Ανησυχούν και καλούν Ζέτα να επανεξετάσει για Μ. Σάββατο οι υπεραγορές

Έκκληση προς την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να επανεξετάσει το θέμα της λειτουργίας των υπεραγορών την Πρωτομαγιά, που φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο, απευθύνει με επιστολή του προς την αρμόδια υπουργό ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αντρέας Χατζηαδάμου, ο Σύνδεσμος θα αναμένει την απάντηση της υπουργού Εργασίας, την οποία θα μελετήσει σε συνεδρία του Δ.Σ. του στις 14 Απριλίου, και θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις. 

Διαβάστε ακόμη:

Κλειστό το λιανεμπόριο το Μεγάλο Σάββατο

Σαλπάρει και η MSC για Κύπρο

Στην επιστολή, η οποία φέρει την υπογραφή του κ. Χατζηαδάμου και η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Υγείας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών ξεκαθαρίζει πως ο συμβολισμός, αλλά και ο σεβασμός για την Πρωτομαγιά είναι δεδομένος από όλους. 

Ωστόσο, όπως υποδεικνύει, πιθανό κλείσιμο των καταστημάτων την Πρωτομαγιά φέτος που συμπίπτει να είναι το Μεγάλο Σάββατο και ειδικότερα των καταστημάτων τροφίμων, θα δημιουργήσει χάος και ταλαιπωρία στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες. 

«Οι δυσμενείς, ιδιαίτερες και ειδικές συνθήκες που επικρατούν φέτος επιβάλλουν να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και κατ’ επέκταση των πολιτών, όπως έγινε και κατά το πασχαλινό γιορτινό ωράριο το 2002 και το 2013 που συνέπεσε η Πρωτομαγιά να είναι Μεγάλη Τετάρτη, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν υπερωριακά όπως ορίζεται από τον Νόμο. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά, ιδιαίτερα το Μεγάλο Σάββατο», τονίζει στην επιστολή του προς την υπουργό Εργασίας ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών.

«Θεωρούμε ότι η απόφαση είναι αψυχολόγητή και άσκοπη και ευελπιστούμε ότι θα γίνουν δεύτερες και πιο σοφές σκέψεις», τόνισε σχολιάζοντας σχετικά στο InBusinessNews ο κ. Χατζηαδάμου, υπογραμμίζοντας πως ο συνωστισμός που θα προκληθεί θα είναι τεράστιος. Διερωτήθηκε περαιτέρω, γιατί να μην ισχύσει το ίδιο, όπως και το 2002 και το 2013. «Είναι ένα γεγονός το οποίο προκαλεί ερωτηματικά», επισήμανε.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την επιστολή του Συνδέσμου προς την Ζέτα Αιμιλιανίδου:

Έντιμη κυρία Υπουργέ,

Θέμα:  Αργία της Πρωτομαγιάς 2021

Παρακαλούμε θερμά όπως επανεξετάσετε την απόφαση για την τήρηση της αργίας της Πρωτομαγιάς που φέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο. Ο συμβολισμός αλλά και ο σεβασμός για την Πρωτομαγιά είναι δεδομένος από όλους.  Όπως αναγνωρίζουμε και τη σχετική πρόνοια του Νόμου.  Αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και την πραγματικότητα και τις συνθήκες που βιώνουμε φέτος εν μέσω πανδημίας.

Πιθανό κλείσιμο των καταστημάτων την Πρωτομαγιά φέτος που συμπίπτει να είναι το Μεγάλο Σάββατο και ειδικότερα των καταστημάτων τροφίμων, θα δημιουργήσει χάος και ταλαιπωρία στους καταναλωτές με απρόβλεπτες συνέπειες. Οι ανάγκες των καταναλωτών είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν κατά τις προηγούμενες μέρες σε ότι αφορά την αγορά των τροφίμων με ομαλό τρόπο και αυτό το γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στην αγορά τόσα χρόνια, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες. 

Ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός που θα προκαλέσει το κλείσιμο των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο στις άλλες μέρες θα είναι πρωτοφανής.  Η κοσμοσυρροή και οι ουρές που θα σχηματίζονται έξω από τις Υπεραγορές και τα άλλα συναφή καταστήματα τροφίμων θα είναι ατελείωτες κάτι το οποίο είχαμε δει και πρόσφατα.  Είναι αντιφατικό κατά την ταπεινή μας άποψη από την μια να κάνουμε εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας και από την άλλη οι ενέργειες και οι αποφάσεις μας να οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Έντιμη κυρία Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες και την πρωτοφανή υγειονομική κρίση που περνά ο τόπος ένα χρόνο τώρα, παρακαλούμε όπως επαναξιολογήσετε την όλη κατάσταση μελετώντας όλες τις παραμέτρους και τις συνθήκες που δημιουργούνται κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και αναθεωρήσετε την απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων το Μεγάλο Σάββατο.

Οι δυσμενείς, ιδιαίτερες και ειδικές συνθήκες που επικρατούν φέτος επιβάλλουν να λειτουργήσουν κανονικά τα καταστήματα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και κατ’ επέκταση των πολιτών, όπως έγινε και κατά το πασχαλινό γιορτινό ωράριο το 2002 και το 2013 που συνέπεσε η Πρωτομαγιά να είναι Μεγάλη Τετάρτη, όπου τα καταστήματα λειτούργησαν κανονικά και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν υπερωριακά όπως ορίζεται από τον Νόμο. Μετά από σχεδόν 20 χρόνια θα είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα να παραμείνουν τα καταστήματα κλειστά, ιδιαίτερα το Μεγάλο Σάββατο.

Σε ένα σύγχρονο και ευέλικτο κράτος που θέλουμε όλοι να είμαστε, θα πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες προσαρμοσμένες στις δεδομένες περιστάσεις, που να αποφεύγουν την ταλαιπωρία των πολιτών. Σε διαφορετική περίπτωση ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για τις συνέπειες των αποφάσεων του.

Με εκτίμηση,

Αντρέας Χατζηαδάμου

Εκτελεστικός Γραμματέας

Κοιν. Υπουργό Υγείας

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά