Malls: 12.000 εργαζόμενοι εξωθούνται στην εξαθλίωση

Σε συνέχεια της πρόσφατης εξαγγελίας των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, δημοσιογραφική διάσκεψη των εμπορικών κέντρων της Κύπρου.

Διαβάστε ακόμα: Η αδικία κατά των καταστημάτων στα εμπορικά κέντρα

Στη διάσκεψη, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των πέντε (5) εμπορικών κέντρων, καταστηματαρχών, αλλά και εργαζομένων και τοποθετήθηκαν σχετικά οι κα Σόνια Κωνσταντίνου, Υπεύθυνη Καταστήματος του Ομίλου Moda, εκ μέρους των εργαζομένων, ο κ. Θεόδωρος Νίκολσον, Managing Director της εταιρείας Notos (Cyprus) Ltd, εκ μέρους των καταστηματαρχών, και ο κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Nicosia Mall, εκ μέρους των εμπορικών κέντρων. Οι ομιλητές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους για την ολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων.

Διαβάστε ακόμα: Παρέμβαση Προέδρου της Βουλής για τα καταστήματα στα malls

«Η απόφαση αυτή», ανέφεραν «στοχοποιεί άδικα τα εμπορικά κέντρα και εξωθεί σε εξαθλίωση 600 επιχειρήσεις και περισσότερους από 12,000 εργαζόμενους, ενώ παράλληλα επιβαρύνει ουσιαστικά την τρέχουσα υγειονομική εικόνα».

Όπως ανέφεραν, από υγειονομικής πλευράς, η αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων ωθεί τους καταναλωτές να ψωνίσουν μόνο από συγκεκριμένα καταστήματα και πολυκαταστήματα εκτός των εμπορικών κέντρων, γεγονός που αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιες ουρές και γενικότερα συνωστισμό στους χώρους αυτούς. Αντίθετα, πρόσθεσαν, η προσφορά περισσότερων εναλλακτικών επιλογών θα αποσυμφορήσει τις συναθροίσεις, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των καταναλωτών.

Επίσης, τόνισαν ότι υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, τα εμπορικά κέντρα, τηρούν ήδη αυστηρά τα πρωτόκολλα με φρούρηση στις εισόδους για καταμέτρηση των αριθμών επισκεπτών, θερμομέτρηση, διασφάλιση της χρήσης μάσκας και υπενθύμιση για τήρηση των αποστάσεων. Η πλειονότητα των καταστημάτων δε, έχει ορίσει υπεύθυνα άτομα στις εισόδους τους για τήρηση της τάξης, των αποστάσεων και όλων των πρωτοκόλλων.

Διαβάστε ακόμα: ΠΑΣΥΛΕ: Διορθώστε άμεσα την αδικία για 600 καταστήματα στα malls

Παράλληλα, πρόσθεσαν, το συγκεκριμένο μέτρο θα έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, αφού αναμένεται να οδηγηθούν, ακόμα και σε πτώχευση, εκατοντάδες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, που στεγάζονται στα εμπορικά κέντρα.

Επιπρόσθετα, πέραν των 12,000 εργαζόμενων καλούνται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με το 60% των συνολικών απολαβών τους, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα, τόσο τις οικογένειές τους όσο και την ευρύτερη οικονομία του κράτους.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι κλιμάκιο εκπροσώπων των εμπορικών κέντρων, επιχειρήσεων και εργαζομένων, επισκέφθηκαν σήμερα τον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμο Αδάμου και κατέθεσαν σχετική επιστολή με τις απόψεις και τις εισηγήσεις τους.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των εμπορικών κέντρων τόνισαν ότι προτεραιότητά τους παραμένει πάντα η υγεία και ασφάλεια των πολιτών, και για το λόγο αυτό κατέθεσαν μια σειρά εισηγήσεων στον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, που στοχεύουν τόσο στην προστασία των πολιτών, όσο και στη στήριξη των προσπαθειών της πολιτείας για αναχαίτιση της πανδημίας. Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις έχουν ως εξής:
  1. Κάλυψη των εξόδων για συνεχόμενη, αλλά και ενισχυμένη επιτήρηση των χώρων των εμπορικών κέντρων από την αστυνομική δύναμη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και αυστηρή τήρηση των μέτρων.
  2. Ενίσχυση του προσωπικού ασφάλειας των εμπορικών κέντρων που ελέγχουν τη ροή της επισκεψιμότητας, αλλά και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων (χρήση μάσκας, αντισηπτικών και τήρηση αποστάσεων).
  3. Διασφάλιση της αυστηρής τήρησης των πρωτοκόλλων από τους καταστηματάρχες που αφορούν στον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε κάθε κατάστημα.
  4. Αυστηρότερη καταμέτρηση των επισκεπτών στα εμπορικά κέντρα με τη χρήση συστήματος καταμέτρησης σε πραγματικό χρόνο.
  5. Προώθηση χρήσης ηλεκτρονικών μετρητών από καταστηματάρχες για περαιτέρω έλεγχο του αριθμού των παρευρισκόμενων σε κάθε κατάστημα.
  6. Άμεση στήριξη της πολιτείας για προώθηση υψηλότερων προστίμων σε καταστήματα που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα.
Τέλος, απηύθυναν έκκληση στην πολιτεία όπως αναθεωρήσει την απόφαση αναστολής της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων προκειμένου να σωθούν χιλιάδες εργαζόμενοι και εκατοντάδες επιχειρήσεις του λιανικού τομέα.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση