Έτσι θα επιχορηγηθούν οι κατοικίες σε ορεινές και ακριτικές περιοχές

Στην αναζωογόνηση ορεινών, ακριτικών και μειονεκτικών περιοχών στοχεύει το νέο στεγαστικό σχέδιο που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, διευκολύνοντας τις ανάγκες στέγασης για μονήρη άτομα, ζευγάρια και οικογένειες.

Διαβάστε ακόμα: 

Χρίστος Χριστούδιας: Χαμένοι τζίροι που δεν θα ανακτηθούν ποτέ

Τα ενοίκια που μειώθηκαν σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi

Σκοπός του Σχεδίου είναι η παροχή οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση σε περιοχές που ισχύει το Σχέδιο.

Όλες οι περιοχές
Το Σχέδιο καλύπτει συνολικά 277 κοινότητες/περιοχές που καθορίζονται ως ακριτικές, ορεινές και μειονεκτικές βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Γεωγραφική περιοχή εφαρμογής Α: Ακριτικές περιοχές

Η γεωγραφική περιοχή εφαρμογής Α περιλαμβάνει:

(α) Καθορισμένες περιοχές κατά μήκος της πράσινης γραμμής στους Δήμους Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου.

(β) Καθορισμένες Κοινότητες και περιοχές σε Δήμους (13) που γειτνιάζουν µε την Γραμμή Αντιπαράθεσης, (Δένεια, Μάμμαρι, Λύμπια, Ποταμιά, Αθηαίνου, Τρούλοι, Πύλα – καθορισμένη περιοχή, Στροβίλια, Δερύνεια, Άχνα, Φρέναρος, Αχερίτου, Αυγόρου).

Σημειώνεται ότι ακριτικές κοινότητες, που γειτνιάζουν µε την Γραμμή Αντιπαράθεσης και εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των εξόχως ορεινών και εξόχως μικρών και απόμακρων περιοχών (Κάτω Πύργος, Πάνω Πύργος, Πηγαίνεια, Παχύαμμος, Μοσφίλι), περιλαμβάνονται στη Γεωγραφική Περιοχή Εφαρμογής Γ.


 

  

 

  

   

Γεωγραφική περιοχή εφαρμογής Β: Ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

Καθορισμένες περιοχές/κοινότητες (134) σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Με βάση τα πιο κάτω κριτήρια που εγκρίθηκαν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 3 Μαρτίου 2022, από τα οποία πρέπει να πληρείται τουλάχιστον ένα:

  • Υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 500 μέτρων
  • Απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 40 χιλιομέτρων, βάσει οδικού δικτύου, από αστικό κέντρο
  • Πληθυσμός λιγότερος από 500 κατοίκους (βάσει απογραφής του 2011) και ταυτόχρονα σε απόσταση μεγαλύτερη ή ίση των 25 χιλιομέτρων, βάσει οδικού δικτύου, από αστικό κέντρο
  • Πληθυσμός λιγότερος από 500 κατοίκους (βάσει απογραφής του 2011) και ταυτόχρονα είτε με μείωση τουλάχιστον 10% των κατοίκων στην απογραφή του 2011 σε σχέση με την απογραφή του 2001, είτε με συνολική μείωση τουλάχιστον 20% των κατοίκων στις απογραφές 1992-2001 και 2001-2011.
  • Πληθυσμός λιγότερος από 50 κατοίκους (βάσει απογραφής του 2011)


Τονίζεται ακόμα ότι στο Σχέδιο εντάσσονται και όλες οι κοινότητες, που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

 

 

 

Γεωγραφική Περιοχή Εφαρμογής Γ: Εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες περιοχές

Με βάση τις παραμέτρους των πιο πάνω κριτηρίων και πιο συγκεκριμένα το υψόμετρο, την απόσταση από αστικό κέντρο και τον πληθυσμό, στα οποία δόθηκαν βαρύτητες και προέκυψε σταθμισμένος μέσος όρος, δημιουργείται ειδική κατηγορία κοινοτήτων/περιοχών που καθορίζονται ως εξόχως ορεινές και εξόχως μικρές και απόμακρες.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει 130 κοινότητες/περιοχές (125 ορεινές & μειονεκτικές και 5 ακριτικές) από τις 277 επιλέξιμες (259 ορεινές & μειονεκτικές και 18 ακριτικές).


 

  

Οι δικαιούχοι
Δικαιούχος (αιτητής) είναι Κύπριος πολίτης ή πολίτης κράτους µέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου με νόμιμη και συνεχή διαμονή στη Κύπρο για τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν, επαναπατρισθέντες Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής τους.

Δικαιούχος μπορεί να τύχει οικονομικής ενίσχυσης ή οικονομικού οφέλους µόνο µία φορά και µόνο από ένα Κρατικό Στεγαστικό Σχέδιο ή Στεγαστικό Σχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ).

Διευκρινίζεται ότι αιτητής που έχει πάρει προηγουμένως κρατική οικονομική ενίσχυση ή ενίσχυση από τον ΚΟΑΓ για στεγαστικούς σκοπούς δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, εκτός αιτητή που έτυχε επιδοτήσεων για ενοικίαση στέγης ή για επιτόκιο στεγαστικού δανείου. Σε περίπτωση ζεύγους δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, αιτητής, που έλαβε ενίσχυση προηγουμένως ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.

Δικαιούχος είναι άτομο που αποκτά κατοικία, που θα χρησιμοποιήσει για ιδιοκατοίκηση και νοουμένου ότι δεν κατέχει ή κατείχε τα τελευταία πέντε χρόνια που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησής του άλλη ιδιόκτητη κατοικία ο ίδιος ή ο/η σύζυγος/συμβίος του.

Δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει αποταθεί ή/και επωφεληθεί από την Επιτροπή Αποζημιώσεων των κατεχομένων.

Τέλος, δικαιούχος δεν μπορεί να είναι άτομο που ο ίδιος ή το άλλο μέλος του ζεύγους έχει υποβάλει αίτηση και στο Σχέδιο Παροχής Οικονομικής Ενίσχυσης Εκτοπισθέντων και Παθόντων.


Εισοδηματικά κριτήρια
Το ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα (το συνολικό ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας που προκύπτει από το άθροισμα) θα πρέπει να είναι εντός του πιο κάτω πλαισίου:

 

 


Το ύψος χρηματοδότησης και τα ποσά
Το Σχέδιο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και οι δαπάνες που αφορούν σε οικονομική ενίσχυση δικαιούχων για απόκτηση κατοικίας καταβάλλονται από τις οικείες Επαρχιακές Διοικήσεις.

Το Σχέδιο παραμένει ανοικτό μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Ο προϋπολογισμός δεσμεύεται με τις εγκρίσεις που δίδονται, ανά γεωγραφική περιοχή εφαρμογής.

Οικονομική ενίσχυση παραχωρείται για την απόκτηση με νόμιμο τρόπο ιδιόκτητης κατοικίας για μόνιμη ιδιοκατοίκηση για δέκα τουλάχιστον χρόνια, όπως για την ανέγερση κατοικίας, αγορά νέας ή υφιστάμενης κατοικίας, αγορά και βελτίωση νέας ή αγορά και βελτίωση υφιστάμενης κατοικίας.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 50% της συνολικής δαπάνης για απόκτηση κατοικίας, με κατώτατο όριο συνολικής δαπάνης τις €20.000. Το ανώτατο όριο ενίσχυσης (50% συνολικής δαπάνης) εξαρτάται από την σύνθεση της οικογένειας καθώς και από την κοινότητα/περιοχή στην οποία αποκτάται η κατοικία, με μέγιστα ποσά τα ακόλουθα:

  • Μονήρες άτομο μέχρι €35.000
  • Ζεύγος μέχρι €45.000
  • Νεαρό ζεύγος - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα δύο μέλη του ζεύγους κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €60.000
  • Οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης μονογονεϊκής οικογένειας) μέχρι €50.000
  • Νεαρή οικογένεια με τέκνα (περιλαμβανομένης νεαρής μονογονεϊκής οικογένειας) - να μην έχει κλείσει το 41ο έτος της ηλικίας του κανένα από τα μέλη της οικογένειας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μέχρι €65.000
  • Πολύτεκνοι (4 και άνω τέκνα), μέχρι €70.000
  • Άτομα με αναπηρία πρόσθετο ποσό μέχρι €10.000 για κατασκευές
  • Για ειδικές κατασκευές, για σκοπούς ασφάλειας και επαρκούς στήριξης της κατοικίας λόγω μορφολογίας ή και κλίσης εδάφους, πρόσθετο ποσό μέχρι €25.000 (αναλόγως περιοχής).

Δειτε Επισης

Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων