Ξανά στον πάγο η Μαρίνα Πάφου

Νέα εμπλοκή στο σήριαλ της κατασκευής της μαρίνας Πάφου, ένα έργο το οποίο αν και είχε δρομολογηθεί πριν από μια δεκαετία, εντούτοις παραμένει για χρόνια παγωμένο εξ αιτίας μιας μακράς διαδικασίας ενώπιον των δικαστηρίων. 

Διαβάστε ακόμα: Ν. Ασπιώτης: Κάθε πρόκληση αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης

Η απόφαση της νέας Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων (ΔΕΜ) να προχωρήσει τη διαδικασία αδειοδότησης απ’ εκεί που είχε μείνει αναθέτοντας το έργο στην εταιρεία Pafilia, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινοπραξίας Poseidon, η οποία κινήθηκε νομικά και πέτυχε την έκδοση διατάγματος από το Διοικητικό Δικαστήριο. Το διάταγμα απαγορεύσει στη Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων να υπογράψει οποιοδήποτε σύμβαση ανάθεσης κατασκευής της μαρίνας Πάφου με την εταιρεία Pafilia, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έχει οριστεί δικάσιμος για την υπόθεση. 

Επί τις ουσίας, στις 20 Σεπτεμβρίου, το Δικαστήριο θα εξετάσει την προσφυγή της Poseidon, η οποία ζητεί την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής να προχωρήσει τη διαδικασία απ’ εκεί που είχε μείνει. Η Poseidon υποστηρίζει πως η νόμιμη νέα Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων πρέπει να επαναρχίσει τη διαδικασία αδειοδότησης της μαρίνας από την αρχή και όχι να συνεχίσει απ’ εκεί που είχε μείνει προηγούμενη, παράνομη βάσει δικαστικής απόφασης, Επιτροπή. 

Η έκβαση της υπόθεσης θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η νέα αυτή νομική μάχη θα προσθέσει κι άλλη καθυστέρηση σε ένα έργο, το οποίο η Πάφος αναμένει εδώ και χρόνια. 

Έργο κολλημένο για πάνω από 10 χρόνια
Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε τον προηγούμενο Απρίλιο στη σύσταση νέας Διαχειριστικής Επιτροπής Μαρίνων, στον απόηχο παλαιότερης απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου, βάσει της οποίας η τέως Διαχειριστική Επιτροπή έπασχε λόγω κακής σύνθεσης.

Ο επίδικος διαγωνισμός έχει μακρά προϊστορία και το Διοικητικό Δικαστήριο είχε εξετάσει το θέμα μετά την προσφυγή της εταιρείας Poseidon η οποία προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν κρίθηκε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων ότι δεν πληροί τους όρους και όταν η προηγούμενη Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων προχώρησε στη δεύτερη προσφοροδότρια εταιρεία την Pafilia.

Σημειώνεται πως το έργο περιλαμβάνει όλες τις κατασκευές, λιμενικές και κτιριακές εγκαταστάσεις, και έργα τα οποία θα σχεδιαστούν, κατασκευαστούν, χρηματοδοτηθούν, λειτουργήσουν και μεταβιβαστούν στο Κράτος. Βάσει δε της προσφοράς της αιτήτριας εταιρείας, αυτή θα έπρεπε να παρουσιάσει χρηματοδότηση ύψους τουλάχιστον 125 εκ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει το 60% του κόστους κατασκευής του έργου.

Το έργο της Μαρίνας είχε δρομολογηθεί πριν από μια δεκαετία. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή της μαρίνας της Πάφου στην περιοχή Πότιμα είχε προκηρυχθεί το 2006.

Διαβάστε ακόμα: Σήκωσαν μανίκια οι πρώτοι ερευνητές του RISE Nicosia (RISE-N)

Όλα ανοιχτά για επανέναρξη της διαδικασίας
Πάντως, δεν αποκλείεται η εξέλιξη αυτή να φέρει επανέναρξη της όλης διαδικασίας. Όπως είχε δηλώσει, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Πάφος, «σε περίπτωση που αναφυούν τα όποια νέα προβλήματα σε διαδικασίες που αναφέρονται στο παρελθόν, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η ακύρωση του διαγωνισμού και η επαναπροκήρυξη του, με βάση και τα νέα δεδομένα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μετά και την πάροδο δώδεκα ετών από την πρώτη προκήρυξη του».

Ο Πρόεδρος είχε εκφράσει τη λύπη του γιατί, όπως είπε, «ένα έργο που θα συνέβαλλε σημαντικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Πάφου και που θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί προ δεκαετίας, έγινε αντικείμενο νομικών διαδικασιών με αποτέλεσμα η ζημιά από τη καθυστέρηση να επηρεάζει το σύνολο των επιχειρηματιών, αλλά και ευρύτερα την τουριστικής βιομηχανίας του τόπου».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η Διαχειριστική Επιτροπή Μαρίνων θα μελετήσει το όλο θέμα που προέκυψε μαζί με την Νομική Υπηρεσία.

Δειτε Επισης

Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
«Country Homes 2»: Η νέα οικιστική ανάπτυξη της Cyfield στα Λεύκαρα-Ένα συγκρότημα 17 κατοικιών
Επιτροπή ανάπτυξης Λάρνακας: Καμία παράταση για έργα λιμανιού-μαρίνας...Να καταθέσει εγγυητική η εταιρεία
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
Νέα αποκλιμάκωση στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Μάρτιο
Euphoria Lifestyle Apartments: Το νέο έργο της Giovani Homes στο Παραλίμνι