Μείωση ή μηδενισμό ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ζητούν οι λιανέμποροι

Συχνές επισκέψεις με μικρό καλάθι αγορών και λίστες ψωνίσματος, μούδιασμα και αβεβαιότητα καταναλωτών, έμφαση στις προσφορές και επιλογή προϊόντων βάσει τιμής, αλλά και αγοραστές που κοιτάζουν ακόμα και το τελευταίο σεντ που ξοδεύουν, είναι η εικόνα που αποτυπώνει την αγορά το τελευταίο διάστημα.

Μπορεί οι αυξήσεις στις τιμές, σε κάποιο βαθμό, να έχουν καταλαγιάσει και να παρατηρείται σταθεροποίηση, εντούτοις οι καταναλωτές παραμένουν κουμπωμένοι και προσεκτικοί στις αγορές τους. Την ίδια ώρα, ενώ οι συζητήσεις για επιβολή πλαφόν σε χονδρικές και λιανικές τιμές δίνουν και παίρνουν, οι λιανέμποροι εξηγούν ότι οι τιμές των τροφίμων επηρεάζονται άρρηκτα από τη ραγδαία αύξηση του κόστους καυσίμων και ενέργειας, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να μειώσει ή να μηδενίσει τον συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμα: 

Η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου και ο... μπελάς της Τουρκίας

Ζ. Ζηντίλης: Νέα αρχή για τον Super FM με τη διαχείριση από την IMH

Μούδιασμα, λίστες και μικρό καλάθι
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι το λιανεμπόριο εισπράττει το μούδιασμα ένεκα της αβεβαιότητας που επικρατεί μεταξύ των καταναλωτών, οι επισκέψεις και οι βόλτες των οποίων σε καταστήματα δεν εξαργυρώνονται πάντα σε τζίρους.

«Ιδιαίτερα στις υπεραγορές, οι καταναλωτές έρχονται με λίστες ψωνίσματος, τις οποίες τηρούν ευλαβικά, πραγματοποιούν ενδελεχή έρευνα, αναζητούν τις πλέον συμφέρουσες οικονομικές λύσεις, επικεντρώνονται στις προσφορές και επιλέγουν προϊόντα με βασικό κριτήριο την αξία», επεσήμανε σχετικά, εξηγώντας ότι οι επισκέψεις μπορεί να είναι συχνές, εντούτοις το καλάθι αγορών περιέχει λίγα προϊόντα και συνήθως τα πιο φτηνά.

Τα καύσιμα «καίνε» τις επιχειρήσεις
Οι πεσμένοι τζίροι αναμένεται να αναδειχθούν και από τα προσεχή στατιστικά στοιχεία, τα οποία τους τελευταίους μήνες αποτυπώνουν μείωση του όγκου κύκλου εργασιών σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, με ταυτόχρονη αύξηση της αξίας του κύκλου εργασιών, η οποία οφείλεται στις έντονες πληθωριστικές τάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις σκέψεις της κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν σε χονδρικές και λιανικές τιμές, ο γ.γ. του ΠΑΣΥΛΕ ανέφερε ότι τα τρόφιμα επηρεάζονται από την ενέργεια και τα καύσιμα, με το πετρέλαιο κίνησης να ξεπερνά τα €2 το λίτρο και να έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. «Τα τρόφιμα και τα βασικά προϊόντα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος τόσο της ενέργειας όσο και των καυσίμων και εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες των αρμόδιων φορέων, αν θέλουμε να έχουμε μειώσεις στις τιμές των αγαθών», σημείωσε σχετικά.

Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να εγκύψει στις φορολογίες επί των καυσίμων, την ώρα που τα έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία από τις αυξήσεις σε ηλεκτρισμό και φορολογίες είναι αυξημένα.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι στιγμής η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, η οποία έχει προχωρήσει σε εντατικοποίηση των ελέγχων για τις τιμές πετρελαιοειδών, δεν φαίνεται να έχει διαπιστώσει φαινόμενα αισχροκέρδειας ή φαινόμενα που να δικαιολογούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Αντωνίου πρότεινε την επιβολή μειωμένου ή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης, φέροντας ως παράδειγμα την Πολωνία, η οποία μηδένισε τον ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα.

Καθυστερήσεις λόγω λιμανιών
Με τον ίδιο ρυθμό συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις παραλαβές προϊόντων, οι οποίες δημιουργούν προσωρινές ελλείψεις στην αγορά.

Οι καθυστερήσεις στις παραλαβές παραγγελιών οφείλονται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρείες, αντί να μεταφέρουν απευθείας τα προϊόντα στο λιμάνι Λεμεσού, επιλέγουν να ξεφορτώσουν σε γειτονικά λιμάνια (Πειραιάς, Χάιφα) και να μεταφέρουν τις παραγγελίες στην Κύπρο με μικρότερα πλοία, δημιουργώντας αναπόφευκτες καθυστερήσεις.

Σαφώς, αν και προκύπτουν προσωρινές ελλείψεις αγαθών, εντούτοις εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά υποκατάστατα όλων των προϊόντων σε κάθε κατηγορία.

Η μοναδική νότα αισιοδοξίας στο λιανικό εμπόριο είναι ο τουρισμός, ο οποίος δίνει κάποια ώθηση στην αγορά και κατ’ επέκταση στην οικονομία.

Η τουριστική κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με τις παράλιες περιοχές να ευελπιστούν να βγάλουν μέρος από τα σπασμένα της τελευταίας διετίας.

Δειτε Επισης

The Landmark Nicosia: Το νέο Spa και οι εγκαταστάσεις Fitness & Wellness του ξενοδοχείου (pics)
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Λιανικό εμπόριο: Ελπίδες στην άμεση απασχόληση ξένων εργαζομένων-Κλειδί οι φοιτητές
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες