RIVERLAND BIO FARM: Τα πάντα βιολογικά

Το 2004 ιδρύεται η εταιρεία, ενώ το 2010 η φάρμα παίρνει τη σημερινή της μορφή σε νέες εγκαταστάσεις στα Καμπιά. Μια νέα ιδέα, φιλική προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, υλοποιήθηκε στην Κύπρο και ακολούθησαν πολλές διακρίσεις για την Riverland Bio Farm, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος Κύπρου, την ΙΜΗ και άλλους οργανισμούς. Βραβεύσεις για προϊόντα της όπως το Κεφίρ και για πράσινες συνεργασίες, όπως αυτή με την Απεράντη, ενώ το 2011 απονέμεται στη φάρμα το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας στον πρωτογενή τομέα για τη λειτουργία ολοκληρωμένου αγροκτήματος.

Διαβάστε ακόμα: KΩΤΣΟΒΟΛΟΣ: Στο 2ο τρίμηνο το άνοιγμα των δύο καταστημάτων στην Κύπρο

H δημιουργία σύγχρονου ολοκληρωμένου βιολογικού αγροκτήματος ζωικής και φυτικής παραγωγής, καθώς και του πρώτου και μοναδικού στην Κύπρο πλήρως βιολογικού θερμοκηπίου, αλλά και οι μέθοδοι παραγωγής των προϊόντων, ο συνδυασμός της σύγχρονης τεχνολογίας με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και την άμεση απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού, είχαν ως αποτέλεσμα τελικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορμόνες και αντιβιοτικά.

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Δώδεκα σπίτια από €73.000

Η όλη ιδέα δημιουργήθηκε με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, την ευημερία των ζώων, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού. Η φάρμα, που σήμερα εργοδοτεί πέντε άτομα, έγινε σε περιοχή φυσικής ομορφιάς, οι ζωοτροφές ιδιοπαράγονται σε βιολογικά τεμάχια, σε κοντινή απόσταση, ενώ η άρδευση γίνεται με βρόχινο νερό που συλλέγεται από τις οροφές των κτιρίων.

Διαβάστε ακόμα: Π. Μαυρομιχάλης: Πρόκληση η εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης «κακής τράπεζας»

Τα ζώα βόσκουν ελεύθερα σε βιολογικούς βοσκότοπους και ενσταυλίζονται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, κατασκευασμένες από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Στην περίπτωση της γεωργικής παραγωγής, εφαρμόζονται μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Επιπλέον, δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα, αλλά μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα από εκχυλίσματα βοτάνων και κομπόστα. Ακόμη, τόσο η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, όσο και οι συχνές εκπαιδευτικές επισκέψεις του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων στις εγκαταστάσεις της φάρμας, συντελούν στην κοινωνική προσπάθεια ευαισθητοποίησης για θέματα περιβάλλοντος και ανθρώπινης υγείας και ευημερίας.

Μιλάμε με τον Βασίλη Κυπριανού, Γενικό Διευθυντή της Riverland Bio Farm.

Κύριε Κυπριανού, γιατί προχωρήσατε στη συγκεκριμένη επένδυση και σε ποιο βαθμό υλοποιείται, όπως το σχεδιάσατε, το επιχειρηματικό σας πλάνο;
Η συγκεκριμένη επένδυση έγινε γιατί ήταν πολύ κοντά στο αντικείμενο των σπουδών μου, είμαι τεχνολόγος γεωπόνος ζωικής παραγωγής, αλλά και του οράματός μου για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου βιολογικού αγροκτήματος. Φέτος, η φάρμα κλείνει 10 χρόνια λειτουργίας στις νέες της εγκαταστάσεις και με την τελική της μορφή και 17 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας και το επιχειρηματικό μας πλάνο υλοποιείται όπως έχει σχεδιαστεί.

Ο Κύπριος καταναλωτής ζητά τα βιολογικά προϊόντα; Έχει αυξηθεί η επίγνωση για τα οφέλη τους;
Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στη ζήτηση και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων από τους Κύπριους. Οι καταναλωτές ενημερώνονται για τα οφέλη των βιολογικών προϊόντων, ενώ παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέους γονείς.

Πού διατίθενται τα προϊόντα σας και ποιες κυπριακές πόλεις παρουσιάζουν μεγαλύτερη ζήτηση;
Τα προϊόντα μας διατίθενται σε 120 σημεία πώλησης στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. Μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται στη Λευκωσία και μετά στη Λεμεσό.

Κάνετε εξαγωγές; Αν ναι, σε ποιες χώρες και σε τι ποσότητες; Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα αυτό;
Γίνονται εξαγωγές του βιολογικού κεφίρ και χαλουμιού της εταιρείας Riverland στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Τα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος μεταφοράς.

Πόσο ανταγωνιστική είναι η αγορά στον τομέα της βιολογικής παραγωγής;
Θα έλεγα ότι είναι εξίσου ανταγωνιστική όπως και στην αγορά συμβατικών προϊόντων.

Ποια τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε;
Κάποια από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων είναι το ψηλό κόστος παραγωγής, το ξηροθερμικό κλίμα της Κύπρου, η ελλιπής στήριξη στον τομέα της τεχνογνωσίας από το κράτος και το μικρό μέγεθος της αγοράς.

Ποια η στήριξη της Κυβέρνησης και ποια θα θέλατε να είναι;
Υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και οι επιδοτήσεις από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών. Υπάρχουν αδυναμίες και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης από την πλευρά του κράτους. Θα ήταν επιθυμητό να δίνεται προτεραιότητα και διευκολύνσεις στους βιοκαλλιεργητές όσον αφορά στην προμήθεια νερού, τη στήριξη στη διάθεση προϊόντων - δημιουργία βιολογικών αγορών -, καθώς επίσης και στα εκπαιδευτικά προγράμματα προς εκπαίδευση νέων βιοκαλλιεργητών.

Οι διαφορές της βιολογικής
Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο βιολογική φάρμα και σε τι διαφέρει από τις υπόλοιπες;
Όταν αναφερόμαστε στον όρο βιολογική φάρμα, εννοούμε την παραγωγή βιολογικών προϊόντων σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διαφορές μεταξύ βιολογικής και συμβατικής γεωργίας και κτηνοτροφίας είναι πάρα πολλές. Κάποιες από τις πιο βασικές είναι οι ακόλουθες:

• Στη βιολογική γεωργία απαγορεύεται η χρήση χημικών σκευασμάτων  και λιπασμάτων.

• Απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

• Η βιολογική σήμανση στα βιολογικά προϊόντα γίνεται μετά από έλεγχο από τους ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης.


Προϊόντα και υπηρεσίες
Ποια είναι τα κύρια προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχετε;
Η φάρμα δραστηριοποιείται με την εκτροφή βιολογικών παραγωγικών ζώων - κατσίκες, πρόβατα -, αλλά και την παραγωγή βιολογικού γάλακτος όπως και βιολογικών προϊόντων. Παράγονται επίσης βιολογικά αυγά και από τη λειτουργία του θερμοκηπίου παράγονται βιολογικά λαχανικά. Ακόμη, λειτουργεί ως ανοικτός χώρος επίσκεψης για το κοινό, δέχεται επισκέψεις από σχολεία και άλλα οργανωμένα σύνολα και διοργανώνονται εργαστήρια, φεστιβάλ, κατασκηνώσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Υπάρχει επίσης καφετέρια απ’ όπου μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα βιολογικά προϊόντα.

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες