Σ. Παντζαρής: Πολλά τα οφέλη από τη γυναικεία επιχειρηματικότητα

Παρόλο που η ανάπτυξη της γυναικείας πραγματικότητας αποτελεί δύσκολο στοίχημα λόγω προκαταλήψεων και στερεοτύπων, εντούτοις η οικονομία έχει πολλά να κερδίσει από την εντονότερη δραστηριοποίηση των γυναικών στο επιχειρηματικό πεδίο, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Κύπρου, Σταύρος Παντζαρής.

Αναφερόμενος στο Women Fit 4 Business, το οποίο στηρίζει η EY Κύπρου, σημείωσε ότι πρόκειται για εντατικό πρόγραμμα για άνεργες πτυχιούχους γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών με στόχο να τις εφοδιάσει με τις κατάλληλες δεξιότητες για επανένταξή τους στην αγορά εργασίας ή έναρξη της δικής τους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σχετικά με τους πιο ελπιδοφόρους τομείς ανάπτυξης της νεανικής γυναικείας επιχειρηματικότητας, ο κ. Παντζαρής ανέφερε ότι ο τομέας της τεχνολογίας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες προοπτικές, προσθέτοντας ότι άνθηση αναμένεται να γνωρίσει τα επόμενα χρόνια ο τομέας της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας.
 

Διαβάστε ακόμα: Τα έργα €113 εκατ. που παραδόθηκαν από το 2015 μέχρι σήμερα

Διαβάστε ακόμα: Μεγάλο ενδιαφέρον για το Cyprus Headquartering and Funds Summit στο Τελ Αβίβ

Διαβάστε ακόμα: Neo Plaza: Σχεδιασμός με φόντο το κυπριακό παραδοσιακό χωριό

Τι είναι το Women Fit 4 Business που αποτελεί μια συνεργασία της ΕΥ Κύπρου με AIPFE Cyprus και CIM; Τι περιλαμβάνει η συνεργασία αυτή και ποιος ο στόχος της;
Το Women Fit 4 Business αποτελεί μια συνεργασία της ΕΥ Κύπρου με την AIPFE Cyprus-Women of Europe και του Cyprus Institute of Marketing (CIM). Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που απευθύνεται σε άνεργες πτυχιούχους γυναίκες ηλικίας έως 35 ετών, με στόχο να τις εφοδιάσει με τις κατάλληλες δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ή και να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και mentoring, και λειτουργεί φέτος για τρίτη χρονιά στην Κύπρο, μετά από την επιτυχία των δύο προηγούμενων κύκλων.  

Μετά από σχετική ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος βάσει των πιο πάνω κριτηρίων, θα επιλεγούν 16 υποψήφιες μέσω μίας διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και προσωπικές συνεντεύξεις. Θα ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου, θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 και θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που περιλαμβάνουν κατάρτιση ηγεσίας γυναικών, επικοινωνιακές δεξιότητες, επιχειρηματικές δεξιότητες, κοινωνικά μέσα, ψηφιακό μάρκετινγκ κ.λπ.

Η στήριξη της EY στη νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα
Πως η ΕΥ Κύπρου θα στηρίξει την εν λόγω συνεργασία και την επιχειρηματικότητα νέων γυναικών;
Η ΕΥ στηρίζει το πρόγραμμα Women Fit 4 Business στο πλαίσιο του “WomenFast Forward”, μιας παγκόσμιας πλατφόρμας που δημιούργησε η ΕΥ πριν μερικά χρόνια, η οποία επιδιώκει να εντάξει κάτω από μια «ομπρέλα» όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά προγράμματα που επικεντρώνονται στην πρόοδο και την προώθηση της ισότητας των φύλων και του ηγετικού ρόλου των γυναικών.
Η EY θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα προγράμματα κατάρτισης στα γραφεία μας στη Λευκωσία. Αριθμός εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη βάση της πιο κάτω θεματολογίας θα πραγματοποιηθεί σε pro-bono βάση από στελέχη της ΕΥ, τα οποία ειδικεύονται στους αντίστοιχους τομείς:
  • Θέματα GDPR και κυβερνοασφάλειας
  • Αναδυόμενες τάσεις στον τομέα της πληροφορικής
  • Το μέλλον της απασχόλησης / Η αξία της μάθησης
  • Προετοιμασία βιογραφικού και δεξιότητες για προσωπικές συνεντεύξεις 
Παράλληλα, καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος, κάθε συμμετέχουσα θα καθοδηγείται από ένα μέντορα (σύμβουλο). Δυο έως τρία στελέχη της ΕΥ θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο, με δυο άτομα υπό την εποπτεία του ο καθένας, ενώ οι υπόλοιποι μέντορες θα παραχωρηθούν από την AIPFE και το CIM.

Καλύτερες επιδόσεις με γυναίκες στελέχη
Ποιες οι προοπτικές για την ανάπτυξη της νεανικής γυναικείας επιχειρηματικότητας στην Κύπρο;

Είναι ένα δύσκολο στοίχημα, καθώς υπάρχουν ακόμη στην κοινωνία μας, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο τον κόσμο, προκαταλήψεις και στερεότυπα για τον ρόλο της γυναίκας. Υπάρχουν επίσης και αντικειμενικές δυσκολίες, ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες, καθώς καλούνται να συνδυάσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα με οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται και από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Ωστόσο, αντικειμενικά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να επιτύχουν εξίσου καλά αποτελέσματα με τους άνδρες. Αντίθετα μάλιστα, οι γυναίκες διαθέτουν συχνά σε μεγαλύτερο βαθμό χαρακτηριστικά και ικανότητες που σήμερα είναι απαραίτητα για την επιτυχία μιας επιχείρησης, όπως μακροπρόθεσμη θεώρηση των πραγμάτων, καινοτομία, έμφαση σε θέματα βιωσιμότητας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, διαπροσωπικές σχέσεις, προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού κ.α. Σύμφωνα με έρευνες της ΕΥ, επιχειρήσεις με ισχυρή εκπροσώπηση γυναικών σε διευθυντικές θέσεις και στα διοικητικά συμβούλια έχουν καλύτερες επιδόσεις.

Γενικότερα, η οικονομία έχει πολλά να κερδίσει από την εντονότερη δραστηριοποίηση των γυναικών στο επιχειρηματικό πεδίο. Αποτελεί στ’ αλήθεια οικονομικό παραλογισμό μια κοινωνία να αποκλείει, ή να δυσχεραίνει την πρόσβαση, του 50% του πληθυσμού στον επιχειρηματικό στίβο.      

Τεχνολογία και προστασία προσωπικών δεδομένων
Σε ποιους τομείς μπορεί να αναπτυχθεί η νεανική γυναικεία επιχειρηματικότητα;

Αν ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι οι γυναίκες δεν διαφέρουν, ή έστω δεν υστερούν σε σχέση με τους άνδρες, πιο εύλογο θα ήταν το ερώτημα σε ποιους τομείς υπάρχουν σήμερα ευκαιρίες για τη νεανική επιχειρηματικότητα γενικότερα.

Χωρίς αμφιβολία ο τομέας της τεχνολογίας παρουσιάζει σήμερα τις μεγαλύτερες προοπτικές. Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τα δεδομένα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και μετασχηματίζει την ίδια τη δομή των επιχειρήσεων. Η μεγάλη πρόκληση σήμερα για ένα νέο επιχειρηματία είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας για τη δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών που θα απαντούν στις νέες ανάγκες, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες του καταναλωτή.

Άλλος τομέας που θα γνωρίσει άνθηση τα επόμενα χρόνια είναι αυτός της προστασίας προσωπικών δεδομένων και της κυβερνοασφάλειας. Ειδικότερα για την Κύπρο, επιπρόσθετοι τομείς με προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης είναι ο τουρισμός, ο τομέας ακινήτων, η ναυτιλία, η ενέργεια και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες.    

Δειτε Επισης

Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή