Μείωση παραγωγής και ελλείψεις ταλαιπωρούν την αυτοκινητοβιομηχανία

Έως και δώδεκα μήνες είναι πλέον ο χρόνος που μετά από μια παραγγελία, ο πελάτης θα πρέπει να περιμένει για να παραλάβει το αυτοκίνητό του, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την αυτοκινητοβιομηχανία αντιμέτωπη, μεταξύ άλλων προβλημάτων, με μεγάλες περικοπές στην παραγωγή.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο chief operation officer(COO) της UNICARS, Πόλυς Πολυδώρου, σκιαγράφησε την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα, εστιάζοντας στις μεγάλες περικοπές στις παραγωγές αυτοκινήτων και στις συνεπακόλουθες καθυστερήσεις στις παραδόσεις μετά τις παραγγελίες.

Όπως εκτίμησε ο κ. Πολυδώρου, ο τομέας θα κινηθεί σε πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το 2021, αφού ήδη υπάρχει μείωση στην παραγωγή και στην αγορά. Ένα πρόβλημα μάλιστα που στους επόμενους μήνες, όπως ανέφερε, θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα:

Τα top 10+ προϊόντα που εισάγουμε από Ρωσία και Ουκρανία

Trilogy: Νέο γραφείο πωλήσεων από την Cybarco

Οι εταιρείες και τα αποθέματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ

Πολυτελής έπαυλη στη Λευκωσία ψάχνει αγοραστή (photos)

Μειώθηκε η παραγωγή

Επισημαίνοντας ότι ακόμη δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με όλες τις οικονομικές συνέπειες και τον συνολικό αντίκτυπο του ουκρανικού, ο κ. Πολυδώρου ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία, αφορά στην μείωση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, πολλοί προμηθευτές στην Ουκρανία σταμάτησαν να παράγουν και τα εργοστάσια ψάχνουν για εναλλακτικές λύσεις.

«Ήδη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το θέμα της μείωσης της παραγωγής λόγω των περικοπών από εργοστάσια. Ο πόλεμος έκανε χειρότερη την κατάσταση με τις ελλείψεις, αφού πολλοί κατασκευαστές έχουν εταιρείες στην Ουκρανία που παράγουν και προμηθεύουν τα εργοστάσια σε πρώτη ύλη και σε εξαρτήματα», επισήμανε. Συν τοις άλλοις, επιδεινώθηκε και το ήδη υπάρχον πρόβλημα που ταλάνιζε τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτό με τις ελλείψεις σε microchip.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις

Οι περικοπές στην παραγωγή, επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις με την πιο κύρια, τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πολυδώρου, την περίοδο πριν από την πανδημία, όταν ένας πελάτης προχωρούσε σε παραγγελία, η παράδοση του αυτοκινήτου γινόταν σε διάστημα τεσσάρων με πέντε μηνών.

Εν μέσω κορωνοϊού, οι παραδόσεις γίνονταν σε έξι με επτά μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις σε οκτώ. Πλέον, μετά από μια παραγγελία, η παράδοση του αυτοκινήτου θα γίνει σε οκτώ με δώδεκα μήνες.

Δεν επηρεάστηκε η ζήτηση

Ερωτηθείς κατά πόσο μειώθηκε η ζήτηση λόγω των εξελίξεων, ο κ. Πολυδώρου ανέφερε ότι ελάχιστα μειώθηκαν οι πωλήσεις. «Δεν μπορώ να πω ότι η ζήτηση μειώθηκε δραματικά. Παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση, αλλά σε λογικά πλαίσια. Η αγορά κινείται και αυτό οφείλεται στο ότι ο κόσμος είναι ενημερωμένος για την κατάσταση που επικρατεί και γνωρίζει ότι πλέον θα υπάρξει μεγαλύτερος χρόνος αναμονής», επισήμανε.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός  ότι όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα plug-in hybrid, σύμφωνα με τον κ. Πολυδώρου, η ζήτησή τους αυξήθηκε λόγω των σχεδίων επιχορήγησης της κυβέρνησης.

Τέλος, ο COO της UNICARS, υπέδειξε ότι από τη στιγμή που δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και πότε θα τερματιστούν οι συνέπειές του. «Ο πόλεμος συνεχίζεται και αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις. Δεν ξέρουμε πότε θα ανακάμψουμε», κατέληξε.   

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο