Διαφορετική στήριξη ζητούν τα malls, άνισος ανταγωνισμός στο λιανεμπόριο

Έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση εκφράζουν τα κλειστά εμπορικά κέντρα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αναβάλει για ακόμα μία εβδομάδα τυχόν επαναξιολόγηση του αιτήματος για επαναλειτουργία των malls.

Διαβάστε ακόμα:
Οι ξένες εταιρείες που επένδυσαν εκατομμύρια στην Κύπρο
Altamira: Τέσσερα σπίτια από €63.000 και δύο διαμερίσματα από €85.000

Μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τυχόν επαναξιολόγηση οποιασδήποτε χαλάρωσης θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, κατά την επόμενη συνεδρία του Υπουργικού.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, εξακολουθεί να μην επιτρέπεται σε ολόκληρο το λιανεμπόριο να εργαστεί στην πιο εμπορική περίοδο του έτους, τις ημέρες δηλαδή που περίμεναν με ανυπομονησία οι καταστηματάρχες για να διαθέσουν προς πώληση στοκ χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες συνωστισμού σε καταστήματα εμπορικών δρόμων, πολυκαταστήματα και υπερκαταστήματα ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενες.

Οι προτάσεις των malls και ο συνωστισμός στα πολυκαταστήματα
Σε μία προσπάθεια επίδειξης καλής θέλησης και τοποθέτησης νέων δικλείδων ασφαλείας για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, οι διαχειριστές των εμπορικών κέντρων μετέφεραν δέσμη προτάσεων προς τον υπουργό Υγείας. Ίσως το σημαντικότερο μέτρο που πρότειναν ήταν η επιβάρυνση από τους ίδιους του συνεπακόλουθου κόστους για αστυνόμευση όλων των χώρων εντός και εκτός καταστημάτων, με στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει άσκοπη μετακίνηση, ιδιαίτερα στους κοινόχρηστους χώρους των malls.

Παράλληλα, οι διαχειριστές των κλειστών εμπορικών κέντρων είχαν προτείνει διαφορετική αναλογία επισκεπτών, δηλαδή ένα άτομο ανά 20 τ.μ., αντί ένα άτομο ανά 10 τ.μ., που ισχύει τώρα.

«Με τις αποφάσεις που λήφθηκαν, προσφέρονται λιγότερες επιλογές στο λιανικό εμπόριο και στο τέλος της ημέρας οδηγούμε τους καταναλωτές να συγκεντρώνονται μαζικά σε εμπορικούς δρόμους και πολυκαταστήματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, με τον συνωστισμό να δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο», τόνισε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, διερωτώμενος κατά πόσο με αυτό το μέτρο διασφαλίζεται η δημόσια υγεία.

Οι υποχρεώσεις και ο κίνδυνος κατάρρευσης
Κόπωση εκφράζουν οι καταστηματάρχες αδυνατώντας να κατανοήσουν τη λογική των μέτρων που λήφθηκαν, τα οποία αναπόφευκτα προκάλεσαν άνισο ανταγωνισμό στο λιανικό εμπόριο, με τις επιχειρήσεις εντός malls να βρίσκονται αντιμέτωπες με σωρεία υποχρεώσεων, όπως ενοίκια, φορολογίες και επανέναρξη καταβολής δόσεων από τον Ιανουάριο του 2021.

«Δεν είδαμε ακόμα ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Αν απλώς επεκταθούν τα υφιστάμενα σχέδια της κυβέρνησης, τότε για ποια απασχόληση θα μιλούμε, εφόσον κινδυνεύουν να καταρρεύσουν οι εταιρείες;», διερωτήθηκε ο κ. Αντωνίου, εξηγώντας ότι οι καταστηματάρχες έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές υποχρεώσεις, όπως η πληρωμή ενοικίων, φορολογίες, λογαριασμούς, ζημιές από μη διάθεση στοκ, αλλά και καταβολή του 13ου μισθού, την ώρα που οι εισπράξεις στα ταμεία τους είναι μηδενικές.

Στο πλαίσιο αυτό ζητείται όπως τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εντός των κλειστών εμπορικών κέντρων τύχουν ξεχωριστής στήριξης από τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, δεδομένου ότι παρέμειναν κλειστά εντός της χρονιάς για περίοδο τεσσάρων μηνών σε παγκύπρια κλίμακα, ενώ τα malls της Λεμεσού και της Πάφου είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους για περισσότερους από 4,5 μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης.

«Ένεκα της δυσμενούς διάκρισης σε σχέση με το υπόλοιπο λιανεμπόριο, θα έπρεπε οι επιχειρήσεις που στεγάζονται στα malls να τύχουν ιδιαίτερης στήριξης από τα αρμόδια Υπουργεία», επεσήμανε σχετικά ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ.

Η ευρωπαϊκή «πρωτοτυπία» και ο φόβος για την επόμενη μέρα
Με τον τουρισμό να καταγράφει μία σχεδόν χαμένη χρονιά και την εστίαση να δέχεται έντονους τριγμούς, η πρόκληση τεράστιων ζημιών στο λιανικό εμπόριο, τον τομέα με τη μεγαλύτερη απασχόληση και μία από τις υψηλότερες συνεισφορές στο ΑΕΠ, θα είχε άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία.

Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς, το λιανικό εμπόριο αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό απέναντι στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΑΣΥΛΕ καταρρίπτει το επιχείρημα ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ληφθεί αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

«Σαν Κύπρος καταγράφουμε ευρωπαϊκή πρωτοτυπία, γιατί, με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε, σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία δεν βρίσκεται σε καθολικό lockdown, δεν έχει διαχωριστεί το εμπόριο, δημιουργώντας καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων», ανέφερε στο InBusinessNews ο Μάριος Αντωνίου, εξηγώντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμα οποιαδήποτε λογική εξήγηση για το σκεπτικό των αποφάσεων.

«Νιώθουμε έντονη απογοήτευση γιατί με πλήρη τεκμηρίωση, αποδεδειγμένα πριν από περίπου τρεις εβδομάδες μας είχε λεχθεί από τους επιδημιολόγους ότι τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και οι κοινόχρηστοι χώροι των εμπορικών κέντρων δεν αποτελούν χώρους συναθροίσεων, αλλά διακίνησης», σημείωσε σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι τυχόν αποφάσεις για οποιεσδήποτε χαλαρώσεις στο λιανικό εμπόριο, δεν αναμένονται πριν από την ερχόμενη εβδομάδα, όταν δηλαδή θα συνεδριάσει εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δειτε Επισης

Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Δημιουργήστε ένα μικρό παράδεισο με έπιπλα εξωτερικού χώρου από την Andreotti
Η Isuzu αποκαλύπτει το πρώτο ηλεκτρικό Isuzu D-MAX
Τα διεθνούς φήμης brands που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το My Mall Λεμεσού
Ελίνα Κυρατζή: Θέσεις κλειδιά και προοπτικές ανέλιξης για το προσωπικό μέσω της Ακαδημίας ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Ετήσια αύξηση 7,1% στις πωλήσεις πετρελαιοειδών
Investors In People Platinum: Η σημαντικότερη διεθνής διάκριση ανθρώπινου δυναμικού για τρίτη φορά στον Όμιλο ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑΣ
Pepsis Asphalt: Στα σκαριά η επαναλειτουργία ανενεργού εργοστασίου στη Βάσα Κελλακίου