Σε χειμερία νάρκη το εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας

Τραυματική, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, ήταν η εμπειρία που βίωσαν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων οι καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας, με τα αναπτυξιακά έργα που έγιναν, όπως η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και της λεωφόρου Μακαρίου, να μην δίνουν την προσδοκώμενη ώθηση στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανοίγει με δύο λωρίδες μονόδρομης κατεύθυνσης τμήμα της Μακαρίου

Ζωντανό κόντρα στο… ρεύμα το εμπορικό κέντρο της Λεμεσού

Περιμένουν τα... ξεπουλήματα οι Κύπριοι-Η εικόνα στο λιανεμπόριο

Μιλώντας στο InBusinessNews ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών των εμπορικών κέντρων της Λευκωσίας, Γαστών Γεωργίου, καθώς και ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών πεζόδρομων Λευκωσίας, Λάκης Ζωίδης, ανέφεραν ότι συνολικά το 2021 ήταν χειρότερο από κάθε άλλη χρονιά. Με την αβέβαιη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κατάσταση λόγω της πανδημίας, τα αυξημένα μεταφορικά κόστη, τον πληθωρισμό που σπρώχνει το κόστος ζωής των καταναλωτών προς τα πάνω, αλλά και την αρνητική ψυχολογία των πολιτών, να οδηγούν σε μειωμένη αγοραστική κίνηση και στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Διαβάστε ακόμα:

The Ribeye Club: Με φιλοσοφία την μύηση του Κύπριου στο καλό κρέας

«Θα παραμείνει ελκυστικός προορισμός για headquartering η Κύπρος»

Το τρίγωνο Μακαρίου, Στασικράτους, Ευαγόρου

Συγκεκριμένα, ο Γαστών Γεωργίου υπογράμμισε ότι η Μακαρίου, η Στασικράτους και η Ευαγόρου βίωσαν πρωτόγνωρα Χριστούγεννα σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, το 2021 ήταν χειρότερο και από το 2020, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι πέρσι τα εμπορικά κέντρα ήταν κλειστά την περίοδο των εορτών. Συνεπώς, όπως υπέδειξε, ο ανταγωνισμός σήμερα είναι πολύ πιο έντονος, όχι μόνο λόγω των εμπορικών κέντρων και των άλλων εμπορικών οδών, αλλά και εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει γενικότερα το εμπόριο στην Κύπρο.

«Ο τζίρος των καταστημάτων μειώθηκε κατακόρυφα. Παρατηρήθηκε μια πτώση της τάξης του 20-30% και σε ορισμένες περιπτώσεις 50% ή και περισσότερο», σημείωσε.

Όσον αφορά τις προβλέψεις του για το 2022, ο κ. Γεωργίου εκτίμησε ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα, αφού η παγκόσμια αγορά δυσλειτουργεί και τα κόστη από την Ασία είναι αυξημένα στο τριπλάσιο και στο τετραπλάσιο.

Ένα άλλο εμπόδιο για τους καταστηματάρχες, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργίου, έχει να κάνει με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, όπως υποστήριξε, δεν βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά τον δανεισμό, την ρευστότητα και την χρηματοδότηση που χρειάζονται.

«Η Μακαρίου είναι το μέλλον»

«Η Μακαρίου θεωρώ ότι είναι το μέλλον. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ όμορφο και ευελπιστούμε ότι ο κόσμος θα την τιμήσει, θα έρθει να δει το κέντρο της Λευκωσίας και θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί», επισήμανε.

Τα καταστήματα στους πεζόδρομους

Την απογοήτευσή του εξέφρασε με τη σειρά του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου καταστηματαρχών πεζοδρόμων Λευκωσίας Λάκης Ζωίδης, ο οποίος δήλωσε στο InBusinessNews ότι η αγοραστική κίνηση είναι πολύ πεσμένη σε σύγκριση με πέρσι, με τα προβλήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας να πολλαπλασιάζονται.

«Τα Χριστούγεννα φέτος ήταν μια τραυματική εμπειρία για εμάς, με πεσμένη την κίνηση και δεν βλέπουμε να γίνεται αυτό αντιληπτό, τουλάχιστον από πλευράς κυβέρνησης. Το 2021 ήταν χειρότερο από το 2020, αν και περάσαμε ένα διάστημα που πήγαν να καλυτερέψουν, εν τέλει, ειδικά ο Δεκέμβριος, ήταν τραυματικός», πρόσθεσε.  

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως υπέδειξε ο κ. Ζωίδης, δεν λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη από το κράτος, αλλά ούτε και από τις τράπεζες, και κατ’  επέκταση, επιβαρύνεται περαιτέρω η ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

«Ευελπιστούμε ότι με τα ξεπουλήματα θα πάρουμε μια ανάσα, με νέα και φρέσκα εμπορεύματα», είπε. Όσον αφορά τέλος την αναβάθμιση του κέντρου με την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Ζωίδης υποστήριξε ότι δεν συνέβαλε θετικά στην εμπορική κίνηση του κέντρου της πρωτεύουσας.

Δειτε Επισης

Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Οι Υπεραγορές Αλφαμέγα ανταμείβουν τους πελάτες τους με πολυτελή πιάτα MasterChef
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση