Οι επιδημιολόγοι αποφασίζουν για τα malls

Στην επιστημονική ομάδα παραπέμφθηκε η απόφαση για τυχόν επαναλειτουργία των καταστημάτων εντός των κλειστών εμπορικών κέντρων, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες διαχειριστών και εργαζομένων στα malls της Κύπρου.

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους διαχειριστές των κλειστών εμπορικών κέντρων της Κύπρου, ο Υπουργός Υγείας άκουσε τις απόψεις και αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα παραπέμψει το ζήτημα στους επιδημιολόγους για επαναξιολόγηση.
 
Ζητούν επαναλειτουργία μόνο των καταστημάτων
Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στις αποφάσεις της επιστημονικής ομάδας σε σχέση με τη λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου εντός των εμπορικών κέντρων, θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου μετά το τέλος της παρουσίασης του πλάνου εμβολιασμού, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναγνώρισε ότι προκαλούν προβληματισμό οι εικόνες συγχρωτισμού σε εμπορικούς δρόμους. «Διότι τι να συμπεράνουμε, ότι περιορίζουμε το εμπόριο και παρατηρείται συνωστισμός κάπου αλλού», διερωτήθηκε σχετικά.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι προσπάθεια που γίνεται από πλευράς καταστηματαρχών είναι για να διαφανεί η λογική πίσω από κάθε απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι αίτημα των εμπορικών κέντρων είναι η επαναλειτουργία μόνο των εμπορικών καταστημάτων και όχι των χώρων εστίασης ή ψυχαγωγίας. 

Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
«Δικαιούμαστε να γνωρίζουμε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αναστολής της λειτουργίας των malls, με το αιτιολογικό ότι αποτελούν χώρους συγκέντρωσης, ενώ πριν μερικές εβδομάδες οι επιδημιολόγοι μιλούσαν για χώρους διακίνησης των πολιτών και όχι συγχρωτισμού», επεσήμανε σχετικά.

Έπειτα από έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΑΣΥΛΕ, διαπίστωσε ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες δεν υπάρχει καθολικό lockdown, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εντός malls παραμένουν ανοιχτά, με τον Σύνδεσμο να διερωτάται γιατί στην Κύπρο εφαρμόστηκε διαφορετική πολιτική.

Ανάμεσά τους, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελβετία, Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Έτοιμοι να επωμιστούν το κόστος αστυνόμευσης
Οι διαχειριστές των εμπορικών κέντρων κατέθεσαν μία δέσμη προτάσεων προς τον Υπουργό Υγείας, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμοι να επωμιστούν όλο το συνεπαγόμενο κόστος της τοποθέτησης αστυνομικής δύναμης σε όλους τους χώρους των εμπορικών κέντρων, με στόχο να διασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε περίπτωση που επιτραπεί η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων.

Οι καταστηματάρχες εντός των malls απευθύνουν θερμή έκκληση για επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, καθώς είχαν επενδύσει στην αγορά των γιορτών και την καταβολή του 13ου μισθού προκειμένου να μετριαστούν οι ζημιές της χρονιάς.

«Κάθε μέρα που πάει χαμένη, έχει τεράστιο αντίχτυπο στον τζίρο των καταστημάτων, καθώς αυτές τις μέρες που διανύουμε είναι οι πιο εμπορικές μέρες της χρονιάς», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου.

Αναγνωρίζοντας την πίεση, υπό την οποία λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις από την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, οι λιανέμποροι ζητούν ίση μεταχείριση και ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά και τη διόρθωση του μέτρου, το οποίο έχει δημιουργήσει δυο ταχύτητες καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι και η ΟΕΒ στέκεται δίπλα στα εμπορικά κέντρα και στηρίζει το αίτημα τους για λειτουργία τους υπό όρους και αυστηρές προϋποθέσεις.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών