Μέχρι πού φτάνει το κυπριακό χαλλούμι

Μπορεί να ακυρώθηκε το εμπορικό σήμα «halloumi» στο Ηνωμένο Βασίλειο και με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η νομική μάχη να έχει χαθεί, εντούτοις οι εξαγωγές χαλουμιού στη Βρετανία αποτελούν χρυσάφι για την Κυπριακή Δημοκρατία, καταλαμβάνοντας σχεδόν το 50%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εξαγωγές χαλλουμιού κατέγραψαν εντυπωσιακή αύξηση €38,5 εκατ. ή σε ποσοστό 25%, ξεπερνώντας τα €194,3 εκατ. σε σχέση με €155,7 εκατ. το 2017.

Εξάλλου, τα κιλά χαλλουμιού που εξήχθησαν την περσινή χρονιά έφτασαν τα 29,271,308 συγκριτικά με 23,422,849 το 2017, καταγράφοντας αύξηση 5,848,459.

Διαβάστε ακόμα: Ανδρέας Κ. Κρητιώτης: Πού στοχεύει η Ancoria Bank

Διαβάστε ακόμα: EKKA VE YACHTS: Το 17 μέτρων Riva Rivale 56 στο Limassol Boat Show

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μισές εξαγωγές
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εξαγωγές χαλλουμιού στη Βρετανία κατέλαβαν το 46,6%, καθώς ανήλθαν στα €90,6 εκατ. το 2018 από τα €67,8 εκατ. το 2017, καταγράφοντας άλμα €23 εκατ. με το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμένει με διαφορά ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός του κυπριακού χαλλουμιού.
 



Όπως διαβεβαίωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής στο πλαίσιο του 9th Nicosia Economic Congress, με τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής διακήρυξης ανάμεσα σε Κύπροα και Ηνωμένο Βασίλειο, δεν πρόκειται να διασαλευθούν οι συνολικές εξαγωγές της Κύπρου στο εξωτερικό, ιδιαίτερα για το χαλλούμι, καθώς η βρετανική αγορά είναι ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός του χαλλουμιού. Όπως είπε και ό ίδιος ο Stephen Lillie, το 45% των κυπριακών εξαγωγών χαλλουμιού που αντιπροσωπεύουν το 6% του συνολικού εμπορίου της Κύπρου πηγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Από Σουηδία μέχρι Αυστραλία
Ακολουθεί η Σουηδία με €29,1 εκατ. από €25,3 εκατ. το 2017, ενώ στην τρίτη θέση ανέβηκε από την τέταρτη η Αυστραλία με €12,2 εκατ. το 2018 από €10,7 εκατ. το 2017.

Σταθερές στα €12 εκατ. είναι οι εξαγωγές χαλλουμιού στη Βρετανία, ενώ την πεντάδα των κορυφαίων εξαγωγικών προορισμών χαλλουμιού συμπληρώνει, όπως και το 2017, η Αυστρία με €8,3 εκατ. έναντι €6,9 εκατ.

Περί τα €8,2 εκατ. είναι η αξία των εξαγωγών χαλλουμιού από την Κύπρο στην Ελλάδα, ενώ τα €8 εκατ. αγγίζουν οι εξαγωγές χαλλουμιού στη Δανία. 

Στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σημειώνεται ότι το κυπριακό χαλλούμι φτάνει σε προορισμούς όπως η Σαουδική Αραβία, στην οποία εξήχθησαν €4,5 εκατ. χαλλούμι το 2018, η Πολωνία (€2,8 εκατ.) οι Ηνωμένες Πολιτείες (€2,7 εκατ.) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (€1 εκατ.).

Κυπριακό χαλλούμι τρώνε επίσης τόσο στη Γαλλία (€0,74 εκατ.) όσο και στο Κουβέιτ (€0,5 εκατ.)

Δειτε Επισης

Ολοκληρώθηκε ο 15ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου-Διαγωνίστηκαν 27 οινοποιεία
Ισραήλ: Ακυρώνει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία
Φωνάζουν για απανωτές αυξήσεις στο χοιρινό οι υπεραγορές-Ζητούν παρέμβαση των θεσμών
Με μεγάλη επιτυχία η απογευματινή εκδήλωση της Gaggenau στη Λευκωσία (pics)
Άλκης Γαλατόπουλος: Πορεία πέραν των 60 ετών για την Novario-Tι είπε για την προσθήκη των προϊόντων Gaggenau
R. Ramalho: Τα προϊόντα Gaggenau προσφέρουν την εμπειρία της πολυτέλειας
Έρχεται νέα υπερσύγχρονη υπεραγορά Αλφαμέγα στο Παραλίμνι-Όλες οι πληροφορίες
Θέλουν να βάλουν πίεση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των τιμών στο λιανεμπόριο-Η πρόθεση της Βουλής
Κίνα: Άλμα 26,7% στις πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στο τετράμηνο
Jumbo: Αυξημένες κατά περίπου 3% οι πωλήσεις των καταστημάτων στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο