Metropolis: Τέσσερις δημόσιοι χώροι πρασίνου από την οικοπεδοποίηση

Απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασε το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Ομάδων, αναφορικά με τον επηρεασμό δέντρων από την ανέγερση εμπορικού κέντρου στη περιοχή Αγίου Γεωργίου Κοντού, έδωσε ο Δήμος Λάρνακας.  
 
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι ύστερα από ανακοίνωση στην οποία το Δίκτυο Περιβαλλοντικών Ομάδων εξέφρασε ανησυχίες «αναφορικά με τον επηρεασμό δέντρων από την ανέγερση εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κοντού» σημειώνεται ότι «σχετικά με το εμπορικό κέντρο Metropolis, υποβλήθηκαν σχετικές αιτήσεις και χορηγήθηκαν οι αντίστοιχες πολεοδομικές άδειες για την οικοπεδοποίηση των εμπλεκόμενων τεμαχίων, καθώς και Πολεοδομική Άδεια κατά παρέκκλιση των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου».
 
Προστίθεται ότι «στα πλαίσια εξέτασης των αιτήσεων, υποβλήθηκαν πλήρη σχέδια αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των διαφόρων ειδών και αριθμού δέντρων που θα επηρεάζονταν, καθώς και Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, όπου έτυχε αξιολόγησης από τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Περιβάλλοντος και Τμήματος Δασών».
 
Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα ότι «ο επηρεασμός σημαντικού αριθμού δέντρων, ήταν σαφώς ένα από τα σημαντικά θέματα που είχε συζητηθεί εκτενέστερα και είχε προβληματίσει τον Δήμο Λάρνακας ως αρμόδια Πολεοδομική Αρχή» δεδομένου ότι «ο επηρεασμός των δέντρων θα ήταν αναπόφευκτος ίσως και δυσμενέστερος για οποιαδήποτε ανάπτυξη. Οι αρχικές προθέσεις των ιδιοκτητών, ήταν σε περίπτωση οικοπεδοποίησης της γης για οικιστική ανάπτυξη, να δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός οικοπέδων και μεγαλύτερο ποσοστό οδικού δικτύου στην περιοχή».
 
Κύριο μέλημα των Αρχών, σημειώνεται «ήταν να δημιουργηθούν μεγάλοι ενοποιημένοι χώροι πρασίνου και να επηρεαστούν όσο δυνατό λιγότερα δέντρα, στο βαθμό που αυτό ήταν δυνατό να επιτευχθεί».

Από την οικοπεδοποίηση των τεμαχίων, προστίθεται «έχουν προκύψει τέσσερις δημόσιοι χώροι πρασίνου συνολικής έκτασης 13,143 τετραγωνικών μέτρων και άλλοι χώροι πρασίνου σημαντικού μεγέθους, οι οποίοι θα τύχουν ειδικής τοπιοτέχνησης, φωταγώγησης και τοποθέτησης αστικού εξοπλισμού, θα είναι ψηλής αισθητικής στάθμης και θα προσφέρουν ασφαλή πρόσβαση στο κοινό. Ακόμα ο αριθμός των δέντρων που θα φυτευτεί στους χώρους πρασίνου και στους υπαίθριους χώρους της εμπορικής ανάπτυξης, θα είναι υπεράριθμος του αριθμού αυτών που θα επηρεαστούν από την όλη ανάπτυξη».

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του Δήμου Λάρνακας «σύμφωνα με τους όρους των Αδειών που έχουν χορηγηθεί, η διαδικασία αξιολόγησης, καρατόμησης  και μεταφύτευσης δέντρων γίνεται υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών, την περίοδο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου, όπου οι συνθήκες κρίνονται ιδανικές. Επίσης έχουν τεθεί όροι όπως η μεταφύτευση των δέντρων γίνει σε παρακείμενους χώρους πρασίνου της ανάπτυξης και της περιοχής».

Ο Δήμος Λάρνακας και τα εμπλεκόμενα Κυβερνητικά Τμήματα, προστίθεται «λειτούργησαν στις αρχές της χρηστής διοίκησης  και της διαφύλαξης και προστασίας του πρασίνου. Ο Δήμος Λάρνακας έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του όπως στα πλαίσια της οικοδομικής ανάπτυξης, να διασφαλίζεται το περιβάλλον καθώς και η ενίσχυση και η ποιοτική βελτίωση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου στην Κύπρο... Αύξηση πέραν του 60% τον περασμένο Απρίλιο
Αυξημένη κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα, αλλά όχι σε άλλα καταστήματα λιανικής
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Φιλελεύθερο ανά την Ευρώπη το ωράριο των καταστημάτων-Τι κατέδειξε έρευνα της Βουλής
Κερδίζουν από τους ενοικιαστές τους Mall of Cyprus και Mall of Engomi
«Ανάβει» το παράνομο εμπόριο αντί να σβήνει το τσιγάρο η υψηλή φορολογία(έρευνα)
Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε