VitaTrace Nutrition: Η αγορά των €25 εκατ.

Στα €25 εκατ. ανέρχεται, περίπου, το μέγεθος της αγοράς προσθετικών ζωοτροφών στην Κύπρο, μας ανέφερε ο γενικός διευθυντής της VitaTrace Nutrition, Κυριάκος Αγκαστινιώτης, και γενικεύοντας επεσήμανε πως το γεγονός ότι δεν παράγονται κτηνιατρικά φάρμακα στην Κύπρο, κάνει όλες τις πολυεθνικές εταιρείες να συνωστίζονται σ’ ένα μικρό νησί.

Διαβάστε ακόμα: Πλάνα για «Χριστουγεννιάτικο χωριό» στο Τρόοδος από φέτος

Διαβάστε ακόμα: Altamira: Σπίτια από €110.000 και διαμερίσματα από €35.000

Ο τομέας των προσθετικών ζωοτροφών και κτηνιατρικών φαρμάκων στην Κύπρο είναι πολύ ανταγωνιστικός, καθότι όλες οι σχετικές διεθνείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύονται εδώ. Όπως είπε ο κ. Αγκαστινιώτης, όλες οι εταιρείες, οι οποίες παράγουν αυτούσια προσθετικά, τα εξάγουν στην Κύπρο και μερικές κυπριακές επιχειρήσεις τα βιομηχανοποιούν, μετατρέποντάς τα σε προμείγματα και συμπληρώματα διατροφής.

Διαβάστε ακόμα: Αλλάζει τα δεδομένα η συνεργασία Porter Novelli, TheWorx και Telia & Pavla BBDO

Οι τιμές
Όπως σε όλους τους τομείς που αφορούν στη ζωική παραγωγή, έτσι και εδώ, οι τιμές στην αγορά δεν είναι ελεγχόμενες, αλλά καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Εξήγησε ότι λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων αντιπροσώπων ή και παρασκευαστών, οι τιμές είναι πιεσμένες προς τα κάτω: «Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και οι προμηθευτές από το εξωτερικό πιέζουν για να πάρουν μερίδια αγοράς. Οι αντιπρόσωποι αναγκάζονται να συρρικνώνουν τα περιθώριά τους και οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση».

Tα φάρμακα
Από την άλλη, η αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων ανέρχεται, περίπου, στα €12-13 εκατομμύρια. Ο κ. Αγκαστινιώτης επισήμανε πως, από τη στιγμή που δεν υπάρχει εγχωρία παραγωγή, όλα τα κτηνιατρικά φάρμακα είναι εισαγόμενα, εγγράφονται και διατίθενται στην αγορά τηρώντας τις νομοθεσίες που καθόρισε η ΕΕ. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εισαγωγή και την εμπορία κτηνιατρικών φαρμάκων είναι κάπου 15. Εκπροσωπούν, όμως, γύρω στις 25 εταιρείες του εξωτερικού. Υπογράμμισε, βέβαια, ότι ο τομέας των προσθετικών ζωοτροφών είναι πολύ μεγαλύτερος από την αγορά των κτηνιατρικών φαρμάκων. «Εισάγονται τα αυτούσια προσθετικά, τα οποία συνήθως βιομηχανοποιούνται και μετατρέπονται σε προμείγματα βιταμινών ή σε συμπληρωματικές ζωοτροφές από κυπριακές εταιρείες, αλλά και από άλλες στο εξωτερικό», σημείωσε. Εξηγώντας τι εννοούμε όταν λέμε ζωοτροφή, είπε ότι σ’ αυτή προστίθεται ένα μείγμα, που περιλαμβάνει αυτούσια προσθετικά, όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αμινοξέα, τα συντηρητικά του μείγματος και της ζωοτροφής, τα ένζυμα και άλλα, τα οποία εισάγονται ένα - ένα. «Υπάρχουν εταιρείες, όπως η δική μας, που τα μετατρέπουν σε μείγματα, οπότε ο κτηνοτρόφος αγοράζει ένα που τα περιλαμβάνει όλα», εξήγησε.

Η αγορά
Η πίτα της αγοράς προσθετικών και φαρμάκων για ζώα μικραίνει με την πάροδο του χρόνου, διότι η ζωική παραγωγή συρρικνώνεται και αντικαθίσταται από εισαγωγές. Ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κυπριακή ζωική παραγωγή στους χοίρους και τα πουλερικά πριν από την ένταξή μας την ΕΕ ήταν σχεδόν διπλάσια από ό,τι είναι σήμερα. Κι αυτό γιατί ο τομέας αντικαθίσταται από εισαγωγές έτοιμου κρέατος. Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι Κύπριες οικοκυρές προτιμούν το φρέσκο κυπριακό κρέας, παρά το εισαγόμενο, αλλά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια αγοράζουν, κυρίως, κατεψυγμένα εισαγόμενα κρέατα και αυγά, γιατί είναι πιο φθηνά. «Αντίθετα, ο κλάδος της αγελαδοτροφίας και αιγοπροβατοτροφίας υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια, ωθούμενος από τν συνεχή και αλματώδη αύξηση των εξαγωγών του χαλουμιού», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το χαλούμι είναι σήμερα το δεύτερο καλύτερο εξαγωγικό προϊόν που παράγεται στη χώρα μας. Ως εκ τούτου είναι καθήκον όλων μας και ιδιαίτερα των υπευθύνων, αλλά και των υπολοίπων εμπλεκομένων, να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν πρέπει να καταλήξει και αυτό ως ένα ακόμη κυπριακό προϊόν που έπεσε θύμα της επιτυχίας του».

Η ασφάλεια
Επιπλέον, τόνισε ότι οι έλεγχοι και οι ορθές εφαρμογές κανονισμών και νομοθεσιών στη χώρα μας βρίσκονται σε πολύ ψηλό επίπεδο, όπως επίσης το μέτρο ασφάλειας των ζωικών προϊόντων και κατ’ επέκταση των τροφίμων. «Η συνεχής εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες είναι κανόνας για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας, όπως οι παραγωγοί ζωοτροφών, προσθετικών, έμποροι φαρμάκων, κτηνοτρόφοι, σφαγεία, γαλακτοκομεία και τυροκομεία, ώστε τα τρόφιμα να φτάνουν ασφαλή στο τραπέζι του Κύπριου καταναλωτή», ανέφερε. Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Η χώρα μας, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, πρέπει να διατηρήσει την κτηνοτροφία της για να υπάρχει αυτάρκεια σε ζωικά προϊόντα, αλλά και για να διατηρηθεί ο τομέας της κτηνοτροφίας και οι άλλοι συναφείς κλάδοι, οι οποίοι απασχολούν μερικές χιλιάδες άτομα και συνεισφέρουν στην κυπριακή οικονομία μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια».

Η VitaTrace Nutrition
Δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και διατροφής των ζώων, δηλαδή, στην παραγωγή προμειγμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, συμπληρωμάτων ζωοτροφών, στην εμπορία προσθετικών ζωοτροφών, κτηνιατρικών φαρμάκων και τροφών κατοικίδιων ζώων. Ιδρύθηκε το 1978 από τον Ευριπίδη Αγκαστινιώτη και άλλους τρεις συνεταίρους. Την εποχή ίδρυσής της θεωρήθηκε πρωτοπορία όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς δεν υπήρχε άλλη εταιρεία στις περιοχές αυτές που να παρασκευάζει προμείγματα χρησιμοποιώντας προσθετικά και να παράγει κτηνιατρικά φάρμακα. Η αρχή ήταν αρκετά δύσκολη, αλλά η εταιρεία κατάφερε να αναπτυχθεί, να συνάψει στρατηγικές συμμαχίες με διεθνείς εταιρείες του τομέα και να πρωταγωνιστήσει. Σήμερα εργοδοτεί 55 άτομα και ο κύκλος εργασιών της αγγίζει τα €22 εκατ..

Αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό με σεβασμό. Μεγαλώνει κι επεκτείνεται συνεχώς σε νέες αγορές, προχωρώντας παράλληλα σε διεύρυνση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει προς όφελος του Κυπρίου κτηνοτρόφου και καταναλωτή και της υγείας και ευημερίας των ζώων.

Τα προϊόντα
Τα προϊόντα της εταιρείας χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη χρήση τους: α) Διατροφικά προϊόντα για χρήση σε ζωοτροφές, όπως, ιδιοπαραγώμενα προμείγματα βιταμινών/ιχνοστοιχείων και συμπληρωματικές ζωοτροφές, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, οργανικά οξέα, ένζυμα και άλλα προσθετικά ζωοτροφών. β) Κτηνιατρικά φάρμακα για παραγωγικά και κατοικίδια ζώα. γ) Διαγνωστικά μηχανήματα και αναλώσιμα για κτηνιατρικές κλινικές και δ) τροφές κατοικίδιων ζώων. Η εταιρεία προσφέρει, επίσης, αναλυτικές υπηρεσίες για ζωοτροφές, προσθετικά και κτηνιατρικά φάρμακα μέσω του ιδιόκτητου εργαστηρίου της, αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες διατροφής και διαχείρισης κτηνοτροφικών μονάδων. Η διάθεσή τους γίνεται στην Κύπρο, αλλά σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών της VitaTrace εξάγεται σε χώρες, όπως, Ελλάδα, Ρουμανία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Ιορδανία, Κατάρ, ΗΑΕ, Κουβέιτ, Ιράκ, Συρία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Το μερίδιο αγοράς που κατέχει στις κυπριακές εξαγωγές του κλάδου αγγίζει το 80% - 90%.

Οι πιστοποιήσεις
Με δική της πρωτοβουλία, η εταιρεία έχει εφαρμόσει τα διεθνή πρότυπα ποιότητας ISO για την ποιότητα και περιβαλλοντική διαχείριση από οίκους του εξωτερικού που ασχολούνται με τον τομέα, αλλά και από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης.

Οι βραβεύσεις
Η εταιρεία έχει βραβευθεί:

· Τρεις φορές με το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού.

· Με το βραβείο Ποιότητας της ΚΕΠ.

· Με το βραβείο Βιομηχανία/ Μεταποίηση το 2016, στα IN Business Awards.

Οι συνεργασίες
Η εταιρεία αντιπροσωπεύει τις κορυφαίες εταιρείες στους συναφείς κλάδους, όπως, τις DSM Nutritional Products, Evonik Industries, Nuevo και Vetagro στον τομέα των προσθετικών, στον κλάδο των κτηνιατρικών φαρμάκων την Zoetis, Huvepharma και Andres Pintaluba και τέλος τη Royal Canin, την κορωνίδα στις τροφές κατοικιδίων.

Επιπλέον, συμμετείχε σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και της υγείας των ζώων, το Prohealth - Sustainable intensive pig and poultry production, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα και από το 2018 στο πρόγραμμα Healthy livestock – Tackling antimicrobial resistance through improved livestock health and welfare, το οποίο είναι προϊόν μιας συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και κινέζικων κρατικών ινστιτούτων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
Ζεσταίνεται η αγορά ενόψει Πάσχα-Η μάχη των προσφορών και το αδιαχώρητο στις υπεραγορές
Στοχευμένοι έλεγχοι Προστασίας Καταναλωτή σε καταστήματα πώλησης επίπλων
Kiabi: Ετοιμάζει κάθοδο στη Λευκωσία και μεγάλο άνοιγμα στο Mall of Engomi
Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά