ΟΣΕΟΚ: Ζητούν εργάτες από τρίτες χώρες για ψηλά κτίρια

Χαλαρώσεις όσον αφορά την εργοδότηση ξένων εργατών από τρίτες χώρες για την ανέγερση ψηλών κτιρίων ζητά από την πολιτεία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδόμων Κύπρου (ΟΣΕΟΚ), Κώστας Ρουσιάς.
 
Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις τάσεις και τεχνολογία στον σχεδιασμό και την κατασκευή ψηλών κτιρίων στην Κύπρο, ανέφερε ότι «πολλά ψηλά κτίρια στο εξωτερικό γίνονται σε τρίτες χώρες και επομένως υπάρχει η εμπειρία από τις συγκεκριμένες χώρες».
 
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες από προσωπικό από ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας αναφορά στο «σοβαρό πρόβλημα της εκπαίδευσης Κυπρίων τεχνιτών», σημειώνοντας ότι, έπειτα από τη διάλυση του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου και των τεχνικών σχολών, μ­­όνο οι εργολάβοι μπορούν να αισθανθούν την έλλειψη Κύπριων τεχνιτών.

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι μία σωστή εκτίμηση του εργολάβου πρέπει να είναι σε νέα δεδομένα, σημειώνοντας ότι «δεν γίνεται μία κατασκευαστική εταιρεία να βγαίνει στην αγορά δίνοντας τιμές για ψηλά κτίρια, χωρίς καν να διαθέτει σχετική εμπειρία ή να χωρίς να αποτελεί μέλος κοινοπραξίας με καταρτισμένους οίκους στην ανέγερση ψηλών κτιρίων».

Αναφερόμενος στην κατασκευή ψηλών κτιρίων, επεσήμανε ότι χρειάζεται μία νέα νοοτροπία από το υφιστάμενο προσωπικό όσον αφορά το στήσιμο και στήριξη σκαλωσιών, τονίζοντας την ίδια στιγμή τη μείωση της παραγωγικότητας, την οποία πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε εργολάβος. «Δεν είναι η ίδια η παραγωγικότητα ενός οικοδόμου στο έδαφος, στον πέμπτο ή στον 25ο όροφο», είπε σχετικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσιά, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί από τους κατασκευαστές στις αστοχίες που μπορεί να προκύψουν κατά την κατασκευή του έργου, εξηγώντας ότι θα αποδειχθεί δύσκολη ενδεχόμενη επιδιόρθωση ειδικά στο εξωτερικό μέρος ενός ψηλού κτιρίου.

Έξι στα δέκα ατυχήματα μπορούν να προληφθούν
Από την πλευρά της η Α’ Αντιπρόεδρος Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, Ευαγγελίτσα Τσουλόφτα, μιλώντας στο πλαίσιο του Συνεδρίου για τον σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων ανέφερε ότι προγραμματίζονται σεμινάρια και εκδηλώσεις ενημέρωσης για την κατασκευή ψηλών κτηρίων.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία υποχρεωτικής εφαρμογής της πρόληψης στο στάδιο ετοιμασίας μίας ιδέας, μελέτης, οργάνωσης και σχεδιασμού του έργου. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, το 60% των ατυχημάτων μπορούν να προβλεφθούν πριν την έναρξη λειτουργίας των εργοταξίων, δηλαδή κατά το στάδιο της μελέτης.

Όπως είπε η κ. Τσουλόφτα, ο μελέτης καλείται να προβληματιστεί για τον σχεδιασμό του έργου, την πρόληψη για μείωση των κινδύνων, αλλά και να μεριμνήσει για το πώς θα γίνει η μελλοντική συντήρηση του κτιρίου, τονίζοντας ότι χρειάζεται συνεχής και παράλληλη συνεργασία μεταξύ μελετητή και αρχιτέκτονα, καθώς επίσης και όλων των συντονιστών και εμπλεκομένων ενός έργου.

Αναβάθμιση και εξειδίκευση
Την ανάγκη εξειδίκευσης των εργολάβων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ανέγερση πολυώροφων κτηρίων, τόνισε ο Πολιτικός Μηχανικός, Γιάννης Περικλέους, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί οποιαδήποτε κατασκευαστική εταιρεία να αναλάβει τέτοια έργα.

Επεσήμανε ακόμα ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι στην ανέγερση ψηλών κτιρίων, όπως οι σκαλωσιές, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός ούτως ώστε οι εργολάβοι να είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε αυτά τα έργα.

Ιδιαίτερο ρόλο έχει επίσης ο μελετητής ενός ψηλού κτιρίου, ο οποίος θα πρέπει να το σχεδιάσει με τρόπο που μπορεί το έργο να παραδοθεί πιο γρήγορα, είπε ο κ. Περικλέους, λέγοντας ότι δεν μπορεί να είναι η ίδια η διάρκεια κατασκευής ενός πολυώροφου κτιρίου με ένα παραδοσιακό έργο.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν ήταν προετοιμασμένο το ίδιο κράτος για να ανταποκριθεί στις εξειδικευμένες μελέτες που σχετίζονται με την ανέγερση ψηλών κτιρίων.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ