η επανέναρξη εκδηλώσεων δημιουργεί αισιοδοξία ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων.

«Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από το 20% μέχρι το 40%, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις βλέπουμε και ξεπουλήματα έως 50%, που αφορούν ελάχιστα τεμάχια και ορισμένα προϊόντα από παλιά στοκ ή προηγούμενες κολεξιόν», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου.

Εξήγησε ακόμα ότι η κανονική διεξαγωγή κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμων, βαφτίσεων, events) επηρεάζει θετικά την ένδυση και την υπόδηση, σε αντίθεση με τους πρώτους μήνες του 2021 που υπήρχαν σοβαροί περιορισμοί ως προς τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, αλλά και lockdowns.

Αγκάθι ο πληθωρισμός
Εμφανέστατα είναι τα σημάδια του πληθωρισμού στο λιανεμπόριο, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο δείκτης αξίας κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου αυξήθηκε τον Μάιο του 2022 κατά 23,9% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2021.

Ωστόσο, σε θετικό πρόσημο βρέθηκε και ο τζίρος των επιχειρήσεων, με τον δείκτη όγκου κύκλου εργασιών λιανικού εμπορίου να καταγράφει επίσης αύξηση 12,2% σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις, όσον αφορά στην αξία, καταγράφονται σε τομείς όπως λιανικό εμπόριο καυσίμων (55%), ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη, αθλητικός εξοπλισμός, παιγνίδια, άνθη, φυτά, ρολόγια και κοσμήματα (36,3%), όπως επίσης υφάσματα, ενδύματα και υποδήματα (24,3%).

Από την άλλη, τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου, όσον αφορά στον όγκο, σημειώνονται σε τομείς όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία, γραφική ύλη, αθλητικός εξοπλισμός, παιγνίδια, άνθη, φυτά, ρολόγια και κοσμήματα (23,4%), υφάσματα, ενδύματα και υποδήματα (20,2%%), ενώ στο λιανεμπόριο καυσίμων η αύξηση ξεπερνά το 11%.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά