Ρέει ξανά άφθονη η μπύρα στα ποτήρια(πίνακες)

Σε πολύ καλά επίπεδα κινήθηκαν οι παραδόσεις μπύρας στην Κύπρο κατά το πρώτο επτάμηνο, καθώς ήδη έχουν ξεπεράσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο και βρίσκονται κοντά στο να ξεπεράσει και την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι παραδόσεις μπύρας μέχρι και τον Ιούλιο ανήλθαν στα 19,49 εκατ. λίτρα, εκ των οποίων τα 18,42 εκατ. αφορούσαν την εγχώρια αγορά και το 1,07 εκατ. τις εξαγωγές.

Καλύτερος μήνας μέχρι στιγμής υπήρξε ο Ιούνιος από πλευράς εγχώριας αγοράς, με 4,65 εκατ. λίτρα, εκ των οποίων τα 4,37 εκατ. κατέληξαν στην εγχώρια αγορά. Οι εξαγωγές φαίνεται πως πήραν τα πάνω τους τον αμέσως επόμενο μήνα, με 300,190 λίτρα μπύρας.

Διαβάστε ακόμη: 

Η ψηφιακή οικονομία και ο ανταγωνισμός με τις digital τράπεζες

Νέο πολυώροφο οικιστικό έργο θα αποκτήσει η Λάρνακα

Γεμίζει το ποτήρι

Η φετινή χρονιά, αν συγκρίνουμε τις περιόδους Ιανουάριος-Ιούλιος, της τελευταίας τριετίας, δείχνει ισχυρά σημάδια ανάκαμψης.

Ειδικότερα, για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος του 2020 καταγράφηκαν παραδόσεις συνολικά 17,77 εκατ. λίτρων, εκ των οποίων τα 16,76 εκατ. αφορούσαν παραδόσεις στην εγχώρια αγορά και το περίπου ένα εκατ. τις εξαγωγές.

Πιο ισχυρό βεβαίως, λόγω προφανώς και του ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών, ήταν το 2019, όπου για την περίοδο Ιανουάριος–Ιούλιος καταγράφτηκαν συνολικά παραδόσεις 24,15 εκατ. λίτρων, εκ των οποίων τα 23,09 εκατ. αφορούσαν παραδόσεις στην εγχώρια αγορά και το 1,05 εκατ. τις εξαγωγές.

Το 2021, όπως φαίνεται και στον πιο κάτω πίνακα, έχει ξεπεράσει την περσινή χρονιά και βρίσκεται σε τροχιά δυναμικής για να περάσει και το 2019.

Καλύτεροι μήνες κατά την εξεταζόμενη περίοδο, υπήρξαν ο Ιούλιος των ετών 2020 και 2019, με παραδόσεις 4,95 εκατ. λίτρα μπύρας και 5,92 εκατ. λίτρα, αντίστοιχα.

Υπάρχει δρόμος

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές παραδόσεις μπύρας υποχώρησαν στα 30,99 εκατ. λίτρα σε σύγκριση με 40,29 εκατ. του προηγούμενου έτους, παρουσιάζοντας μείωση 23,1%. Η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση, οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην κατακόρυφη μείωση των τουριστικών αφίξεων σε συνδυασμό με το κλείσιμο των κέντρων εστίασης και αναψυχής, συνεπεία των προστατευτικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Για το ίδιο έτος,  οι παραδόσεις μπύρας για την εγχώρια αγορά υποχώρησαν στα 59,5 εκατ. λίτρα ή κατά 23,9%, με τις εγχώριες παραδόσεις να μειώνονται κατά 9,266 εκατ. λίτρα.

Αντίθετα, ο αντίκτυπος στις εξαγωγές ήταν κατά πολύ λιγότερος, αφού υποχώρησε σε ποσοστό 2,6%, με τις εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,47 εκατ. λίτρα έναντι 1,51 εκατ. του 2019. Ωστόσο, οι εξαγωγές του 2019 δεν ήταν το χαμηλότερο σημείο στο οποίο βρέθηκαν, αφού  αυτό είχε καταγραφεί το 2010, με τις εξαγωγές να υποχωρούν στα 0,47 εκατ. λίτρα.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, η φετινή χρονιά απέχει μόλις δέκα εκατ. λίτρα μπύρας από πέρσι για να φθάσει τα 30,99 εκατ. λίτρα μπύρας, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες και ενδεχομένως να πλησιάσει τους αριθμούς του 2019.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά