Ζέτα: Δώστε μας την εξουσία να ρυθμίσουμε το ωράριο

Την επαναφορά του δικαιώματος έκδοσης διατάγματος για ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ζήτησε εκ νέου από τη Βουλή η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σημειώνοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα να επαναφερθεί η ρύθμιση, η οποία, όπως είπε θα είναι προς το συμφέρον όλων.
 
«Δεν μπορείτε να ζητάτε από την Κυβέρνηση να κάνει κάτι, για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει την εξουσία», τόνισε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας η κ. Αιμιλιανίδου, υπενθυμίζοντας ότι, με απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η νομοθετική εξουσία δεν έχει δικαίωμα επέμβασης στις αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας.
 
«Με πρωτοβουλία της Επιτροπής Εργασίας έχει καταργηθεί το δικαίωμα στην εκτελεστική εξουσία για ρύθμιση των ωραρίων των καταστημάτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να κάνουν οτιδήποτε, εξηγώντας ότι «αν κατατεθούν κανονισμοί, θα είναι παράνομοι».
 
Παράλληλα, η υπουργός υπενθύμισε ότι αν και παλαιότερα εκδίδονταν διατάγματα από τους εκάστοτε Υπουργούς, σύμφωνα με τα οποία «δρόμοι λογίζονταν ως τουριστικοί, μαγαζιά λογίζονταν ως τουριστικοί, ιδιοκτησίες ακινήτων έμπαιναν στις τουριστικές ζώνες, εντούτοις η Βουλή δεν αντιδρούσε και τα δεχόταν».
 
Την ίδια ώρα, η κ. Αιμιλιανίδου επανέλαβε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν έχει πλέον κανένα δικαίωμα να ρυθμίσει το ωράριο, μετά την «παράνομη πράξη που έγινε εκ μέρους της Βουλής, όπως απεφάνθη και το Ανώτατο Δικαστήριο», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα είναι επέμβαση στην εκτελεστική εξουσία, σε περίπτωση που αναμειχτεί η Βουλή στο περιεχόμενο των κανονισμών».
 
Φακοντής: Ανοιχτή πληγή το ωράριο
Ανοιχτή πληγή χαρακτήρισε το ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέας Φακοντής, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν έχει κλείσει και ότι θα γίνει προσπάθεια επίλυσής του.
 
Αναφέροντας ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη, καθώς η πλειοψηφία της Βουλής θέλει ρύθμιση για το θέμα της Κυριακής, ενώ η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, ο κ. Φακοντής τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν έχει κληθεί μέχρι στιγμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάντηση με στόχο την επίλυση του προβλήματος.
 
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι απορριφθέντες από τη Βουλή κανονισμοί ήταν αυτούσιοι με το περιεχόμενο των διαταγμάτων που εξέδιδε η υπουργός Εργασίας για τα ωράρια.

«Έκτοτε συζητούμε το θέμα της ρύθμισης του ωραρίου των καταστημάτων, χωρίς διαφοροποίηση από την επικρατούσα κατάσταση, με το ωράριο να παραμένει ακόμα αρρύθμιστο και να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στους εργαζόμενους», σημείωσε ο κ. Φακοντής.
 
Ταυτόχρονα, κάλεσε εκ νέου την υπουργό να φέρει νέους κανονισμούς για το ωράριο των καταστημάτων, επαναλαμβάνοντας ότι, όπως είχε πει ο Γενικός Εισαγγελέας, η λύση του θέματος δεν μπορεί να βρεθεί στα δικαστήρια, αλλά με τη συναντίληψη εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
 
Βότσης: Στο Προεδρικό η λύση
Την πεποίθηση ότι ενδεχόμενη λύση του προβλήματος μπορεί να εξευρεθεί μόνο με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Άγγελος Βότσης.
 
«Βλέποντας με πόση λεπτομέρεια η συγκεκριμένη υπουργός αντιμετωπίζει και χειρίζεται άλλα θέματα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο Υπουργείο, αλλά πιο ψηλά», είπε σχετικά ο κ. Βότσης, επισημαίνοντας ότι πιθανή λύση είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση