Neo Plaza: Σχεδιασμός με φόντο το κυπριακό παραδοσιακό χωριό

Neo Plaza: Σχεδιασμός με φόντο το κυπριακό παραδοσιακό χωριό

Neo Plaza: Σχεδιασμός με φόντο το κυπριακό παραδοσιακό χωριό

Με στόχο να εκμεταλλευτεί το κυπριακό κλίμα το πρώτο εκπτωτικό χωριό στην Κύπρο, Neo Plaza, θα είναι ανοικτού τύπου, ενώ η προτεινόμενη ανάπτυξη θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

RELATED ARTICLESΜιλώντας στο InBusinessNews, o Κωνσταντίνος Κωνσταντή του αρχιτεκτονικού γραφείου Constanti Architects – EnaProsEkato L.L.C. που ανέλαβε τον σχεδιασμό της προτεινόμενης ανάπτυξης, σημείωσε πως  «αφετηρία έμπνευσης για το σχεδιασμό του εκπτωτικού χωριού, υπήρξε η εικόνα ενός τυπικού κυπριακού παραδοσιακού χωριού. Η ανάλυση του παραδοσιακού χωριού στα περεταίρω στοιχεία που το συνθέτουν, καθόρισε και τις επιλογές που εφαρμοστήκαν στο έργο».

Διαβάστε ακόμα: Τα έργα €113 εκατ. που παραδόθηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα

Διαβάστε ακόμα: Λία Μιχαηλίδου: Νέα καθήκοντα στην PHC

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Cyprus Headquartering and Funds Summit στο Τελ Αβίβ

Διαβάστε ακόμα: Σ. Παντζαρής: Πολλά τα οφέλη από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Συγκεκριμένα, σε μορφολογικό επίπεδο, εντοπίζεται το πλούσιο λεξιλόγιο σε φόρμες και όγκους, απόρροια της πολυστρωματικής ανάπτυξης στο πέρασμα του χρόνου.

Τα στενά δρομάκια σε συνδυασμό με την έντονη ύπαρξη της ανθρώπινης κλίμακας, αλλά και υλικών όπως η τοπική πέτρα και το ξύλο, δημιουργούν το αίσθημα της οικειότητας στο χρήστη.
 
Πρόσθεσε πως στο εκπτωτικό χωριό, εφαρμόζεται η φιλοσοφία της ανθρώπινης κλίμακας με τη διάσπαση των κτιριακών μονάδων σε μικρότερους όγκους, οι οποίοι συνδέονται από τον ακάλυπτο κεντρικό διάδρομο και την κεντρική πλατεία. Η συνειδητή απόφαση για τη λογική open-air, πηγάζει από την επιθυμία για εκμετάλλευση του κυπριακού κλίματος, σε αντίθεση με τη δημιουργία στείρων κλειστών χώρων που επικρατούν στα συνηθισμένα εμπορικά κέντρα.

«Ταυτόχρονα, τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται στο έργο είναι ξύλο, πέτρα και γυαλί, ενώ οι κλίσεις και η πολυπλοκότητα των στεγών παραπέμπουν άμεσα σε εικόνες κυπριακού χωριού, όπως επίσης και τα πλακόστρωτα δάπεδα στην πλατεία και στον κεντρικό διάδρομο.

Η ένταξη του έργου προσαρμόζεται αρμονικά στις κλίσεις του υφιστάμενου εδάφους, σεβόμενο την τοπογραφία και τον χαρακτήρα της περιοχής. 
 
Όσον αφορά τη λειτουργική οργάνωση, το έργο καταλαμβάνει συνολική έκταση γης εμβαδού 26.000 τ.μ., και χωρίζεται σε δύο ζώνες:

Στη Βορειοδυτική ζώνη χωροθετείται το εκπτωτικό χωριό, το οποίο αποτελείται από 45 καταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης κτλ.

Στη νοτιοανατολική ζώνη χωροθετείται το ψυχαγωγικό πάρκο, το οποίο αποτελείται από χώρους εστίασης, χώρους παιχνιδιών και αίθουσα εκδηλώσεων.

Οι δύο ζώνες συνδέονται με τον βασικό άξονα κίνησης πλάτους 7 μέτρων και συνολικού μήκους 250 μέτρων.

Η αφετηρία του άξονα κίνησης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία, όπου κυριαρχούν στοιχεία νερού και γλυπτά αστικού χώρου.
 
Το εκπτωτικό χωριό για τα δεδομένα της Κύπρου αποτελεί καινοτομία, αφού είναι το πρώτο του είδους στο νησί μας.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Τέλος, η ανάπτυξη θα διαθέτει τουλάχιστον 215 χώρους στάθμευσης και 5.200 τ.μ. με τοπιοτέχνηση & χώρους πρασίνου».
               
Ταυτότητα Έργου

Γραφείο: Constanti Architects – EnaProsEkato L.L.C.
Αρχιτέκτονες: Κωνσταντίνος Κωνσταντή, Χαραλάμπους Αντώνης, Καραγιάννης Θρασύβουλος, Νικόλας Κυριζή
Πολιτικοί Μηχανικοί: G. Kountouris Civil Engineers L.L.C.

 
 
 
 
 
 
 
Σχολιάστε την Είδηση
Πίσω στην αρχή της σελίδας