Λιανικό Εμπόριο: Ανέβασε ρολά… με μουδιασμένη αγορά

Μπορεί μεν να ανέβασε ρολά την περασμένη Δευτέρα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που διατηρούν καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων, αλλά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο που παρέμειναν κλειστά λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας, χρήζουν επίλυσης με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου να απευθύνει έκκληση για υπερψήφιση του νομοσχεδίου παραχώρησης κρατικών εγγυήσεων καθώς η ρευστότητα μειώνεται με ορατό τον κίνδυνο αρκετές επιχειρήσεις να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΙΕ, Μάριος Αντωνίου, χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι ανέβασε ρολά το λιανικό εμπόριο την περασμένη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως αρκετοί επιχειρηματίες έκαναν αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούν κατάλληλα για να ανοίξουν την Δευτέρα και όσοι δεν πρόλαβαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας, άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους την Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση που παρατηρήθηκε, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως την πρώτη μέρα υπήρχε κίνηση μόνο στους εμπορικούς δρόμους, με την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης να παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Την μουδιασμένη κίνηση στην αγορά, ο κ. Αντωνίου την χαρακτήρισε ως αναμενόμενη καθώς η κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή ο οποίος την παρούσα φάση εστιάζεται στην αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ η μειωμένη κατανάλωση οφείλεται και στα μειωμένα εισοδήματα που είχε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών κατά τον μήνα Απρίλιο. Παράλληλα, οι καταναλωτές διακατέχονται και από αίσθημα ανασφάλειας. «Παίρνουμε αρκετά ερωτήματα κατά πόσον είναι ασφαλές οι καταναλωτές να κάνουν χρήση των δοκιμαστηρίων και κατά πόσον είναι ασφαλές να δοκιμάσουν κάποια προϊόντα που προηγουμένως είχαν δοκιμάσει κάποιοι άλλοι».

Αχαρτογράφητα νερά
Ο κ. Αντωνίου τόνισε πως είναι εις γνώση του Συνδέσμου πως για να καταγραφούν εικόνες επισκεψιμότητας και τζίρου προ της πανδημίας θα περάσει αρκετός καιρός, ενώ κληθείς να προβεί σε οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και προβλέψεις ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή είναι αχαρτογράφητα τα νερά για μας και το μόνο σίγουρο είναι πως όλο αυτό το διάστημα που τα καταστήματα παρέμεναν κλειστά συσσωρεύτηκαν αρκετές υποχρεώσεις και προβλήματα τα οποία χρήζουν λύσης».

«Για να ανοίξουν τα καταστήματα, οι πλείστοι επιχειρηματίες προχώρησαν σε αύξηση του ορίου υπερανάληψης (overdraft) για ώστε να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα. Όμως τα χρήματα αυτά δεν αρκούν ούτε για ένα μήνα. Υπάρχει το φλέγον ζήτημα των ενοικίων και η χρονική παράταση που δόθηκε στις εξώσεις δεν επιλύει το πρόβλημα. Αποτελεί μεν μια ανάσα, αλλά τα ενοίκια θα πρέπει να αποπληρωθούν σε κάποια φάση και τα ζητούν οι ιδιοκτήτες. Αντιληφθήκαμε από τις δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και  αφεθήκαμε στην καλή θέληση και προαίρεση των ιδιοκτητών των επαγγελματικών υποστατικών να μας δώσουν κάποιες ελαφρύνσεις και κάποιο διακανονισμό».
 
Ο κ. Αντωνίου σημείωσε στα θετικά το γεγονός ότι τα εμπορικά κέντρα επέδειξαν καλή θέληση στο ζήτημα των ενοικίων. «Ζήτησαν τα ενοίκια μέχρι τις 15 Μαρτίου που λειτουργούσαν τα καταστήματα στα εμπορικά κέντρα. Για την περίοδο που παρέμεναν κλειστά, αν όλα πάνε καλά και τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, η καταβολή θα γίνει στα τέλη του χρόνου, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, μήνας ο οποίος είναι ο πιο δυνατός για το λιανικό εμπόριο».
«Εστιάζουμε στα εμπορικά κέντρα διότι τα εμπορικά κέντρα έχουν πολύ ψηλά ενοίκια και επειδή παρατείνεται κατά πολύ το άνοιγμα τους, θα μεσολαβήσουν ακόμη 6 εβδομάδες για να ανοίξουν».

Ο κ. Αντωνίου αναμένει όπως δοθούν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις προς του ιδιοκτήτες επαγγελματικών υποστατικών ώστε οι ελαφρύνσεις αυτές να μετακυλήσουν στους επιχειρηματίες υπό την μορφή της μείωσης ενοικίων.

Παράλληλα, ο ΓΓ του ΠΑΣΥΛΙΕ ανέφερε πως ακόμη ένα θέμα που θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες λιανικού εμπορίου είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά λειτουργικά έξοδα για επαγγελματικά υποστατικά . «Με δεδομένη την χαμηλή τιμή που καταγράφει το πετρέλαιο, θεωρούμε ότι το 10% δεν είναι αντιπροσωπευτικό της μείωσης που έχει αποφασιστεί και αναμένουμε ότι θα είναι πιο μεγάλο το ποσοστό μείωσης».

Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση όπως επαναξιολογηθεί το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων διότι «στα πέντε εμπορικά κέντρα βρίσκονται αρθριτικά γύρω στις 520 επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης με ψηλά ενοίκια, οπόταν κάθε εβδομάδα που περνά είναι αλυσιδωτές αρνητικά οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις αυτές. Από το σύνολο των 38.000 εργαζόμενων στο λιανικό εμπόριο μόνο οι 35.000 επέστρεψαν διότι πέραν των 3.000 απασχολούνται σε καταστήματα στα εμπορικά κέντρα».

Κραυγή αγωνίας
Το πιο σημαντικό για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τόνισε ο κ. Αντωνίου, είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων, διότι, όπως είπε, η ρευστότητα έχει στενέψει. «Εκφράζουμε κραυγή αγωνίας διότι αν δεν γίνουν πληρωμές επί τις μετρητοίς δεν φορτώνονται και δεν αποστέλλονται οι παραγγελίες από τους προμηθευτές».

Τέλος ο κ. Αντωνίου απηύθυνε έκκληση για ευλαβική τήρηση των πρωτοκόλλων για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, προσθέτοντας πως το όποιο πισωγύρισμα δεν είναι προς όφελος κανενός.

Δειτε Επισης

Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές